Lee Roberts

Lee Roberts werkt in Ruurlo aan comeback

“Arthur Conley maakte me wereldberoemd”

Uit de oude doos: november 2000

Een dag niet gezongen, een dag niet geleefd. Lee Roberts heeft één grote passie: muziek. De Amerikaanse zanger maakte van 1964 tot 1974 furore onder zijn artiestennnaam Arthur Conley. Hij scoorde de ene na de andere hit. Zijn nummer ‘Sweet Soul Music’ maakte hem in 1967 zelfs in één klap wereldberoemd en multimiljonair. In zijn woonplaats Ruurlo werkt Roberts aan een comeback.

Do you like good music, yeah, yeah… Regelmatig laat Lee Roberts het refrein van zijn wereldhit door zijn woning in Ruurlo galmen. De sympathieke zanger, zonder sterallures, houdt van ‘zijn’ nummer als ouders van hun kind. “Het is mijn “baby’. Deze song wordt over honderd jaar nog gedraaid. Het is voor de eeuwigheid.” “Sweet Soul Music is na ruim dertig jaar nog altijd een bekend liedje en levert Roberts ieder jaar weer veel geld op. “Alles klopt aan de song. Het heeft de juiste rhythm en is groovy”, verklaart Roberts, die in de jaren zestig als de opvolger van Sam Cook en Otis Redding werd gezien.

Mooie tijd

Ondanks de goede herinneringen aan zijn succesvolle periode als soulzanger heeft Roberts – inmiddels 54 jaar oud al lang afscheid genomen van Arthur Conley. “Ik holde van optreden naar optreden en zag de hele wereld. Het was een hectische maar mooie tijd. In 1974 vond ik het welletjes. Ik wilde vrij zijn. Had er genoeg van geleefd te worden door de platenmaatschappij en wilde ook eens een keer geen handtekeningen uitdelen. Dankzij mijn carrière was ik financieel onafhankelijk en kon ik die dingen gaan doen die ik leuk vond.” Na zijn afscheidstournee in Zuid-Afrika begon een nieuw leven voor Roberts. “Tien jaar lang had ik geen normaal leven geleid. Ik was uitgeput. Toen mijn laatste optreden erop zat, schreeuwde ik Welcome to the world.” Ik was opnieuw geboren.”

Otis Redding

Een groot deel van zijn jeugd miste Roberts door zijn successen in de muziekindustrie. “Al op 13-jarige leeftijd speelde hij in de band The Corvettes. Daarna ging het allemaal heel snel. En werd hij al snel een ster. “Uiteindelijk heb ik lange tijd samengewerkt met Otis Redding. Van hem heb ik veel geleerd.” Na zijn actieve carrière bleef Lee Roberts muziek maken. Hij verbleef hoofdzakelijk in Belgie en Nederland,
waar hij in betrekkelijke anonimiteit kon doen en laten waar hij zin in had. “Ik koos bewust voor een meer teruggetrokken bestaan. In de Verenigde Staten kon ik mezelf niet zijn. Ik werd daar constant als Arthur Conley gezien, terwijl ik juist afstand wilde nemen.” Uiteindelijk kwam het zangtalent in 1983 via zijn levenspartner Jos Jansen in Ruurlo terecht. “Mijn leven bestaat nu uit filmen, fotograferen, schilderen en muziek maken. That’s lekker. Zijn kleine pretoogjes spreken boekdelen. Lee Roberts geniet met volle teugen van het leven in de Achterhoek. “Ik kan zijn wie ik ben. Mijn dromen uit laten komen. Het is hier zo mooi en lekker rustig. Als ik een wandeling maak, zing ik de koeien en paarden toe. Heerlijk.”

Terug op het podium

De Amerikaanse zanger hield zich de afgelopen jaren met veel artistieke zaken bezig. In de tapijtenweverij van Jos Jansen in Ruurlo functioneert hij als ontwerper. Maar hij begeleidt ook talentvolle bands, ‘mijn baby’s’ zoals hij het zelf noemt. “Muziek is als zuurstof voor me. Zonder die inspiratie kan ik niet leven.” Het nieuwe millennium betekende letterlijk een nieuw begin voor Roberts. Hij besloot in 2000 aan een comeback te gaan werken als zanger. “Ik ben altijd blijven componeren en zingen, maar niet meer op het podium. Het begon toch weer een beetje te kriebelen. Ik ben en blijf een artiest in hart en nieren.”
Tijdens een muziekfestival in Zweden was hij weer even terug in de schijnwerpers. Het beviel hem goed. Nu werkt Roberts aan een nieuw album. Drie nummers zijn inmiddels zo goed als afgerond. In totaal moeten er twaalf songs op de nieuwe cd komen. Mijn vraag of ik iets mag horen, wordt niet gehonoreerd. “Pas als het helemaal af is, kun je terugkomen. Je moet nog even geduld hebben. Het is de moeite waard”, zo belooft hij. De inwoner van Ruurlo maakt zelf de videoclips, die bij de nieuwe cd horen. “Ik heb veel zin in het nieuwe avontuur”, klinkt het opgewekt. “Op eigen voeten, zonder enige bemoeienis van een platenmaatschappij, stippel ik mijn route uit. Ik ben immers eigen baas. Lee Roberts zal opnieuw onder een artiestennaam optreden: Ruhtra Yelnoc. Arthur Conley in omgekeerde volgorde. De naam die hem wereldfaam gaf, wil hij blijkbaar niet helemaal uit zijn leven bannen.

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *