Cindy's invalshoek

Katertje versus K-Poes

Cindy Starte is columniste van MIJN Magazine en schrijft maandelijks vanaf haar hoekbank over haar kijk op lopende zaken in de Achterhoek. Dit keer Katertje versus K-poes!

In 1992 danste ik mijn eerste dansje bij Diny’s Dansschool. Samen met vriendinnen stapte ik vanuit hier mijn eigen grote wereld in. Een paar maanden later werd mijn vaste danspartner mijn allereerste vriendje! Een zoen vol in het licht van een lantaarnpaal als startschot van onze verkering. Wat wil een 15-jarige nog meer?!

Na de dansles fietsten we standaard met ons vriendinnengroepje naar de Pauw. Om 24.00 moest ik thuis zijn. In die korte tijd kreeg ik het net voor elkaar om mijn 5 gulden op te maken. Twee bessen nipte ik wat traag naar binnen.

Later had ik meer te besteden door mijn weekendbaan. Nog meer bessen drinken bij de Pauw! Na alles een keer in de Wc-pot te hebben gemikt, ietsjepietsje ernaast, begon ik alleen al te kokhalzen van de indringende geur. Sindsdien genezen van bessen, stapte ik over op bier. Even doorbijten in het begin. Wat een vreemde, bittere smaak. Maar na die gewenningsweken kon ik er zelfs van genieten. Gewoon simpel Grolsch, was al speciaal genoeg voor ons. Enkele vriendinnen dronken rode wijn, met regelmatig blauwe lippen, blauwe tong, blauwe tanden als extraatjes. Jakkes! En wanneer je in een bomvolle Pauw tegen een wijndrinker op botste, werd je ook nog eens bevlekt! Dus… bier!

Ik werd als 15-jarige niet betutteld. Ik deed mijn ding en door vallen en soms wat wazig opstaan ben ik groot geworden. Mijn broer ook, niet te vergeten. Onze ouders vertrouwden ons gewoon, dat voelde je, dit hoefde niet eens uitgesproken te worden. Er was veel zelfsturing, omdat ze ons loslieten. Onze ouders zorgden meer dan goed van ons, maar bemoeienis was er nauwelijks op dat gebied. Niet nodig. En dan ging je eens over een grens of er dwars doorheen. Je had toch echt vooral jezelf er mee de volgende ochtend, meestal middag. Katertje zat dan met zijn volle gewicht bovenop je hoofd wanneer jij voorzichtig één oog opendeed.  

Door alle grenzen, beperkingen en onthoudingen op dit moment gaat heel wat jeugd keihard over alle grenzen heen. Buiten Corona om. Daarnaast zijn de verwachtingen hoog, alles moet eruit gehaald worden wat erin zit. Misschien geen directe betutteling, wel indirect. Ook de studiefinanciering ontbreekt, waar wij nog volop van konden profiteren. Om het bedrag op de rekening nog enigszins te zien groeien moet er gewoon keihard worden gewerkt naast een studie die veel tijd kost. Nog tijd voor ontspanning?

En dan ligt daar ineens de legale drug Poes voor het oprapen. Voor weinig geld een hoop plezier!!!??? Veel dealers in Oost Gelre. Help!!!

Ooit een zuipkeet achter in mijn weitje geplaatst en omgetoverd tot speelkeet. Over een paar jaar mag hij met alle liefde omgebouwd worden tot ‘ drie- drankjeskeet’ . Ik hang dan stiekem een camera op en ik kom af en toe aanwaaien met wat lekkers, geheel onverwachts. Wat mijn eigen ouders veel minder deden, doe ik dan al meer. Er teveel bovenop zitten. Maar dit is jammer genoeg ook gewoon nodig toch, in deze inmiddels wat vreemde wereld? Ik weet het niet. Vrouwen als leiders, wanneer ze goed zijn, ben ik voor.

Maar laat nu alsjeblieft dat ontzettend vervelende katertje van vroeger het winnen van die K-Poes!!!! Allebei knock-out en afvoeren? Dan staat vast een ander dier op, mooi van buiten, maar slecht van binnen.

Cindy’s Invalshoek – december 2020
Uitgever – MIJN Magazine

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *