Junkie XL

Junkie XL Achterhoeker in hart en nieren verovert de wereld

Uit de oude doos: mei 2009

Tom Holkenborg (41), beter bekend als Junkie XL, werd in 2002 in één klap wereldberoemd met zijn remix van ‘A Little Less Conversation’ van Elvis Presley. Sindsdien horen we de muziek van Holkenborg terug in films, games, reclamecampagnes en remixen van grote artiesten. Minder bekend is dat de roots van deze inmiddels wereldberoemde producer liggen in het Achterhoekse Lichtenvoorde.

Inmiddels woon je alweer een aantal jaren in Los Angeles. Hoe kijk je terug op je leven in de Achterhoek?

“ik denk nog altijd met een glimlach terug aan mijn jeugdige jaren in de Achterhoek ik heb er een ontzettend fijne en onbezorgde tijd gehad. Vooral de herinneringen aan het buitenleven en de vrije natuur zijn me altijd bijgebleven. Door weer en wind fietste ik elke dag naar school in Groenlo, ik bouwde hutten in bomen en was Welp bij een scoutingvereniging, ik speelde eigenlijk altijd buiten en genoot op en top van de natuur.”

Droomde je vroeger als Achterhoeks jongetje al van een glansrijke muziekcarrière?

“Als klein kind droomde ik dat ik later brandweerman, piloot of politieman werd. Eigenlijk wilde alles worden, als het er maar stoer uit zag. Toen ik iets ouder werd, was het voor mij al snel duidelijk ik wilde muzikant worden. Na de middelbare school ging ik naar het conservatorium, maar dat was absoluut niets voor mij ik wilde het leren op mijn eigen manier, ik ben ook meer een ‘self made man, zeg maar. Nu, ruim 25 jaar later, kan ik zeggen dat mijn jongensdroom dubbel en dwars is uitgekomen!”

Je grote doorbraak was in 2002 met de remix van A Little Less Conversation’ van Elvis Presley. Stond je wereld toen op zijn kop?

“Voor die tijd had ik al een aantal anonieme doorbraken gehad. Ik produceerde muziek voor bijvoorbeeld The Matrix-films en grote reclamecampagnes. Dat waren voor mij al hele belangrijk projecten waar ik nog steeds heel trots op ben. Uiteindelijk is uit de reclamecampagne van Nike de Elvis-remix tot stand gekomen. Dit succes maakte mij bij het grote publiek bekend. Dat was zeker even een gekkenhuis!

Hoe ging je daarmee om?

“Ik heb de tijd genomen om van het succes en alle aandacht te genieten, maar al snel kwam ik terug op aarde ik ben natuurlijk ook al een stukje ouder. Als je zestien jaar bent en je hebt een hitsingle, heeft dat toch meer impact dan wanneer je 35 bent. Daarnaast blijf ik altijd ontzettend kritisch en wil ik het de volgende keer nog beter doen. Wat dat betreft mis ik ook de kenmerken van een echte Achterhoeker: ik ben absoluut niet nuchter. Voor mij is ’the sky the limit’ en het spreekwoord ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg geldt voor mij al helemaal niet, het kan altijd gekker!”

Kun je nog gewoon over straat?

“Veel mensen kennen de naam ‘Junkie XL wel, maar hebben vaak geen idee welk gezicht daar achter schuilgaat. Mijn muziek is ook wat anoniemer, maar dat vind ik juist wel prettig. Ik maak muziek voor wereldwijde reclamecampagnes, films en video- games. Ik weet dat miljoenen mensen misschien wel dagelijks die muziek horen, maar geen idee hebben dat ik die muziek produceer. Dat vind ik juist te gek! Bovendien heb ik ook niet het type fan dat in een slaapzak voor mijn huis gaat liggen of krijsend voor mijn deur gaat staan. Het zijn vooral de muziekliefhebbers die mij herkennen. Die kom ik tegen
in clubs of tijdens festivals. Zij geven me een complimentje en laten me verder met rust.”

Onlangs ben je genomineerd voor een Grammy-award, naar aanleiding van een remix van het nummer 4 Minutes van Madonna. Hoe was dat?

“Dat was echt te gek! Een Grammy-award is de hoogste onderscheiding op muziekgebied die wereldwijd wordt uitgereikt, dus dat was een hele eer. De volgende keer zou het nóg leuker zijn als ik een Grammy win!”

Je werkt samen met grote artiesten, zoals Madonna, Britney Spears en Coldplay, je werkt mee aan grote reclamecampagnes en maakt muziek voor de meest succesvolle films. Hoe is het om met zulke grote artiesten samen te werken?

“Mijn uitgangspunt is en blijft muziek maken. De impact van de muziek is voor mij bijzaak. Het is leuk om een groot publiek te bereken en met grote artiesten samen te werken, maar voor mij is het nog belangrijker dat ik doe wat ik leuk vind. Daarom probeer ik grote, succesvolle artiesten af te wisselen met vooralsnog onbekende artiesten, waarvan ik vind dat ze veel talent hebben. En naast de commerciële films werk ik ook mee aan hele alternatieve films met weinig budget. Dat geldt overigens ook
voor videogames, Voor mij is het deze combinatie die mijn werk leuk en uitdagend maakt en biedt mij de mogelijkheid om mezelf te blijven ontwikkelen.”

Je componeert, produceert en schrijft muziek voor films, games en artiesten. Mogen we jou dj noemen of ben je meer een componist?

“Het gekke is dat ik nooit een dj ben geweest, dat is een misverstand. Ik heb nog nooit iets gedraaid in mijn leven. Al kan ik me voorstellen dat het tijdens live-optreens voor de toeschouwer lijkt alsof ik achter de draaitafel sta. Ik noem mezelf een ‘Artist Producer Composer’. Deze titel vangt eigenlijk alles op wat ik doe: ik maak eigen platen, produceer voor andere mensen, schrijf liedjes en maak remixen voor andere artiesten en componeer film-, game- en commercialmuziek.”

Wat doe je het allerliefst?

“Het is de combinatie van al die dingen die mijn werk zo ontzettend leuk maakt. Vroeger had ik de drang om overal heel goed in te zijn. Dat is heel frustrerend, want dat kan natuurlijk nooit. Maar dankzij deze instelling ben ik wel heel ver gekomen.”

Heb je bereikt wat je wilde bereiken?

“Absoluut, ik had nooit durven dromen dat ik zo veel zou bereiken. Maar naarmate meer van je dromen uitkomen, pas je je ambities aan. Vroeger, wilde ik optreden in Amsterdam, daarna wilde ik in Londen optreden en vervolgens in New York. Zo legde ik de lat steeds hoger en inmiddels reis ik de hele wereld rond. Ik heb er dan ook keihard voor gewerkt.

Wat wil je nog bereiken?

“Mijn droom is ooit een Oscar voor de beste filmmuziek in ontvangst te mogen nemen. En uiteindelijk hoop ik toch echt ooit een Grammy-award te winnen. Voor de rest wil ik gezond blijven en heel oud worden. Daarnaast hoop ik dat ik nog heel lang mensen blij kan maken met mijn muziek!

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *