Jochem Beunk

Jochem Beunk en zijn ‘overdekte brommer’

MIJN Auto – Jochem Beunk

Barkas B1000 zeldzaam in Nederland

De iconische Volkswagen Transporter zie je regelmatig op de weg. Het model groeide in de jaren 60 uit tot een populair hippiebusje en is vanwege de uitstraling nog steeds erg geliefd. Jochem Beunk zocht een busje, maar vond de VW te doorsnee en koos uiteindelijk voor de veel minder bekende Barkas B1000. “Ze zijn heel zeldzaam in Nederland, dat maakt het zo speciaal.”

Als liefhebber van oude bromfietsen is Jochem Beunk gek op tweetakt motoren. “Het leek me geweldig om zo’n ‘overdekte brommer’ als de Barkas B1000 te hebben. Op de Duitse variant van Marktplaats werden ze wel aangeboden, maar importeren vond ik teveel gedoe.” De zoektocht was op een lager pitje gezet, totdat hij een melding van Marktplaats kreeg dat er een exemplaar uit 1976 werd aangeboden, in Twente nog wel. “Het was Tweede Kerstdag vorig jaar. Ik ben gelijk gaan kijken en werd direct verliefd op de goede staat, het kabaal en het kenmerkende tweetakt luchtje. Die moest mee naar huis!” En zo werd de 29-jarige inwoner van Beltrum eigenaar van een originele Oost-Duitse oldtimer bestelwagen.

Lastig schakelen

De auto met een typische petrol kleur was bikkelhard, toch mankeerde er wel het één en ander aan. “De lak was erg dof, hij schakelde nauwelijks en de bougies ploften bijna uit de motorkap. Naar huis rijden ging dus ook niet vanzelf. Gelukkig had ik van de vorige eigenaar een koffer vol gereedschap meegekregen en een groot vat van 60 liter met tweetakt olie. Uiteindelijk lukt het om de Barkas zonder autoambulance thuis te krijgen.” Daar moest de koppelingskabel nog wel strakker worden afgesteld en de ontsteking worden bijgesteld. Naast de technische mankementen verdiende de klassieker ook aan de buitenkant een opknapbeurt en maakte de kleur rood plaats voor grijs. “Het technische gedeelte heb ik samen met mijn schoonvader opgepakt en het optische gedeelte met veel hulp van een vriend en samen met mijn vriendin. Die zijn gelukkig ook dol op dat oude spul.”

Bijzondere uitstraling

De Barkas van Jochem deed dienst als brandweerwagen in het Duitse Freienhagen, zo weet de Achterhoeker. In 2013 was het voertuig naar Nederland geïmporteerd. “Door de oom van de bekende muzikant Hendrik Jan Bökkers, zo vertelde me de vorige eigenaar.” Hij is maar wat blij met zijn autobus. Op zondag wordt hij regelmatig gebruikt voor een lekker ritje en verder gebruikt Jochem hem zakelijk als photobooth op festivals en bruiloften voor Fotokastje. “Met de grappige, bijzondere uitstraling is hij daar heel geschikt voor. Je hoort hem door het specifieke geluid ook van mijlenver al aankomen.” Jochem had eerder al een Kreidler GT uit 1967 en een Volvo 240 station uit 1982 in bezit. Daar zal het niet bij blijven, zo verwacht hij. “Ik ben gek op oldtimers. Ik zal vast en zeker weer een andere klassieker aanschaffen. Een oude Land Rover Defender staat op het verlanglijstje. Ik heb net mijn motorrijbewijs gehaald, dus nu eerst op zoek naar een gave oldtimer motor!”

Meer MIJN Auto? Klik dan hier!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *