Kwaliteit van leven in laatste levensfase

Kwaliteit van leven in laatste levensfase met Palliatieve zorg

Ter Borghe, de palliatieve unit van Azora in Terborg bestaat ruim vijftien jaar. Toch weten veel mensen niet wat palliatieve zorg is en wat de afdeling doet, constateert Wilma Ratering, die verantwoordelijk is voor de afdeling. Zij en Sylvia Mater, die op de afdeling verblijft, vertellen er graag over.

‘Palliatieve zorg is zorg die er op gericht is mensen die in hun laatste levensfase zitten kwaliteit van leven te bieden,” zegt Wilma. ,,Dat kan in de thuissituatie, in een hospice, op een verpleeg- of zorgafdeling maar ook hier in Terborg op onze afdeling. Hier wonen mensen die een levensverwachting van minder dan drie maanden hebben. Met een gespecialiseerd team van verzorgenden, verpleegkundigen, VPTZ-vrijwilligers, artsen en geestelijk verzorgers, bieden wij hen in de laatste periode van hun leven ondersteuning en een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.”

Leuke dingen

Sylvia Mater (57) woont in een van de drie appartementen op de afdeling. ,,Ik zit in de laatste fase van slokdarm- maagkanker,” vertelt ze. ,,Toen ik de kans kreeg hier te gaan wonen, vroeg ik mijn kinderen van 19 en 16 jaar wat zij daarvan vonden. ‘Mama, wij kunnen jou niet de zorg geven die je verdient’, zeiden ze.” Die reactie maakte de keuze voor Sylvia makkelijk. ,,Ik realiseerde dat hun leven door mijn ziekte stilstaat en dat wilde ik niet,” licht ze haar besluit toe. ,,Als ik mijn kinderen nu spreek, hebben we het alleen over leuke dingen. We besteden veel minder tijd aan randzaken. Dat is heel fijn, ook voor mijn kinderen.”

‘Nu mijn thuis’

Het bevalt Sylvia goed op de palliatieve afdeling, waar ze nu vier weken verblijft. ,,Dit is nu mijn thuis,” zegt ze. ,,Zo voelt het echt. Ik vind het hier perfect. Ik word met veel dingen geholpen en er is altijd wel iemand waarmee ik kan praten. Het personeel en de vrijwilligers leren mij dingen los te laten. Ik kan het iedereen aanraden en alleen maar zeggen: “Denk niet negatief over palliatieve zorg. Het is iets moois. Ik voel me een stuk beter dan toen ik thuis was, zowel lichamelijk als geestelijk. Hier krijg ik een liefdevolle omgeving, structuur en voel ik me geborgen. Ik heb weer kwaliteit van leven en dat is in dit stadium van mijn ziekte enorm belangrijk.”

Heeft u vragen over de Palliatieve Unit Ter Borghe, of wilt u komen kijken, neem dan contact op met Ter Borghe, telefoon: 0315-338133

________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *