ferdi joly

Komeet Neowise

We hadden de komeet van Halley, toen Hale Bob en daarna de komeet Neowise.

s ‘Nachts, als ik Nellie (mijn foxje) uitlaat, speur ik graag de nachtelijke hemel af, en daar zag ik hem! Het was niet helder maar toch… Thuisgekomen met de verrekijker nog eens kijken en jazeker, dat mot em wehn! Met een fraaie staart.

Deze komeet heeft een omlooptijd van ongeveer 7000 jaar. Voor de mensheid een eeuwigheid, maar in de geschiedenis van onze aarde een speldenprikje. De vorige keer, toen Neowise langs kwam, waren net de eerste boeren in Nederland gearriveerd. Het Malieveld was er nog niet, jagers wel. Sindsdien is er wel wat gebeurd. En na de industriële revolutie zit alles in een voortdurende stroomversnelling.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw, werd bijna elke nieuwe ontwikkeling gezien als een verbetering. Het was een optimistische tijd. Het milieu was nog geen onderwerp aan de keukentafel. Als zich tijdens het eten muggen aandienden of andere insecten, dan greep mijn vader de “flintspuite”,  spoot alles wat rondvloog dood (terwijl wij braaf dooraten) en schoof daarna gewoon weer aan.

Destijds was er in Zieuwent op een middag een demonstratie van McCormick tractoren.  Al dagenlang regende het met bakken! De belangstelling was desondanks groot. Toen ik van de lagere school naar huis liep, was het nog niet afgelopen. Wel uit de hand gelopen. Beide tractoren hadden zich vastgewerkt in de modder van “n diek”. De tractoren moesten, na lang en hopeloos gemier, wat het probleem alleen maar groter maakte,  alsnog met paarden worden losgetrokken. Voor de paarden werd hard geapplaudisseerd! Voor de McCormick’s  was het toch nog iets te vroeg.

Met heimwee denk ik soms terug aan dingen, die vroeger normaal waren. De mooie natuur, de weidevogels, de kleinschaligheid, het coulisselandschap met zijn singels. Terugdenken vraagt ook om vooruitdenken. Hoe zullen de komende 7000 jaren verlopen?  Hoe ziet onze wereld eruit als Neowise weer langs komt?

Ferdi Joly – oktober 2020
Uitgever – MIJN Magazine

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *