Iets kopen is lang niet altijd interessant of voordelig. Je bent een flink bedrag kwijt en je maakt er in sommige gevallen niet vaak of lang gebruik van. In dat geval is lease en verhuur een aantrekkelijk alternatief. Daarbij komt dat de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud ook voor de verhuurder zijn.
Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te huur.
Heb je een feestje, zoek je opslag, een leuke vakantiewoning of wil je een keer uit je dak gaan met een cabrio, scooter of step? Denk er dan eens aan om te gaan huren. In de Achterhoek vind je tal van verhuurbedrijven met een groot aanbod, dus precies wat je zoekt. Lekker gemakkelijk genieten van de leukste dingen zonder dat je tot een enorme aanschaf hoeft over te gaan en toch gebruik kunt maken van alles wat de lease en verhuur markt biedt. Of je nu gaat klussen, feesten, organiseren of op vakantie gaat, huren kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor kopen. Wij gingen voor je op zoek naar verhuurbedrijven in jouw omgeving, want bijna alles kan gehuurd worden. Geniet wat er allemaal mogelijk is en laat je inspireren.
Bedrijvigheid per gemeente
De Achterhoek staat bekend als een bedrijvige en innovatieve regio. In de tien gemeenten zijn in totaal 36.831 ondernemingen gevestigd, dat is inclusief overheid, onderwijs en zorg. Koploper is centrumgemeente Doetinchem met bijna 6.000 bedrijven. Doesburg sluit de rij met ruim 1.000 werkgevers. Hieronder de exacte aantallen per gemeente:
- Doetinchem: 5.996
- Bronckhorst: 4.689
- Berkelland: 4.664
- Lochem: 4.361
- Oude IJsselstreek: 3.883
- Montferland: 3.518
- Oost Gelre: 3.148
- Winterswijk: 3.025
- Aalten: 2.530
- Doesburg: 1.017
Behoefte aan personeel
De Achterhoek is een bruisende regio die volop inzet op economische vitaliteit en leefbaarheid. Met kracht wordt ingezet op groei en innovatie in sectoren als de smart industry, agrifood, health en logistiek. Het gebrek aan voldoende en goed opgeleid personeel kan de komende jaren een flink probleem worden. Dat is overigens door de vergrijzing een landelijke tendens. Onderwijs, ondernemers en overheid in de Achterhoek hebben daarom gezamenlijk het initiatief genomen om met de Transitieatlas beroepsonderwijs zicht te krijgen op de mismatch op de arbeidsmarkt en mogelijke oplossingen daarvoor. Zo’n dertig procent van de bedrijven in de Achterhoek heeft namelijk te maken met een gebrek aan personeel. De inschatting is dat er de komende jaren 27.000 mensen nodig zijn om het aanbod van openstaande vacatures te kunnen vullen, vooral in de sectoren industrie en zorg. Er treedt namelijk vergrijzing op die naar verwachting in onvoldoende mate zal worden gecompenseerd door voldoende toetreders/schoolverlaters. De Achterhoek telt momenteel een potentiële beroepsbevolking van circa 200.000 (bevolking tussen 15 en 67 jaar). De arbeidsparticipatie ligt op 66,3% in de Achterhoek: ruim 66% van de bevolking tussen de 15 en 75 jaar heeft een betaalde baan. Dit is iets hoger dan het Nederlandse gemiddelde van 65,8%.
Verdeling per sector BRP
Het Bruto Regionaal Product (BRP) in de Achterhoek bedroeg in 2015 circa €7,3 miljard (de laatste cijfers). De verdeling per sector ziet er als volgt uit:
Verzorgende dienstverlening: 46,9%
High Tech Systems & Materials: 11,8%
Maakindustrie: 11,8%
Agrifood: 9,4%
Transport & Logistiek: 8,6%
Bouwnijverheid: 7,9%
Recreatie & Toerisme: 2,9%
Life Sciences & Health: 0,7%
Het grootste aandeel is dus verzorgende dienstverlening. Deze sector bestaat uit detailhandel (10,2%), financiële instellingen (3,5%), zakelijke dienstverlening (8,6%), overheid (4,9%), onderwijs (5,7%), zorg (10,9%) en overige dienstverlening (3,1%).
___________________________________________________________________
Bedrijfspresentaties
Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.