duurzaam

Lagere energiekosten door duurzame maatregelen

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. We betalen met zijn allen inmiddels veel meer voor gas en elektriciteit. Mede daardoor is de vraag naar het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden toegenomen. Daarmee bespaar je immers op je energiekosten.

Lagere energiekosten en profiteren van extra comfort, wie wil dat nou niet? Mensen die hun huis en ondernemers die hun kantoor of fabriekshal hebben laten verduurzamen, zijn positief over de verbeterde huisvestingsomgeving. Het scheelt in de portemonnee en het is prettig wonen of werken. Achterhoekse gemeenten stimuleren duurzaamheidsmaatregelen. Zo is het mogelijk om subsidies of leningen tegen aantrekkelijke voorwaarden te krijgen. Laat u informeren bij uw eigen gemeente.

Inzichtelijk

Er zijn tal van maatregelen waar je mee aan de slag kunt. Het begint meestal bij de schil van woning of pand. Alleen als de buitengevel goed is geïsoleerd, kom je tot de beste resultaten. Vooral bij oudere gebouwen is muur-, dak- en vloerisolatie geen overbodige luxe. Twijfel je, dan is het mogelijk om een warmtescan uit te laten voeren. Dan wordt gelijk inzichtelijk of en waar iets dient te gebeuren. Verlichting is eveneens een voornaam onderdeel. Weinig mensen weten dat het stroomgebruik van lampen een enorme kostenpost is. Vaak is het goed voor zo’n veertig tot vijftig procent van de energierekening. Als je de traditionele lampen vervangt door ledverlichting valt er veel winst te behalen.

Rendement

Het benutten van zonne-energie is een uiterst effectieve manier om uw energierekening fors te reduceren. Zonnepanelen en zonnecollectoren zijn relatief goedkoop in aanschaf en hebben een snelle terugverdientijd van vijf tot zeven jaar. Daarna is de stroom tot in lengte van jaren feitelijk gratis. Steeds meer mensen hebben het rendement en het gemak van zonnepanelen en zonnecollectoren ontdekt. Ze leveren veel meer op dan het spaargeld op de bank laten staan.

De traditionele cv-ketel heeft zijn langste tijd gehad. Er zijn alternatieve methodes beschikbaar zoals het toepassen van een warmtepomp voor de verwarming van huizen en gebouwen en de productie van warm water. Het kan door middel van warmte uit de lucht, grond of het grondwater te benutten. Op die manier is het mogelijk om de gasaansluiting op te heffen, dat scheelt enorm in de gebruiks- en vaste kosten. Nieuwbouw moet al gasloos. Er zijn ook hybride warmtepompen die nog samenwerken met een cv-ketel. Een andere manier is de pelletkachel of het gebruik van infrarood panelen. De ontwikkelingen gaan momenteel razendsnel. Raadpleeg hiervoor uw installateur.

De Achterhoek gaat ambitieus aan de slag

  • Opwekking duurzame energie als oplossing

De temperatuur op aarde stijgt. Om klimaatverandering en de gevolgen ervan tegen te gaan, moet de CO2-uitstoot drastisch worden verminderd. Op de VN-klimaattop in Glasgow twee maanden geleden werd een akkoord bereikt door de 197 deelnemende landen. De temperatuurstijging moet worden beperkt tot maximaal 1,8 graden. Daarmee blijft de 1,5 graden grens binnen bereik. Ook dient er een geleidelijke vermindering van het gebruik van steenkool te komen, zo werden de landen het eens. Alleen met gezamenlijke en onmiddellijke wereldwijde inspanningen zijn de behaalde doelen mogelijk. Maar ook regionaal moet er wat gebeuren. Daartoe zijn in Nederland dertig energieregio’s in het leven geroepen, dat gebeurt onder de naam Regionale Energie Strategie (RES). Gezamenlijk, dus in heel ons land, dient er in 2030 35 TWh aan energie duurzaam opgewekt te worden.

Bij RES Achterhoek zijn acht gemeenten betrokken. Afgesproken is dat de Achterhoek een bijdrage gaat leveren van 1,35 TWh aan duurzaam opgewekte energie. In de Achterhoek zijn de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk aan de slag gegaan met de planvorming. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met stakeholders, de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en netbeheerder Liander onder het motto ‘Samen d’ran’. Het heeft inmiddels geresulteerd in RES 1.0, een strategische verkenning naar de toekomstige productie van duurzame energie. De Achterhoek streeft ernaar in 2030 energieneutraal te zijn: er wordt dan evenveel energie duurzaam opgewekt als er verbruikt wordt.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *