César Franck

Korte cursus componist César Franck

Duik begin 2022 acht middagen met cursusleider Roel Smit in de wereld van de grootste Franse componist van de 19e eeuw: César Franck. Deze cursus van Amphion is bedoeld voor mensen die graag meer willen weten over klassieke muziek, in dit geval de muziek van deze grote Fransman die tweehonderd jaar geleden geboren werd (1822-1890). 

De Waeke van het Achterhoekse en Liemerse Boek wordt elk jaar in streektaalmaand maart georganiseerd door de Dialectkring Achterhook en Liemers, Vrienden van de Streektaal veur Lochem en umgeving en Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Doel van de Waeke is promotie van verschenen publicaties uit en over de streek Achterhoek en Liemers. Het gaat dus om boeken die, qua inhoud en/of gebruik van de streektaal, aan deze regio zijn gerelateerd.

Staan Bach en Beethoven bovenaan de waarderingslijsten van de klassieke muziekliefhebber, bij Franck ligt dat anders. Het ‘grote publiek’ kent hem minder. Roel Smit maakt in deze cursus duidelijk dat dit niet terecht is. Hij laat muziekfragmenten horen, vertelt daarbij en geeft achtergrondinformatie. Zo ontstaat een beeld van een bescheiden, doch groot en vaardig componist. Schepper van enige muzikale topwerken!

Welke werken? Bijvoorbeeld de Symfonie in d-klein, de Sonate voor viool en piano, de Variations Symphoniques (feitelijk een concert voor piano en orkest), en zijn grootste werk: het oratorium Les Béatitudes (De Zaligsprekingen). Daarnaast zijn er een paar werken voor piano-solo en een klein, maar belangrijk orgelrepertoire. Maar er is meer, het bij velen bekende Panis Angelicus niet te vergeten.

Cursusleider Roel Smit brengt de laagdrempelige informatie met groot enthousiasme. Ook levert hij gul schriftelijk cursusmateriaal en links naar YouTube video’s waarop de werken niet alleen te horen zijn, maar de musici ook te zien. Was je nog geen fijnproever? Na deze cursus wél!

Praktisch

De cursus start op dinsdag 15 februari en bestaat uit acht lessen. De lessen zijn van 15:00 tot 17.15 uur bij Amphion op locatie Bizetlaan 1 in Doetinchem. Kijk voor informatie en inschrijven op amphion.nl.

___________________________________________________________________

Uitjes in de Achterhoek
Erop uitgaan in de Achterhoek? Bekijk dan de mogelijkheden via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *