Kersttijd in de Achterhoek

December is de laatste en meest sfeervolle maand van het jaar, met het vieren van Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw als hoogtepunten. Daarom Kersttijd in de Achterhoek!

Special december

Het is ook een periode van verbondenheid en gezelligheid. Aan tijd geen gebrek gezien alle vrije dagen. Leuke dingen doen, lekker samen koken of buiten de deur uit eten. Ook gaan er veel mensen op vakantie, richting de zon of naar de wintersport.  In december kijken veel mensen even terug op het afgelopen jaar, maar worden er vooral volop plannen gemaakt voor het nieuwe jaar. En daar horen ook goede voornemens bij.

Hierbij de meest voorkomende goede voornemens:

  • Afvallen
  • Meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden
  • Beter omgaan met geld
  • Stoppen met roken
  • Relaxter leven
  • Minder alcohol drinken
  • Schulden afbetalen
  • Iets nieuws leren
  • Anderen helpen
  • Je leven ordenen

Echte kerstboom wordt populairder

We geven gemiddeld zo’n 35 euro uit aan een kerstboom. In heel Nederland gaat het dan om bijna 100 miljoen euro per jaar. De verhouding echte en kunstbomen is niet helemaal duidelijk. De schattingen lopen uiteen. Vijf jaar geleden was het aandeel van de kunstvarianten groter, zo bleek uit onderzoek. Maar de afgelopen periode zitten de echte naaldbomen in de lift. Vooral jongeren zijn ervan gecharmeerd. In de week na Sinterklaas worden de meeste bomen verkocht, zo’n 70 procent van het totaal. Meestal gaat het om zilversparren. Deze worden voornamelijk gekweekt in Noord-Brabant, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In die laatste provincie zijn de Achterhoek en de Veluwe de grootste leveranciers.

Meer geld voor vuurwerk

Slechts 1 op de 6 Nederlanders koopt vuurwerk. Toch lopen de uitgaven aan knal- en siervuurwerk ieder jaar op. Tijdens de jaarwisseling van 2018 op 2019 ging er voor ongeveer 70 miljoen euro de lucht in. De verwachting is dat dat bedrag tijdens Oud & Nieuw opnieuw doorbroken wordt. De Achterhoek knalt het jaar niet alleen uit met vuurwerk, carbidschieten is traditiegetrouw in onze streek ook erg populair.

Geen krimp in de Achterhoek

Richting het eind van het jaar worden er ook veel cijfers en feiten bekend gemaakt. In de Achterhoek wordt al enkele jaren gesproken over krimp, oftewel een daling van het aantal inwoners. Maar tot dusverre komt die verwachting niet uit. De bevolking in onze streek liet in 2019 juist een groei zien. Gering maar toch. We gingen het jaar van start met 400.730 inwoners en de teller staat nu op 401.076. Er vestigen zich meer nieuwe mensen in de Achterhoek dan dat er vertrekken. Door de vergrijzing is het sterftecijfer wel hoger dan het geboortecijfer.

Woontevredenheid in de Achterhoek het grootst

Dat steeds meer mensen uit andere streken van ons land naar de Achterhoek verhuizen, vinden wij niet zo gek. Immers, we wonen hier met veel plezier in een prachtige omgeving. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt zelfs dat de woontevredenheid in de Achterhoek het grootst is van heel Nederland. 88,8 procent is tevreden met de huidige woning. Ook de woonomgeving wordt met bijna 86 procent het hoogst gewaardeerd. Dat lijkt ook door te dringen in het westen van het land. In drie jaar tijd is het aantal verhuizingen vanuit de Randstad naar Gelderland met 40 procent gestegen. De verwachting is dat deze groei de komende tijd doorzet. Dat komt omdat de woningen in deze streek veel goedkoper zijn en het woonklimaat enorm aanspreekt.

Woningvoorraad groeit

De Achterhoek krimpt dus niet. Er is zelfs een flinke vraag naar woningen. Vanuit de eigen streek, maar dus ook van daarbuiten. Het afgelopen jaar groeide de woningvoorraad met ruim 900 huizen van 203.430 naar 204.344. Dat is ook nodig omdat het aantal huishoudens stijgt en mensen langer zelfstandig blijven wonen. De Achterhoekse gemeenten zetten voor de komende periode vooral in op de bouw van huizen voor starters en ouderen. Voor beide groepen zijn te weinig woningen beschikbaar.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *