Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. De gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Aalten tellen ruim 300.000 inwoners. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder droomhuis. Met deze keer boerderij De Witte Hemel in Drempt.
‘De Witte Hemel is voor ons hemel op aarde’
Lieflijk, knus en rijk aan authentieke elementen. De Witte Hemel in Drempt is een grotendeels originele boerderij. Je krijgt er een beeld van hoe mensen in de 19e eeuw woonden. Liesbeth Pieterse en Frank Mulder kochten de vervallen boerderij in 2006 en lieten het fraai restaureren. “Het is heerlijk wonen zo in de natuur, we willen hier nooit meer weg”, klinkt het vastberaden.
Erfgoed
De Witte Hemel, een gemeentelijk monument, won vorig jaar de publieksprijs voor mooiste boerderij van de Achterhoek. De oorkonde heeft een plek aan de muur gekregen. Buiten huppelt een eekhoorntje die zich te goed doet aan de walnoten. Binnen lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Liesbeth en Frank zijn er uitstekend in geslaagd om de typische sfeer van weleer op te roepen. “We hebben een zwak voor cultureel erfgoed en hechten waarde aan nostalgie. Modern is aan ons niet besteed. Vandaar dat we ook op slag verliefd waren, toen we deze boerderij zagen.”
Buitenaf
Dat was in 2006, het stel zocht een nieuwe plek om te wonen. Ze wilden graag buitenaf, vanwege de ruimte en de mogelijkheid om paarden te stallen. “We woonden in Duiven en hadden een voorkeur voor ’t Gooi of de Veluwe, maar dat bleken te dure opties. Zelfs emigreren naar Tsjechië kwam even voorbij.” Toen werden ze getipt door een collega van Frank uit Drempt. Het ging om De Witte Hemel, een vervallen keuterboerderij uit 1820 die al een tijdje leeg stond. “We konden vrij snel terecht voor een bezichtiging en waren gelijk onder de indruk. Er moest weliswaar veel gebeuren, maar dat vonden we geen probleem.” De oom van Liesbeth, makelaar van beroep, was minder enthousiast. Vanwege de staat van onderhoud raadde hij het ten zeerste af om tot koop over te gaan. Het advies werd in de wind geslagen, er volgde een bod en niet veel later was de koop beklonken. “Een hemels geschenk. Wel was een flinke verbouwing nodig. De originele onderdelen moesten behouden blijven, dat vinden we bepalend.”
Karaktervol
Om kennis en inspiratie op te doen gingen ze naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Een grote operatie volgde. Het dak werd volledig vernieuwd. De vloer moest ook flink onder handen worden genomen, aangezien een fundering ontbrak. Het huis was tijdens de werkzaamheden lange tijd niet bewoonbaar. Liesbeth en Frank vonden onderdak in het voormalige kippenhok op het terrein. In 2009 was de ingrijpende klus geklaard en konden ze eindelijk hun karaktervolle onderkomen betrekken. Het keuterboerderijtje, een gemeentelijk monument, is back to basic en beschikt met vier gebinten over een simpele constructie en verschillende bijzonderheden. Zo moet je af en toe bukken, anders stoot je je hoofd. Vroeger stond op de deel een koe, de ring waaraan het dier vastzat, bevindt zich nog in de muur. Ook het varkenskot met voergoot is nog zichtbaar.
Luchtsluis
De huidige woonkamer beschikt nog over een hilde waar ooit het hooi werd opgeslagen. In het dak zijn de sporen toegepast uit eigen bos. En in het plafond van de eetkamer is de wieme bewaard gebleven, daaraan werd het vlees te drogen gehangen. Helemaal uniek is de onderduikplek in de huidige woonkamer. In de zeer krappe ruimte konden drie personen zich verschuilen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Het zat destijds tussen twee bedsteden in en was voorzien van een luchtsluis voor zuurstof.” De huidige bewoners hebben het bijzondere onderdeel gehandhaafd en voorzien van een raampje en een tekst. “Het is een belangrijk historisch element. Daarvan zijn er trouwens meer. Want deze woonplek stamt uit de prehistorie, zo zijn er al verschillende bodemvondsten op het terrein gedaan.” Liesbeth en Frank willen dat de plek en de boerderij voor de toekomst bewaard blijven. Ze zien het als een nalatenschap en hebben er hun levenswerk van gemaakt. “De Witte Hemel is voor ons de hemel op aarde, maar de plek is belangrijker dan wij.”
___________________________________________________________________
Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl
___________________________________________________________________
MIJN Droomhuis
De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/