Jappe weer in de vaart

Jappe weer in de vaart

Donderdag j.l. was het weer zover. Ondanks de striemende regen is toch de boot “De Jappe” in Borculo te water gelaten. Na bijna 2 maanden in onderhoud te zijn geweest is de boot met behulp van een hijskraan te water gelaten. De boot glimt weer aan alle kanten. Schippers varen niet alleen tijdens het vaarseizoen maar gezamenlijk wordt ook de boot onder handen genomen tijdens de winterperiode. Alle losse onderdelen zoals zitbanken , het roer, de zwaarden, accu’s worden gedemonteerd van de boot. Daarna worden alle houten onderdelen geschuurd, indien nodig gerepareerd en van nieuwe verflaag voorzien. Dit gebeurt nagenoeg elk jaar. Na 33 jaar ziet de boot er nog steeds goed uit dankzij de inzetbaarheid van de vrijwillige schippers.

Bijzonder is dat we nu het 34ste vaarseizoen ingaan met nog steeds dezelfde boot zoals hij in 1989 te water is gelaten.. De boot ligt klaar om aan een nieuw vaarseizoen te beginnen. We starten weer in de week van 1 april a.s.

Berkel

We hopen weer veel gasten te mogen ontvangen in onze Zompenloze aan de Graaf Wichmanstraat 48a in Borculo, om met hen een plezierige tocht over de Berkel te maken. We varen de reguliere tochten over de oude en nieuwe Berkel.

Vaarseizoen

Tijdens dit vaarseizoen zal omstreeks augustus als uitbreiding van de huidige arrangementen ook gevaren worden via de duikersluis onder de Graaf Wichmanstraat richting het centrum. Inmiddels is in februari 2023 gestart met de bouw van de brug over de Berkel in de Burgemeester Bloemersstraat. Ook is dan de mogelijkheid om bruidsparen met de boot van het Gemeentehuis via de schutssluis naar de molenkolk te brengen.

Vaarten

Men kan nu in ieder geval boeken voor de reguliere vaarten, zomeravondvaarten, IVN tochten en voor de jongste vaargasten kan als verjaardag feestje bij voldoende deelname een piratentocht geregeld worden.

Ook is er de mogelijkheid voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen een schoolvaart te houden op een morgen. Samen met het Watermuseum Arnhem is er 3 uur durend programma ontwikkeld waar iets verteld wordt over de dijken , leefbaarheid in het water, vispassages enz. Dit gebeurt voor een groot deel op het water met de boot.

Heerlijke tocht

Omdat ook dit jaar veel vakantiegangers in Nederland blijven is de verwachting dat veel gasten gebruiken maken van een heerlijk tochtje over de Berkel. De schippers vertellen enthousiast over hun boot, wat erop en langs het water gebeurt en hoe vroeger de Berkelzomp gebruikt werd voor transport van allerlei waren.

Informatie

Op www.stichtingberkelzomp.nl staat alle informatie.
Boeken kan via Toeristische Informatie Borculo. Tel. nr.: 0545-271966.
Ook varen er Berkelzompen van “Stichting Berkelzomp” in Eibergen, Lochem en Almen.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *