Achterhoekse pride

Michiel Wopereis: ‘Achterhoekse Pride wordt vooral een feestje’

Een groep enthousiaste Achterhoekers is in het diepe gesprongen en gestart met de organisatie van de Achterhoekse Pride Maand in juni 2022. In deze maand willen ze mensen samenbrengen en vieren hoe mooi, divers en kleurrijk de Achterhoek is, ongeacht geslacht, gender, geaardheid, afkomst of religie. “We willen daarbij weg blijven uit de activistische hoek en er vooral een feestje van maken”, aldus initiatiefnemer en woordvoerder Michiel Wopereis.

Wie Pride zegt, denkt veelal aan Amsterdam en dan met name de feestelijke en extravagante botenparade door de grachten. “Maar Pride is zoveel meer. Aan de botenparade gaan twee weken vooraf die bomvol zitten met lezingen, exposities, theatervoorstellingen, allemaal rondom gender en lhbti. Dat is Pride. Het gaat om dat je jezelf mag zijn en mag laten zien. De botenparade doet dat ook, maar het is extravagant en bijna provocerend. Dat vind ik niet passen bij een Achterhoekse Pride, al zijn we wel op zoek naar een mooie manier om de Pride-maand hier af te sluiten. Misschien een Pride Walk of iets dergelijks, net zoals ze dat in Nijmegen doen, met een wandeling door de stad met een enorme regenboogvlag.”

Het doel van de organisatie is om een Achterhoekse Pride Maand te organiseren, waarin ze willen laten zien hoe mooi, divers en kleurrijk de Achterhoek is. “We willen vieren dat iedereen erbij hoort, ongeacht geslacht, gender, geaardheid, religie en afkomst. Mensen die buiten de heteronormatieve maatschappij vallen worden in de Achterhoek veelal wel geaccepteerd, maar we willen in deze maand ook een stukje zichtbaarheid creëren van bepaalde doelgroepen die meestal wat minder zichtbaar zijn. Maar we willen er eigenlijk vooral een feestje van maken en weg blijven uit de activistische hoek”, vertelt Michiel Wopereis.

Trots

De heteronormatieve maatschappij is volgens Wopereis eigenlijk helemaal niet meer van deze tijd. “Jongeren zijn meer dan ooit bezig met hun eigen genderexpressie en genderidentiteit en met de Pride willen we laten zien dat hier ook heel veel kleurrijke mensen zijn. Je mag jezelf laten zien. Er wordt al gauw gezegd: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, maar wat is dan gewoon? Mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, worden toch soms wat vreemd aangekeken. Er is acceptatie, maar om het nog meer te vieren en door het nog meer te laten zien, hopen we op nog meer tolerantie en acceptatie.”

Overigens wil Wopereis het niet alleen maar betrekken op de lhbti-ers, maar ook op alle andere mensen in de Achterhoek die opvallen. “Voor de stoere jongen die graag nagellak op heeft of een meisje dat graag stoere mannenkleding draagt. Je mag jezelf zijn, ook in de Achterhoek. We zijn hier soms nog wel iets te bescheiden. We zijn dan wel trots OP de Achterhoek, maar we mogen ook trots zijn op onszelf IN de Achterhoek.”

Invulling

Inmiddels kent de Achterhoek vier regenbooggemeentes, namelijk Winterswijk, Oost Gelre, Bronkhorst en Berkelland. De Achterhoek Pride staat echter wel een beetje los van de regenbooggemeentes, al denken de betrokken mensen van die gemeentes wel mee over de invulling. “We hopen wel dat die gemeentes bij de Pride aanhaken. Het zou fijn zijn als zij ons ondersteunen bij wat er op dat gebied gebeurt. Maar we hopen dat ook andere gemeentes eraan mee willen doen. Het gaat heel breed, van politiek tot sport, tot welzijnsorganisaties, tot scholen. De doelgroep is enorm, van klein tot groot, jong tot oud.”

Als het gaat om activiteiten die in de Pride Maand zullen worden georganiseerd, staat alles nog open. “Alles is nog mogelijk. Maar wat zou het geweldig zijn als we door de hele Achterhoek een mooi en divers programma kunnen neerzetten. Dat kan al heel klein: organisaties en bedrijven kunnen een regenboogvlag hijsen. Het liefst een Achterhoekse regenboogvlag, want die hebben we tegenwoordig (ontwerp van Thessa Banning). Zo dragen die bedrijven uit dat ze de Achterhoekse Pride een warm hart toe dragen. Maar ze kunnen ook de diepte ingaan en zich afvragen hoe het er in hun bedrijf voor staat. Het zou het mooiste zijn als Pride zou opleveren dat ze zich afvragen of de mensen binnen hun bedrijf zichzelf kunnen zijn. Maar het kan ook een vermelding zijn in een nieuwsbrief of een roze thee-uurtje in een verzorgingstehuis. Iedereen mag er zijn eigen draai aan geven.”

Meedenken

De organisatie van de Achterhoekse Pride moedigt mensen, organisaties en bedrijven aan zich te melden met hun initiatief wat ze willen gaan doen in de maand juni. De organisatie helpt en denkt graag mee en kan ondersteunen. Meer informatie komt binnenkort op de te verschijnen website www.achterhoekpride.nl. Mensen kunnen zich met ideeën, groot en klein, aanmelden via info@achterhoekpride.nl en dat geldt ook voor mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten, want hulp is altijd welkom.

Foto’s en beeldmerken, vermeldingen:

‘Trots in de Achterhoek’, ontwerp Evelien Nijenhuis

Foto Michiel Wopereis door Ingrid Sweers

Foto Pride Walk Roze Woensdag Nijmegen door Stichting Roze Woensdag/Elvin Boer.

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *