Jan Rietman

Jan Rietman met zijn album: ‘Ik voel me een beginnend artiest’

Uit de oude doos: april 2010

Jan Rietman (57) blikt terug. Niet alleen met zijn feestelijke Forever Young tour ter ere van zijn 40-jarige artiestenbestaan, maar ook met zijn nieuwste album. Open Boek en gelijknamige theatertour waarin hij openhartig praat over zijn leven en carrière. Geen onderwerp schuwt de geboren en getogen Doetinchemse muzikant, die zich in deze nieuwste productie wel heel kwetsbaar opstelt. “De nummers zijn recht vanuit mijn hart geschreven.” MIJNN Magazine sprak met hem over zijn leven, artiestenbestaan en zijn nieuwe album Open Boek.

Na 40 jaar kunt u terugkijken op een veelzijdig artiestenbestaan: van radio- en televisiepresentator tot zanger en pianist. Hoe kijkt u zelf terug op uw carrière?

“Eigenlijk met een heel goed gevoel. Als ik terugdenk aan die 40 jaar, dan schrik ik wel eens van hoeveel ik in al die jaren om handen heb gehad. ik heb zo veel verschillende dingen gedaan, als ik er aan denk word ik er bijna moe van. De afwisseling en veelzijdigheid van mijn carrière maakte het juist leuk en spannend. Voordat het één begon te vervelen, was ik alweer aan iets nieuws begonnen.”

Waar kijkt u met het meeste plezier op terug?

“In de jaren ‘80 was ik presentator van het radioprogramma Los Vast. Met dit programma wisten we tot drie maal toe de Rotterdamse Kuip vol te krijgen. Dat was zo bijzonder, dat vergeet ik mijn leven lang niet meer. Maar ook hele kleine dingen zijn me bijgebleven. Ik weet nog dat ik mijn eerste gouden plaat won op de verjaardag van mijn moeder. Ik reed terug naar Doetinchem en liet zo trots als een aap de plaat aan haar zien. Dit soort kleine persoonlijke momenten zijn me minstens zo dierbaar.”

Ter ere van uw jubileum tourt u nu met uw theaterconcert ‘Forever Young, 40 jaar live in concert door Nederland. Op welke manier blikt de show terug op die 40 jaar?

“Het is vooral een feestelijke muziekvoorstelling waarin ik af en toe vertel over gebeurtenissen uit die 40 jaar. Ook de Jody’s Singers zijn van de partij dus dat betekent vooral lekker meezingen met bekende hits. Ook zal & nummers van mijn nieuwe album Open Boek laten horen, dat zijn wat minder feestelijke nummers maar vormen toch een belangrijk onderdeel van mijn carrière Dit is overigens de laatste tournee die ik op deze manier doe Vanaf volgend seizoen tour ik alleen nog met Open Boek door Nederland”

Uw veertigjarige carrière vol rock&roll staat schril in contrast met het eind vorig jaar verschenen album Open Boek, een emotievolle en openhartige plaat over uw leven. Waarom dit verschil?

“Dat is eigenlijk heel onbewust gegaan. Ik ben aan het schrijven geslagen en daar rolden deze nummers uit. Ik had niet bewust het plan om een nieuw album uit te brengen maar kreeg veel positieve reacties Toen is het balletje gaan sollen, Dit album is voor mij iets compleet nieuws. Niet alleen omdat het zo persoonlijk is, maar ook omdat ik voor het eerst sinds mijn Doetinchemtijd mijn eigen nummers zing. Dit is iets wat ik nog niet eerder heb gedaan. Voel me dan ook net beginnend artiest: het is alsof mijn eerste plaat uitkomt!”

De liedjes zijn heel persoonlijk: u vertelt over het overlijden van uw moeder, de band met uw dochters en over uw broertje die u nooit heeft gekend. Vanwaar de keus om zo open te zijn op dit album?

“Het is heel prettig om alles te durven zeggen wat je denkt en voelt. In dit vak ben je voor je het weet een poppetje en zeg je alleen nog maar dingen die mensen willen horen. En als je open bent over jezelf en je gevoel, gaan mensen ineens heel anders naar je kijken. De nummers gaan over zaken waar iedereen mee te maken krijgt in het leven. Een artiest is tenslotte ook maar een doodgewoon mens met dezelfde pijn en
verdriet.”

U bent een geboren en getogen Doetinchemmer maar woont al ruim 10 jaar in het Belgische Antwerpen. Hoe kijkt u terug op uw tijd in de Achterhoek?

“Veel mooie herinneringen zijn me bijgebleven aan mijn leven in de Achterhoek. Ik heb tot mijn achttiende in Doetinchem gewoond, dus hier ben ik gevormd en volwassen geworden. Daarnaast heb ik in deze streek de eerste stappen gezet van mijn muzikale carrière: als zesjarig jochie nam ik al pianoles op de muziekschool in Doetinchem. Mijn ouders runden destijds nog een snoepwinkel en wilden graag dat ik de zaak op den duur zou overnemen. Maar ik had andere plannen voor mijn toekomst, want ik voelde me al heel jong gelukkig in de muziek.”

Waarom verliet u de Achterhoek?

“Omdat ik ontzettend verliefd werd in Antwerpen. Maar dat ging natuurlijk mis, toch ben ik hier blijven hangen. Het bevalt me hier na al die jaren nog altijd vreselijk goed. In zekere zin is Antwerpen vergelijkbaar met de Achterhoek: er hangt een gemoedelijk sfeertje en de mensen zijn erg vriendelijk. Het leukste aan de Achterhoek vond ik altijd de eerlijkheid en openheid van de mensen, dat vind ik ook in Antwerpen.”

U en uw plano zijn al ruim 50 jaar onafscheidelijk. Wat betekent de piano voor u?

“De piano is mijn beste vriend maar tegelijkertijd mijn grootste vijand Als ik iets moet spelen wat ik eng vind dan moet ik de piano echt overwinnen. Dat kan een heel gevecht zijn, maar als het lukt veroveren we samen de zaal. Ik communiceer tenslotte via de piano. Dat ik er nu met Open Boek bij zing en vertel is nieuw maar voorheen heeft de piano altijd gezegd wat ik denk en voel. Ik kan me een leven zonder dat ding niet voorstellen, het is een verlengstuk van mezelf!”

In uw loopbaan heeft u veel samengewerkt met collega-artiesten zoals Ron Brandsteder en André van Duin, waarmee u door de jaren heen een bijzondere vriendschap heeft opgebouwd.

“Klopt André van Duin is nog steeds mijn allerbeste wriend Dat is altijd zo geweest vanaf het eerste moment van onze samenwerking. We leerden elkaar kennen bij Los Vast en dat klikte meteen. We hebben elkaar vastgepakt en noot meer losgelaten. En nog steeds staat André altijd paraat dat doet me heel veel deugd. Vooral in dit vak, waar alles vluchtig gast en contacten vaak oppervlakkig blijven. De vriendschap die Andre en ik hebben is me zeer dierbaar en bovendien heel dun bezaaid.”

album

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *