Klassiekervirus Eddy en Cindy Kraaijenbrink

‘Klassiekervirus heeft ons te pakken’

De Achterhoek telt opvallend veel oldtimerliefhebbers. Ze rijden graag in hun ‘troetelkindjes’, maar het sleutelen eraan vinden ze vaak minstens zo leuk. Het gaat veelal om een bijzondere auto met een interessant verhaal. Iedere maand staat op deze plek een ander voertuig in de schijnwerpers. Met deze keer de bijzondere collectie van Eddy en Cindy Kraaijenbrink.

De foto heeft een prominente plek onder de overkapping gekregen. Eddy en Cindy Kraaijenbrink in hun trouwauto, een opvallend rode Volkswagen Kever speedster. “Leuk plaatje hè”, glundert Eddy. “Het was de dag van ons huwelijk. Afgelopen voorjaar, 2 maart om precies te zijn”, vult Cindy haar man aan. “Gelukkig was het prachtig weer. Want de cabrio is niet geschikt voor slecht weer. Dan houd je het binnen niet droog, haha.” Het model van Eddy en Cindy is speciaal. Het gaat om een VW Kever uit 1973. Deze werd omgebouwd in een speedster door het bedrijf Hoffmann. “Het is vooral een geinige auto”, zegt de eigenaar uit Gendringen. “De echte Keverliefhebbers gruwelen ervan. Hij is nogal toegetakeld, het dak is eraf gezaagd. Normaliter is de stabiliteit van een auto dan weg, maar in dit geval niet. De Kever haalt de stevigheid uit de bodemplaat.”

Auto ambulance

Het stel was op zoek naar een klassieker en kwam uit bij het icoon van Volkswagen. “Op Marktplaats vonden we een geschikt exemplaar, maar die stond in Blijham bij Groningen. We hadden een afspraak gemaakt, maar besloten toch niet te gaan vanwege de afstand.” Iets later belde de verkoper dat hij naar de camping in Hengelo (Gld.) ging. Hij wilde de Kever wel meenemen op de autoambulance achter zijn camper. “Dat was mooi in de buurt, we maakten een proefrit en waren gelijk verkocht.” Tien maanden later deed de Kever dienst als huwelijksauto. “Een mooie herinnering, maar de auto moet toch wijken en staat te koop. Hij hoort onderdak te staan en daarvoor ontbreekt bij ons de ruimte.”

Relax autorijden

Dat komt omdat het echtpaar inmiddels nog twee klassiekers in bezit heeft. Het gaat om een bordeaux rode Volvo 164-136 uit 1970 en een grijze Volvo 244 jubileumeditie uit 1977. “Het klassiekervirus heeft ons te pakken”, klinkt het enthousiast. “Oldtimers zijn echte auto’s met een verhaal en een simpele techniek. Je kunt er ook relax in rijden en mensen reageren altijd positief. Je krijgt regelmatig een glimlach of een duimpje.” De 244 is een schaars exemplaar. Er werden er in Zweden vanwege het 50-jarig jubileum maar 3.000 van geproduceerd. Op het dashboard is een embleem verwerkt met de handtekening van topman Pehr Gyllenhammar. “We noemen de auto Brutus, hij oogt nogal log”, legt Eddy uit. De 164 oogt sjieker en trekt meer de aandacht door zijn uitstraling. Binnen ligt een pijp in een houder. “Die is nog van de eerste eigenaar. Net als een Zweedse bijbel. Dat doen we niet weg, die horen bij de auto.”

___________________________________________________________________

Oproep
Heeft u een bijzondere auto of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *