Je maakt iets met je handen en je ziet wat je maakt

Je maakt iets met je handen en je ziet wat je maakt

Een metselaar speelt een cruciale rol in je bouw en verbouwing. In deze aflevering van Mijn Droombaan komen twee metselaars het woord. De ervaren Freddie Kos en aan de nog maar net begonnen Maddy Schmitz vertellen waarom zij voor dit vak gekozen hebben.

Maddy Schmitz (16 jaar)
Metselaar bij Wessels Vakbouwers in Lichtenvoorde
Freddy Kos (58 jaar)
Metselaar bij Bouwbedrijf WAM en Van Duren in Winterswijk

Maddy Schmitz (16):

zit in het tweede jaar van de BBL-opleiding bij Bouwmensen Doetinchem  en gaat nog één dag in de week naar school. Daarnaast werkt hij bij Wessels Vakbouwers in Lichtenvoorde en wordt daar begeleid door een ervaren vakman. “Ik heb voor het metselen gekozen omdat je iets maakt wat je ook echt ziet en waar je trots op kunt zijn. Met mijn handen werken is het mooiste wat er is. Het is mooi om bijvoorbeeld halfsteens te metselen of een fraaie rollaag te maken. Dat vind ik geweldig.  Maar ik vind het ook bijzonder dat het voor altijd blijft staan. Mijn begeleider bij Wessels helpt me veel met de basis, bijvoorbeeld de specie op de stenen spreiden en hoe je de stenen het beste en snelste neer legt. Ik hou van de bouw en ben er trots op dat ik kan bijdragen aan het versieren van een huis.”

Freddy Kos (58):

is al sinds 1987 metselaar en werkt al meer dan dertig jaar bij Bouwbedrijf Van Duren, dat later samenging en veranderde in WAM en Van Duren in Winterswijk. “Ik deed een opleiding timmer- en metselwerk aan de LTS en koos toen voor het metselen, al timmer ik ook nog wel af en toe. Metselaar is een mooi vak. Je maakt iets met je handen en je ziet wat je maakt.

De afgelopen jaren houd ik me vooral bezig met tegelwerk. Op dit moment doen we veel tegelwerk bij defensie, keukenblokken, badkamers, toiletten, eigenlijk van alles wel. Voor die tijd deed ik allround metselwerk, dus was ik bezig als metselaar, stukadoor, vloerensmeerder, alles waar water bij komt. Het mooiste in dit vak is de afwisseling. Dat je soms mag metselen en soms tegelen. Als je constant alleen maar muren moet metselen, dan wordt het wel wat saai, maar met deze afwisseling doe ik het met veel plezier.”  

Feiten en cijfers:

  • In Achterhoek zijn er in totaal 33.000 mensen werkzaam in een technisch beroep op een werkzame beroepsbevolking van 134.000 mensen. Dit betekent dat 25% van de beroepsbevolking werkzaam is in een technisch beroep.
  • Van die 33.000 mensen is 39% basis opgeleid (over heel Nederland is dat 26%), 23%  heeft een middelbare beroepsopleiding gevolgd en 18% een hogere beroepsopleiding.
  • In de Achterhoek werkt 18% van de mensen met een technisch beroep in de bouw en dat is hoger dan het Nederlands gemiddelde (17%).
  • Van de middelbaar opgeleide technici werkt in de Achterhoek 21% in de bouw.
  • In de bouw en techniek worden op MBO4-niveau en hogere technische opleidingen tekorten verwacht voor werktuigbouwkunde en elektrotechniek.

Bron cijfers: CBS maatwerk 2020, gebaseerd op de Enquête Beroepen

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *