Kunstenaar Marleen

Kunstenaar Marleen exposeert dit jaar in New York

De Aaltense Marleen Heusinkveld-Vinkenvleugel is logopediste van beroep. Ze werkte in haar praktijk voor logopedie met mensen met een verstandelijke beperking en deed dat met veel plezier, tot corona roet in het eten gooide. Daarnaast geeft ze tekentherapie. Ze kwam thuis te zitten. “Mijn ouders en mijn man zeiden al heel lang dat ik mijn schilderijen eens moest laten zien, omdat ze ze zo mooi vonden.”

“Ik schilder al heel lang, al vanaf dat ik een jaar of vijftien was. Eerst vooral met acrylverf, maar toen ik in contact kwam met alcoholinkt, heb ik mezelf aangeleerd om daarmee te werken. Toen ik thuis kwam te zitten door corona, besloot ik dat het misschien inderdaad tijd was om iets met de door mij gemaakte werken te gaan doen. Al vond ik het eerst wel lastig en spannend, want de schilderijen zijn echt stukjes van mezelf.”

Schilderen doet Marleen Vinkenvleugel met heel haar ziel en zaligheid en dat legt ze vast in haar werken. “Schilderen, dat doe je met je gevoel, je emoties. Het is een heel proces. Het houdt je een spiegel voor, van waar je mee bezig bent, waar je blokkades liggen of waar je emoties ziet waar je zelf nog geen stem aan hebt gegeven. Als ik nog in dat proces zit, laat ik het aan bijna niemand zien. Ik vind een werk soms ook echt afschuwelijk. Dan moet je dat proces gewoon aangaan en dan worden het uiteindelijk vaak de werken die me het meest na staan. Je moet er dus echt klaar voor zijn om dat te laten zien. Want als je die stap neemt, dan gaan mensen er ook iets van vinden en dat moet je dan wel kunnen ontvangen.”

Toen ze het besluit had genomen, zette Marleen Vinkenvleugel een aantal van haar schilderijen op social media en zei toen tegen haar man dat ze wenste dat ze een keer zou mogen exposeren, bijvoorbeeld in Winterswijk of in Arnhem. “Dat leek me heel leuk, als dat ooit een keer zou lukken”, lacht Marleen.

New York

Een maand later, op maandagochtend om negen uur, zat Marleen Vinkenvleugel achter haar computer om de mail te checken. “En toen had ik opeens een mail uit New York! Het was een mail van een talentscout en die mensen struinen de hele wereld af, op zoek naar kunstenaars. Zij schreef dat ze onder de indruk was van mijn werk en vroeg of ik mijn portfolio wilde opsturen.”

Marleen Vinkenvleugel staarde een hele tijd verbaasd naar het mailtje en vroeg zich zelfs nog even af of het niet nep was, een flauwe grap of geldklopperij. Ze bracht haar familie van de mail op de hoogte. “Iedereen ging op zoek naar of het wel zou kloppen, maar alles wat ik tegenkwam, gaf aan dat het om een serieuze gallery ging. Uiteindelijk kwam ik artikelen tegen van een man uit Apeldoorn, die op dezelfde manier met die gallery in contact was gekomen. Hij was daar in New York geweest en had een jaar met hen samengewerkt. Ik heb hem gebeld, ben bij hem langs gegaan en heb hem gevraagd wat zijn ervaringen waren en of het betrouwbaar was. Hij was heel enthousiast en gaat nu de wereld over met zijn kunst.”

Op grond van zijn bevindingen, besloot Marleen haar portfolio op te sturen. “Die komt dan voor een commissie, die bestaat uit de directeur van de gallery en mensen uit de kunstwereld. Ze bekeken of de werken pasten binnen de kunstwereld van New York en of ze er iets in zagen.”

Begeleiden

Na verschillende spannende meetings via zoom zei de commissie dat ze heel graag met haar wilde samenwerken. “Ze gaan me een jaar lang begeleiden en ondersteunen in mijn carrière in de kunst. En onderdeel daarvan is daar exposeren. Door corona is het allemaal wat uitgesteld, maar in mei gaat het nu dan toch echt van start. Dan gaan ze me promoten en komt mijn werk overal digitaal te staan. Wanneer de expositie plaatsvindt, weet ik nog niet, maar het zal waarschijnlijk ergens rond september, oktober zijn. Daar gaan we dan zeker kijken.”

En zo ging Marleen van de wens om eens te exposeren in Winterswijk naar een expositie in een internationale kunstgallery in Chelsea, New York. “Ik had nooit durven dromen van New York! Zo gaaf! Het heeft er wel voor gezorgd dat ik nu bevestigd heb gekregen, dat dat wat ik maak, goed is. En dat heeft er ook voor gezorgd dat ik ook een volgende grote stap heb durven maken, want in april sta ik voor het eerst op een grote kunstbeurs, Art Eindhoven. Ook heel spannend.”

Workshops

Marleen deelt haar passie graag met anderen. “Tekenen en schilderen geeft een stem aan wat er in mijn innerlijke wereld speelt. Het helpt me en ik geloof dat het voor anderen ook veel kan betekenen, juist in deze tijd waarin er zoveel speelt in de wereld.” Om deze reden geeft ze ook workshops.

Mocht je haar avonturen willen volgen, benieuwd zijn naar haar kunst of naar haar workshops. Meer informatie is te vinden op www.nieuwspoor.nl. Haar avonturen zijn tevens te volgen op instagram ‘marleenvinkenvleugelart’ en via facebook ‘marleen heusinkveld-Vinkenvleugel’.

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *