Shoppen zonder schuldgevoel

Kleding shoppen zonder schuldgevoel

Kleding ruilen voor een mooiere wereld

Iedere vrouw heeft wel een paar kleding stukken die de kast niet uitkomen. Te mooi om zomaar weg te doen, prima geschikt voor een tweede ronde. Bij Streeckgenoot kunnen die kledingstukken op donderdag 16 maart op zoek naar een nieuwe eigenaar. Mariëlle de Vries organiseert een kledingruilbeurs. Ze creëert in het gezellige Izzy Kafeetje een pop-up tweedehandswinkeltje. “Door te delen wordt iedereen rijker.”

Het is gezellig druk in Izzy Kafeetje tijdens de kledingruilavonden van Mariëlle de Vries. Een grote droogmolen hangt vol met kleurrijke jurkjes, verschillende vrouwen neuzen gemoedelijk tussen de hangers aan de kledingrekken die verspreid door het café zijn opgesteld. In de hoek wordt al gepast in een geïmproviseerde paskamer en voor de spiegel wordt gecheckt hoe de nieuwe vondsten staan. “Elke vrouw heeft wel een paar kledingstukken die de kast niet uitkomen”, legt Mariëlle haar concept uit. “Net niet (meer) de juiste maat, toch niet je kleur of je vindt het toch niet leuk genoeg staan. Mooie kleding, maar op de een of andere manier past het niet bij je. Te mooi om zomaar afscheid van te nemen, maar dragen doe je het ook niet. Hoe leuk is het dan om iemand anders blij te maken met deze kast-pareltjes? En als bonus mag je zelf wat nieuws-voor-jou uitkiezen! Zonder dik je portemonnee te trekken, kun je zo je kledingkast updaten. Beter voor je portemonnee, beter voor het milieu.”

Duurzame manier

“Na de beurs is mijn kast weer opgeruimd,” vertelt vaste bezoekster Angela Groenbos . “Ik vind eigenlijk altijd wel wat leuke nieuwe kleding, soms van merken of winkels die ik zelf nog niet kende. Maar wat ik misschien nog wel leuker vind, is om te zien dat mijn eigen kleding op een goede plek terecht komt. Er hangt hier zo’n leuke sfeer en het is zo grappig om iemand anders te zien stralen in mijn ingeleverde kleding. Dat maakt me dubbel blij.” Voor initiatiefneemster Mariëlle is dat precies het doel van de kledingruil: “We kennen allemaal de magie van nieuwe kleding. Je wordt er automatisch vrolijk van. Maar de keerzijde is dat de kledingindustrie enorm vervuilend is. Door te ruilen kun je dat gevoel krijgen, zonder schuldgevoel. Op een duurzame manier heb je toch dat geluksgevoel van iets nieuws. Bovendien zie je meteen het effect dat je eigen bijdrage op iemand anders heeft. Je ziet hoe blij iemand wordt van wat jij hebt durven te delen.

Mooie vondst

Mariëlle merkt soms wat angst als deelnemers voor het eerst komen. “De regel is dat je zoveel kledingstukken mag uitkiezen als je zelf hebt ingeleverd. Daar hoeven we echt niet op te controleren, in de praktijk gaat dat vanzelf. Je merkt echt dat de deelnemers elkaar een mooie vondst gunnen. Toch kan het lastig zijn om afscheid te nemen van goede kleding, zelfs als je het niet meer draagt. Maar er zijn altijd zoveel mooie dingen om zelf weer iets uit te kiezen. Er blijft altijd kleding over: we komen nooit tekort. Uiteindelijk gaat iedereen blij naar huis. Omdat je zelf mooie nieuwe kleding hebt gevonden, of vanwege het goede gevoel dat je krijgt van wat je hebt gedeeld.”

Kledingruilketting

Naast de kledingruilbeurs is Marielle ook de initiatiefnemer van de kledingruilketting in Doetinchem. Een koffer met kleding gaat van adres naar adres. De ontvanger stopt wat kleding die ze zelf niet meer draagt in de koffer en kan er evenzoveel stukken uithalen. Ook daarmee krijgt kleding een tweede leven. Marielle: “Het draagt eraan bij dat we steeds meer duurzame keuzes gaan maken. Dit soort initiatieven brengt bovendien mensen met elkaar in contact. De ontmoetingen die je hebt door de kledingruilketting en -beurs zijn net zo waardevol als de kleding die je er vindt. Het ruilen is een eerste stap. Met het netwerk dat we zo creëren, kunnen we de wereld steeds een beter mooier maken. Mijn droom is ooit een vaste locatie, een winkel te kunnen starten. Een broednest waar de Achterhoek duurzaam verrijkt wordt, waar ik kan laten zien hoe leuk duurzaam kan zijn.”

Informatie

Wat: Kledingruilbeurs

Wanneer: donderdag 16 maart 2023 van 19.30- 21.30 uur

Waar: Streeckgenoot/ Izzy Kafeetje

Spinbaan 21 A, Doetinchem

Hoe werkt het? Kleding inleveren voor 15 maart bij Izzy Kafeetje. Lever alleen schone, hele, nog goede kleding in, in een tas met je naam erop. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het aantal stuks wat je hebt ingeleverd mag je weer meenemen.

Toegang: 5 euro, contant aan de deur betalen.

Meedoen aan de kledingruilketting? Neem contact op via: kledingruilketting@stadskamer.com

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *