Wout Kuiper

Jan Vreman blijft zijn club trouw

Clubliefde, je ziet het niet veel meer in het betaalde voetbal. Jan Vreman bleef zijn club altijd trouw. Hij speelde tussen 1985 en 2003 maar liefst 375 wedstrijden in dienst van De Graafschap. Daarna ging de verdediger als trainer aan de slag. Zo was hij van 2014 tot 2017 hoofdcoach in Doetinchem. Dit seizoen traint Jan Vreman Jong De Graafschap (onder 18). “Ik heb het erg naar mijn zin bij De Graafschap, het voelt echt als mijn club.”

Als iemand de bijnaam Mister De Graafschap verdient, is het Jan Vreman (55) wel. Hij heeft een geweldige staat van dienst. De club kan altijd op hem rekenen. Zoals in 2014 toen hij als interim-trainer de ontslagen Pieter Huistra opvolgde. Het seizoen eindigde met promotie en Vreman kon aanblijven. In de eredivisie redde De Graafschap het niet, via de play-offs volgde degradatie. Velen hebben de laatste wedstrijd van dat seizoen nog op het netvlies. De Graafschap speelde thuis gelijk tegen Ajax dat daarmee de titel aan PSV verspeelde. De Superboeren draaiden daarna slecht in de eerste divisie, Vreman werd na enkele maanden ontslagen. Maar ook daarna
bleef hij actief voor de Superboeren. Dit seizoen traint hij de aanstormende talenten, De Graafschap onder 18. Maar door de coronacrisis zijn er geen wedstrijden meer gepland. “Het is niet anders, we moeten het beste er maar van maken. Dat betekent veel trainen en zorgen dat het geen verloren jaar wordt.” Ook is hij als hoofdcoach van SDOUC uit Ulft actief. Heeft hij de ambitie om weer als coach in het betaalde voetbal aan de slag te gaan? “Dat zou ik best willen, maar het is geen moeten.” En als de nood aan de man komt bij De Graafschap? “Dat is nu helemaal niet aan de orde. Maar als er ooit een beroep op me wordt gedaan, sta ik er.”

 Wat is volgens jou een Superboer?
“Dat zijn mensen die erg verbonden zijn met De Graafschap. Dan denk ik zeker ook aan de supportersgroepen. Met hun sfeeracties zorgen ze voor een enorme beleving.”

 Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“Ik was 18 jaar toen ik als speler van Sportclub Kotten werd gescout door De Graafschap, dat maakte natuurlijk wel indruk. Na anderhalf jaar in het tweede, speelde ik me in het eerste elftal. Dat heb ik lang volgehouden, haha.”

 Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“Dat zijn toch de promoties naar de eredivisie. Als speler onder Kistemaker en Korver en als assistent-trainer en trainer ook nog drie keer. Daar voetbal je voor.”

 Hoe zie je jouw eigen toekomst binnen de club?
“Ik heb een langlopend contract en train in principe dit jaar onder 18. Daarna zie ik het wel. Het ligt eraan wat de club wil. Als ik mijn ei maar kwijt kan. Werken met een team is geweldig mooi.”

 Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
“Het is van belang om vast te houden aan de koers die is ingezet. Dat betekent de goede kern te binden en aan te vullen met jeugdige talenten. Als er goede keuzes worden gemaakt, kun je ook met beperkte middelen ver komen.”

 Welke oud-De Graafschap-spelers zouden perfect in het huidige elftal passen?
“Edwin Godee, Eric Viscaal en Hazem Eman”

 Waar (in de Achterhoek) kunnen we je tegen het lijf lopen?
“Met mijn mountainbike bijvoorbeeld in het Montferland en bij het eierpakstation van de Gebroeders Van beek in Wehl, waar ik ook al ruim 25 jaar actief ben.”

 Wie is beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?
“Hans Martijn Ostendorp, onze algemeen directeur. Hij doet dat erg goed.”

MIJN Superboer – december 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur – Richard Stegers
Fotografie – De Graafschap Media’s

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *