Hidde Jurjus met De Graafschap naar de Eredivisie

Keeper Hidde Jurjus met De Graafschap naar de Eredivisie

Uit de oude doos: juli 2015

Voetbalanalisten spreken al van ‘het talent van de toekomst. Feit is in ieder geval dat Hidde Jurjus het afgelopen seizoen een knappe partij stond te keepen. Met enkele spectaculaire reddingen hielp hij De Graafschap naar de Eredivisie. Samen met Jurjus, persman Marc Teloh en twee diehard supporters blikken we vooruit naar het komend seizoen.

“Het is het opportunisme van het voetbal.” Hidde Jurjus, 21 jaar oud en krap een seizoen eerste keeper van De Graafschap, weet al precies hoe het voetbalmechanisme werkt, “in de play-offs was ik de held. Maar kort daarvoor let ik bij Eindhoven een bal knullig door, waardoor we verloren. Toen viel iedereen over me heen. Zo gaat dat.”

Jurjus laat zich niet meeslepen door die emoties. Niet door de negatieve, maar ook niet door de positieve. Zijn stinkende best doen, dat is het enige. Dat telt. Zo zal het ook gaan in de Eredivisie. Want ondanks geruchten dat hij straks weer de eerste keus zal zijn van trainer Jan Vreman, weet Jurjus dat hij die plek wel moet verdienen. “Dat lijkt me ook logisch. In de voorbereiding moet ik het laten zien. En daar heb ik heel veel zin in.”

Longa

Hidde Jurjus is geboren en getogen in Lichtenvoorde, daar voelt hij zich thuis. Hij debuteerde in de F-jes bij de plaatselijke trots Longa 30, maar al na drie jaar verkaste hij naar de jeugd van De Graafschap. Elf jaar zit hij er nu, met recht een kind van de club dus. Dit seizoen beleefde Jurjus onder Jan Vreman zijn doorbraak. Dat begon trouwens niet best, want in de eerste de beste wedstrijd, uit bij FC Emmen, raakte hij geblesseerd. Zijn vervanger Jasper Heusinkveld overkwam enige tijd later hetzelfde, waarop Jurjus andermaal een kans kreeg. En die greep hij. Jurjus groeide in het seizoen, moest een uitnodiging voor Jong Oranje laten schieten vanwege de play-offs en stopte in de laatste wedstrijd, uit bij Volendam, een onhoudbaar lijkende vrije trap. Promotie kon toen bijna niet meer misgaan.

Bizar

Tja, die redding bij Volendam. Dat is tot nu toe wel mijn mooiste moment. Maar ook het feest daama. Bizar gewoon. We stonden bovenop de spelersbus. Daar was de chauffeur niet zo blij mee, maar het was een fantastische dag”, grinnikt Jurjus. Of hij de belangrijkste man was in de play-offs? “Oh nee. We hebben het met z’n allen gedaan. Het stond gewoon goed. Dat Go Ahead en Volendam niet tegen ons hebben gescoord is de verdienste van het hele team. Het is mooi dat we met dit team zo belangrijk kunnen zijn voor de club. Want die promotie hadden we op alle fronten hard nodig. Maar het gevoel was dit seizoen goed. We spelen het spel dat bij De Graafschap past. De klik met het publiek was er weer. Dat heeft allemaal meegewerkt.”

Spannend

Komend seizoen moet De Graafschap dus weer naar de Kuip en de Arena. Dat is wat anders dan naar Almere City of Achilles ‘29. “Ja 50.000 man in plaats van 1.500. Dat zal wennen zijn. Spannend ook, mooi spannend. Maar als we op het veld staan, dan is het gewoon voetballen. Dan moeten we ons ding doen, hard werken. Dran, zoals wij dat zeggen. Natuurlijk zullen we bij Ajax en Feyenoord niet makkelijk punten halen. Maar we moeten zeker niet bang voor ze zijn.

Spinnekop

En thuis op de Vijverberg zal het waarschijnlijk ook weer goed vol zitten. “De steun van het publiek helpt echt. Een volle Spinnenkop achter me, dat is echt lekker”, aldus Jurjus, die stiekem wel eens droomt van het buitenland. “Tuurlijk, dat zou mooi zijn. Maar eerst wil ik me bewijzen in de Eredivisie. Ik ben nog jong, sta met beide benen op de grond. Ik ben een echte Achterhoeker. Die nuchterheid past bij me.”

Perswoordvoerder Marc Teloh

De media-aandacht in de Eredivisie is vele malen groter dan in de Jupiler League, vertelt persman Marc Teloh van De Graafschap. “In de Jupiler League zitten er ongeveer tien journalisten. Straks zijn alle 40 plaatsen op onze perstribune meestal wel bezet. En dan heb je nog Fox en Studio Sport met z’n commentatoren en zeker 25 mensen TV-crew.”

Direct na de gewonnen play-off finale tegen Volendam kreeg Marc Teloh de nodige felicitatie-appjes van collega’s van eredivisieclubs. “Clubs komen hier graag. Onze faciliteiten zijn goed, we hebben een mooi stadion, een goeie sfeer. Wat dat betreft zijn we zeker Eredivisiewaardig.

En wat voetbal betreft? “Handhaven, daar gaat het om. Dat zou een geweldige prestatie zijn. We willen geen grijze muis worden, maar herkenbaar voetbal spelen. Hard werken, strijd, beleving. Zoals ons publiek dat graag ziet. Met ons plan ‘Samen D’ran’ hebben we die koers dit jaar ingezet, nu is er al dit onverwachte succes. Dat is geweldig voor de club, voor Doetinchem en voor de Achterhoek. Een prachtig visitekaartje.”

Supporter Jos van Laarschot

Jos van Laarschot (52) heeft voor het eerst in drie jaar weer een seizoenskaart van De Graafschap. Hij komt al van jongs af aan bij de club, maar de negativiteit van de afgelopen tijd stond hem tegen. Maar tijdens de play-offs was Van Laarschot er weer. “Toen ze zich daarvoor plaats ten kreeg ik echt een goed gevoel. De sfeer in het stadion was vanouds, iedereen stond weer achter de club.” Wat verwacht Van Laarschot het komend seizoen? “Het zal moeilijk zijn, maar we maken kans. Als De Graafschap zijn spel speelt en het publiek staat erachter, dan is alles mogelijk. Wel moeten er wat versterkingen komen, zegt Van Laarschot. “Ervaren jongens die bij de club passen. Maar ik heb vertrouwen in trainer Jan Vreman. Hij spreekt onze taal. Dat is belangrijk voor De Graafschap.”

Supporter Frank Seggelinck

Frank Seggelinck (46) gaat al zo’n 40 jaar trouw naar De Graafschap en is met z’n lange haar een prominente verschijning op de Vijverberg. Afhaken heeft hij nooit gedaan. “Dan moet er wel iets heel geks gebeuren”, zegt hij. “Thuis ben ik er bij. De uitwedstrijden meestal niet, maar voor Volendam had ik gelukkig wel een kaartje. Ja, dat was geweldig. Wat een apotheose! Met wat geluk inderdaad. Maar dat doet er niet meer toe.” Of De Graafschap wat te zoeken heeft in de Eredivisie? “Dat is een goeie vraag. Maar je moet als De Graafschap altijd willen promoveren. Met alle respect, maar telkens tegen FC Oss en Almere City, dat schiet ook niet op.” Seggelinck vindt dat de club, gezien de financiële mogelijkheden, prima bezig is. “Ze halen goeie nieuwe spelers. In de Eerste Divisie zouden we daarmee bovenin meedoen. In de Eredivisie moeten we afwachten, een paar routiniers erbij zou goed zijn. Maar er stond dit seizoen wel weer een hecht team. Dat moeten ze doorzetten, dan wordt het een mooi jaar. Waar we ook eindigen.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *