Annelies-Romijn

Zorg verlenen is een uitdaging. Dat komt voor een deel door de wispelturigheid van de regelgeving binnen de kaders waarin zorgmedewerkers werken. De regels veranderen vaak en het zijn veelal verkapte bezuinigingen. De administratie kost ook veel tijd en energie, je moet veel ballen in de lucht houden en ook de salariëring valt gemiddeld genomen niet mee. Dat maakt werken in de zorg soms minder aantrekkelijk, maar Annelies Romijn en Anthony Jansen doen het nog altijd met veel plezier.

Annelies Romijn (59)
Ambulant persoonlijk begeleidster bij Sius in Groenlo

Anthony Jansen (37)
Thuishulp bij Sientje thuiszorg in Doetinchem

Annelies Romijn (59) is Z-verpleegkundige en werkt vanaf haar 17e in de zorg. Sinds vijftien jaar is ze als ambulante medewerker in dienst bij zorgorganisatie Sius in Groenlo en heeft ze zich gespecialiseerd in autisme. “Het zorgen heeft me altijd getrokken. Ik werkte in de loop der jaren met verschillende doelgroepen, maar na een jaar of tien wist ik dat ik uit het begeleiden van mensen met autisme het meeste voldoening haalde. Bij Sius kreeg ik de kans me verder te bekwamen en werd ik geschoold in de Autisme Centraal Methodiek. Dat wat ik heb geleerd pas ik toe op mijn cliënten. Het is echt zorg op maat. Ik probeer een stabiele factor te zijn, te zeggen wat ik ga doen, doen wat ik zeg, een luisterend oor. Je moet betrouwbaar zijn en een band met de mensen kweken, want we komen bij hen thuis. Ze hebben hun eigen leven, eigen regie en het enige dat we doen is meekijken en waar nodig ondersteunen. Je bent een soort tolk, geeft richting en samen maak je het verschil. En dat maakt dit werk leuk en heel divers.”

Anthony Jansen (37) is sinds ruim een jaar actief als thuishulp bij Sientje Thuiszorg in Doetinchem. Hij deed geen opleiding in de zorg, maar rolde er eigenlijk min of meer bij toeval in. “Een vriendin van mij werkte al een aantal jaar bij Sientje Thuiszorg en daardoor was het relatief gemakkelijk om daar te solliciteren. Kort voordat ik de overstap maakte naar de thuiszorgorganisatie deed ik vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis. Daar kwam ik al veel met oudere mensen in contact en ook nu kom ik toch vooral bij oudere mensen thuis. Bij hen doe ik schoonmaakwerk, maar ik vind vooral het menselijke aspect leuk in dit werk. Je hebt veelal steeds dezelfde cliënten en je krijgt met hen op den duur wel een bepaalde band. Het is leuk dat je door hen gewaardeerd wordt. Daar komt bij dat ik het fijn vind dat je zo zelfstandig bezig bent. Ik ben veel onderweg en kan mijn eigen tijd indelen. Het is geen negen tot vijf baan, maar dat vind helemaal niet erg.”

Feiten en cijfers:

  • Het aantal werknemers in zorg en welzijn nam in 2022 voor het zesde jaar op rij toe. Er kwamen 175.000 nieuwe mensen werken, het hoogste aantal sinds eind 2010.
  • De meeste nieuwe werknemers die in de sector zorg en welzijn gaan werken, komen vanuit een opleiding. In 2022 waren dat er 88.000.
  • Het aantal werknemers dat instroomt vanuit het onderwijs stijgt sinds 2014. Daarnaast waren er 43.000 herintreders in 2022, werknemers die terugkeren na ten minste een jaar buiten de zorg te hebben gewerkt.
  • Ook waren er 44.000 zij-instromers, werknemers die na hun 25e starten als werknemer in zorg en welzijn.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *