7 musea in de Achterhoek

Kunstliefhebbers opgelet: 7 x musea in de Achterhoek

Een bezoekje aan het museum is niet alleen leuk, je steekt er ook nog wat van op! Waar je goed terecht kan als je van kunst houdt? Dat lees je in dit inspiratie-lijstje.

Villa Mondriaan

Piet Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York, maar begon zijn schilderscarrière in Winterswijk. Van zijn achtste tot zijn twintigste woonde Piet Mondriaan met zijn ouders, broers en zus in een villa.
Sinds 2013 is in de villa en de naastgelegen panden museum Villa Mondriaan gevestigd. Met behulp van hedendaagse middelen wordt hier het levensverhaal van Piet Mondriaan verteld. In twee nieuwgebouwde tentoonstellingsruimtes wordt, in nauwe samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag, vroeg werk van Mondriaan tentoongesteld.

Meer informatie lees je hier.

Galerie 1880 – Kunst of Art

Midden in kunstenaarsdorp Laag-Keppel staat een kerkje, dat rond 1880 werd gebouwd. Sinds 1987 is Galerie 1880 hierin gevestigd. Je vindt hier een grote collectie moderne kunst. In 2018 is het kerkje volledig gerestaureerd en omgetoverd tot een prachtige galerie.

Zowel in Laag-Keppel als Zutphen vind je een groot aantal werken van gerenommeerde kunstenaars. Uit de Achterhoek, maar ook uit de verre omgeving.

Meer informatie lees je hier.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kunst of Art (@kunstofart)

Het Kunstgemaal

Het Kunstgemaal vind je aan de rand van Bronkhorst – het kleinste stadje van Nederland. Het is gevestigd in een monumentaal pand, de voormalige gemaal-woning Grote Beek op de IJsseldijk. Samen met de bijbehorende beeldentuin is dit een regionale vrijplaats voor hedendaagse kunst en vormgeving. Naast een winkel is er ook een horecavoorziening: Het Keukengemaal. En je kan in dit kunstzinnige appartement ook vertoeven als vakantieganger.

Meer informatie lees je hier.

Lalique

Het Lalique Museum, dat sinds 2011 bestaat, is gewijd aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945). Naast de vaste collectie zijn in het Lalique Museum met regelmaat tentoonstellingen te zien, waarbij naast werk van Lalique ook werk van tijdgenoten te zien is.
Het museum beschikt ook over een stijlvol museumcafé.

Meer informatie lees je hier.

Galerie STIJL

Galerie Stijl, gestart in 1989 te Arnhem en heropend in 2018 te Eefde, laat abstracte kunst zien met een voorkeur voor geometrisch werk. Het grote kunstterrein bestaat uit een beeldentuin, een beeldengalerij, diverse kunstgebouwtjes, een museumpaviljoen én een galerie.

In de galerie zijn wisselende exposities van hedendaagse kunstenaars te zien, zoals: schilderijen, beelden en objecten, keramiek, glaswerk, sieraden en meer.

Meer informatie lees je hier.

Museum MORE

Kunstverzamelaars Hans en Monique Melchers, initiatiefnemers van Museum MORE, hebben hun Carel Willink-collectie ondergebracht in Kasteel Ruurlo. Naar eigen zeggen het grootste museum voor modern realisme in Europa: van 20e-eeuwse meesters tot aanstormend talent.Het kasteel en het omliggende landschapspark zijn volledig gerestaureerd. Architect Cor Bouwstra, couturier Ronald Kolk en architect Hans van Heeswijk werden ingeschakeld om vijf eeuwen bouwgeschiedenis te combineren met moderne architectuur.

Meer informatie lees je hier.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Museum MORE (@museummore)

Henriette Polak

Museum Henriette Polak is sinds 1975 hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland. Henriette Polak-Schwarz raakte in 1964 bevriend met kunstenaar Joop Sjollema, die haar overtuigde om een museum op te richten voor Nederlandse figuratieve kunst. Een initiatief tegen de tijdsgeest in, want vooral abstracte en conceptuele kunst stond toen in de belangstelling.

Meer informatie lees je hier.

Uiteraard is dit slechts een greep uit alle musea.

museum

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. 
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *