Achterhoekse Zakenvrouwen

Kansen over de grens

Kansen over de grens: Tycho is een jonge, enthousiaste Achterhoeker uit het vertrouwde en gezellige Winterswijk. Hij heeft hart voor de Achterhoek en zet zich in voor een leefbare regio. Toch koos hij ervoor om in Duitsland te gaan studeren voor zijn studie “Betriebswirtschaftlehre” aan de Westfälische Hochschule in Bocholt. Waarom hij juist daarvoor heeft gekozen? Je leest er hier meer over!

Waarom heb je destijds voor een studie in Duitsland gekozen?
Na mijn eindexamen in 2016 wist ik niet goed wat ik wilde studeren. Omdat mijn broer in die tijd in Gent studeerde, kwamen mijn mentor en decaan met de vraag of ik niet ook in het buitenland zou willen studeren. Hier had ik toen nog nooit aan gedacht. Ook wist ik niet dat er op 20 kilometer afstand van mijn woonplaats een hogeschool gevestigd is. Het was voor mij een mooie kans om, naast mijn studie, ook de Duitse taal en cultuur te leren. Juist omdat dit van grote toegevoegde waarde is, omdat de Achterhoek een grensstreek is en we veel met de Duitse taal en cultuur in aanraking komen.

Wat zijn voor jou de grootste (cultuur)verschillen?
Tijdens mijn studie heb ik gemerkt dat er een groot verschil is in de afstand tussen de professor en de student. In Nederland wordt al snel gezegd dat je elkaar bij de voornaam mag noemen. In Duitsland wordt er veel formeler met elkaar omgegaan. Zo moet er bijvoorbeeld altijd ‘u’ gezegd worden.

Zijn er andersom dan ook jongeren uit Duitsland die kijken naar kansen in de Achterhoek?
In mijn Duitse vriendengroep zijn ze zeker geïnteresseerd in de Achterhoek. Zij willen net als ik nieuwe ervaringen opdoen, de Nederlandse cultuur te leren kennen en internationaal actief zijn. Hier valt nog wel winst te behalen, denk ik. Over het algemeen weten Duitse studenten nog te weinig over de kansen die Nederland en dus de Achterhoek te bieden heeft. Dat wilde ik veranderen en daarom ben ik aangesloten bij het netwerk Grenzhoppers. Hier houden we ons bezig met projecten op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. Zo heb ik bijvoorbeeld de Grenzhoppers Business School opgezet. Deze school biedt webinars en cursussen aan om ondernemers te faciliteren met informatie om grensoverschrijdend zaken te doen. Verder kijken we momenteel of we hier in deze regio in samenwerking met andere partijen een grensoverschrijdend stageplatform op kunnen zetten.

Zou jij, als ervaringsdeskundige, andere Achterhoekse jongeren ook aanbevelen om in Duitsland te gaan studeren?
Zeker! Het voordeel is dat je Duits leert, een nieuwe cultuur leert kennen en internationaler gaat denken en handelen. Je studeert eigenlijk heel dichtbij huis, dus het reizen is goed te doen. Dat is ook direct een voordeel voor de Achterhoek, omdat jongeren hier kunnen blijven wonen. De grensregio biedt in ieder geval een interessante arbeidsmarkt als je beide talen én culturen kent.

Achterhoek Werkt over de grens!
Bekijk het eens anders. De Achterhoek ligt centraal tussen 5 Hogescholen en 2 universiteiten in. Naast Enschede, Deventer en Arnhem is de cirkel met Kleve en Bocholt rond. Een regio met veel talent dus! Goed opgeleide technische studenten van de Fachhochschule willen graag in de Achterhoek stagelopen of afstuderen. Daarom is Achterhoek Werkt betrokken bij het Euregionale project Leonardo Da Vinci. De komende jaren proberen we de verbindingen in de grensregio te versterken. Begin november is er zelfs al een online speeddate event voor zowel Duitse als Nederlandse bedrijven én jongeren.

MIJN Achterhoek Werkt – juli/augustus 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Tekst – Achterhoek Werkt
Fotografie – Achterhoek Werkt

___________________________________________________________________

MIJN Achterhoek werkt

Achterhoek Werkt, dat zijn wij. Trotse Achterhoekers die samen zoveel mogelijk naar de buitenwereld willen overdragen wat voor een mooie werkomgeving de Achterhoek heeft. Benieuwd naar deze matches, projecten en evenementen? Goed om te horen! Klik dan op de volgende link: https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijn-magazine/mijn-achterhoek-werkt/.

Verder lezen

Taal
Bedrijfspresentaties
Financiën

Taal

Als notaris en medewerker op een notariskantoor ben je dagelijks bezig met taal. Communiceren, corresponderen en het maken van akten. En die akten bevatten ambtelijke, wettelijke taal. Vrijwel dagelijks krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *