maak je niet dik

Maak je niet dik!

Er goed uitzien. Weinig ziek zijn. Bruisen van de energie. Je gewicht op peil houden. Wie wil dat nou niet? Feit is echter, dat meer dan de helft van de Achterhoekers te zwaar is. In vrijwel alle gemeenten in deze regio ligt het percentage van mensen met overgewicht boven de vijftig procent.

Overgewicht komt in Nederland vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ernstig overgewicht (obesitas) komt echter meer bij vrouwen voor. In 1999 was 47% van de mannen van 20 jaar of ouder te zwaar. Bij de vrouwen had 38% last van overgewicht. Van ernstig overgewicht was sprake bij 7% van de Nederlandse mannen en 10% van de vrouwen. Het gemiddelde percentage van mensen met overgewicht in de Achterhoek (51%) zit hier zelfs nog boven.

Overgewicht wordt bepaald aan de hand van de Body Mass Index, ook wel bekend als Quetelet-index. Hierbij wordt een relatie gelegd tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht. Een index van 25 of meer duidt op overgewicht. Bij een uitkomst van 30 of meer is er sprake van ernstig overgewicht. Die hoge cijfers in onze regio worden voor een deel veroorzaakt door de vergrijzing, maar ook de cultuur speelt een rol. In de Achterhoek houden de bewoners van goed en lekker eten en drinken. Ook alcoholische dranken bevatten vrij veel calorieën.

Gezond en fit
Hoe dan toch zorgen voor een gezond gewicht en fit gevoel? Om te beginnen door gezond te eten. Als je gezond eet, heb je minder kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en kanker. Een goed ontbijt geeft je een gezonde start van de dag en zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te snoepen. Na een hele nacht zonder eten, is je lichaam toe aan nieuwe energie. Dat maakt het ontbijt een belangrijke maaltijd. Ontbijt met (volkoren) brood of ontbijtgranen (zonder toegevoegd suiker) is een verstandige keuze. Als broodbeleg kun je kiezen voor soorten beleg met weinig calorieën.

Groente en fruit
Groente en fruit zijn enorm gezond, dus het is verstandig om zo veel mogelijk verschillende soorten groente te eten. Dat kunnen verse groenten zijn, maar ook groenten uit blik, pot of diepvries (zonder toegevoegd suiker of zout). Daarnaast kun je verspreid over de dag ook zoveel mogelijk verschillende soorten fruit eten. Voor volwassenen is het advies om minstens 250 gram groente en twee porties fruit (200 gram) per dag te eten.

Het is ook een goed idee om zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals limonade, frisdrank en vruchtensappen te drinken. Die bevatten namelijk veel suiker. Het is veel gezonder om water of thee te drinken. Water bevat geen calorieën. Thee verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte. Het advies is om drie koppen thee per dag te drinken.

  • Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders van 20 jaar of ouder in 2020 overgewicht had: 37 procent had matig overgewicht en 14 procent ernstig overgewicht (obesitas).
  • In Oude IJsselstreek heeft bijna één op de vijf inwoners obesitas. Dit is hoger dan het landelijke gemiddelde. Oude IJsselstreek voert hiermee de provinciale lijst aan, samen met Doesburg en het Gelders Eiland.
  • Een andere verklaring voor overgewicht bij Achterhoekers is vergrijzing. Spiermassa maakt plaats voor vetweefsel. Dit verbruikt minder calorieën dan spiermassa, waardoor je aankomt zonder meer te eten.
  • De cultuur van zittend werken doet ook een duit in het zakje. Daarnaast worden er op dat moment meer calorierijke producten geconsumeerd. Voldoende beweging en niet roken zijn dus ook van belang als het gaat om een gezond gewicht.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *