Kaviaar en steurfilet van de Steurhoeve in Laren

Kaviaar is een bijzondere delicatesse. Een luxe product dat voorheen vooral weggelegd was voor de elite. Tegenwoordig is het zwarte goud beter betaalbaar en daarmee toegankelijk voor meer mensen. Kaviaar komt voornamelijk uit Rusland of Iran. Maar sinds 2017 wordt het ook in de Achterhoek geproduceerd. Dat gebeurt bij de Steurhoeve in Laren Gelderland. “Onbekend maakt onbemind, maar het is echt heel lekker.”

Kaviaar bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur. In Nederland zijn slechts twee kwekerijen op dit gebied actief, in Eindhoven en in Laren. De Steurhoeve wordt gerund door Martin en Sandra Hoentjen en hun zoon Jeffrey. De oorsprong is een gemengd veebedrijf. In 1999 begonnen de agrarisch ondernemers met het kweken van paling. In 2012 werden die activiteiten beëindigd omdat door veranderende regels een goed toekomstperspectief ontbrak. Daarna kwam een steurkwekerij in beeld. In 2013 werden de eerste kleine steuren aangekocht, voor de productie van kaviaar, steurfilet en siervis. Het duurt enkele jaren voordat vrouwtjes steuren eitjes produceren. Met echoapparatuur kan worden bekeken wanneer het zover is. Het is dus echt een kwestie van een lange adem. Eind 2017 kon de eerste kaviaar worden gewonnen.

Rendement

In grote bassins in de voormalige ligboxenstal zwemmen de Siberische en Russische steuren rustig rond. In totaal gaat het om zo’n 3.000 stuks. De imposante vissen wegen tussen de 500 gram en 12 kilo. Jeffrey Hoentjen vertelt bevlogen over de grote passie van de familie. “Als viskweker wil je gezonde vissen die optimaal groeien en op de langere termijn voor rendement zorgen. Het voer en het filtersysteem spelen daarbij een belangrijke rol. Het is de kunst om veel onbevruchte eitjes van een hoge kwaliteit te produceren. Dat zorgt uiteindelijk voor de levensvatbaarheid van ons bedrijf.” Aldus de Steurhoeve.

Het zwarte goud uit de Achterhoek

Markt ingestort

Naast de productie van eitjes voor de kaviaar en steurfilet worden er vissen verkocht aan de groothandel. Het ontwerpen en installeren van viskweeksystemen en onderdelen hiervan is een andere tak van de onderneming. “We zorgen desgewenst ook voor de complete begeleiding.” Dat laatste onderdeel betekende vorig jaar de redding. Want door de coronacrisis was er amper nog vraag naar kaviaar. Jeffrey: “De markt stortte helemaal in omdat horecazaken hun deuren noodgedwongen moesten sluiten.” Het zorgde voor een ongekend dieptepunt met 95 procent minder afname dan het jaar ervoor.

Rondleidingen

“In 2019 verkochten we 220 kilo kaviaar. Dat lijkt misschien weinig, maar het zwarte goud kost veel. Voor een 10-grams blikje betaal je 13,50 euro. Qua capaciteit kunnen we op termijn 400 kilo per jaar produceren.” Geluk bij een ongeluk is dat de onbevruchte eitjes pas gewonnen hoeven te worden als er vraag is. Er gaat dus geen kaviaar verloren. “Hoe langer je wacht, hoe beter de kwaliteit. Hopelijk wordt 2021 een veel beter jaar. En kunnen we ook weer rondleidingen verzorgen. Dan kunnen we ons verhaal vertellen en werken aan de promotie van kaviaar. Want het is een bijzondere delicatesse met verschillende lagen van smaken. Je kunt het nergens mee vergelijken en je moet het leren eten.”

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *