MIJN Droomhuis – Boerderij De Wieber heeft meerdere gezichten

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer het verhaal van boerderij De Wieber in Aalten.

Verrassend. Zo mag je het gevelbeeld van boerderij De Wieber wel noemen. De traditionele uitstraling is geraffineerd gecombineerd met een volledig nieuw opgetrokken achterhuis in een eigentijdse stijl. Zo zie je het maar zelden. Oud en nieuw ontmoeten elkaar, het zorgt voor een fraai samenspel. De bewoners zijn er maar wat blij mee. “Het is echt een feestje om hier te wonen”, zegt Sandra ter Horst. Zij woont er samen met haar man Jeroen Hollema en ook hun zonen Ide en Age. 

Speciale band

Sandra ter Horst is op De Wieber in Aalten terug op haar geboortegrond. Ze groeide er op en heeft daardoor een speciale band met de jaren 50 boerderij. “Mijn opa was klompenmaker en keuterboer en kocht de boerderij in 1930. De Wieber dateert van rond 1880, een deel van de zijgevel is nog uit die tijd. In 1956 is het voorhuis opnieuw gebouwd door mijn grootouders. In 1967 werd de stal verbouwd tot het achterhuis voor mijn ouders. Ik ben hier geboren en woonde er tot mijn 18e toen ik ging studeren.”

Ze heeft er talloze herinneringen. “Dat maakt het bijzonder om weer terug te zijn. Ik wil hier graag oud worden, ben echt verknocht aan het huis. Zeker in de huidige staat.” Want Sandra en Jeroen hebben De Wieber helemaal eigen gemaakt. Dat gebeurde acht jaar geleden. “Mijn vader woonde in het voorhuis en overleed in 2014. Het achterhuis werd verhuurd. Na zijn dood moesten we ook beslissen wat we ermee gingen doen. We zochten rust en ook ruimte en besloten vanuit Gouda naar de Achterhoek te verhuizen.”

Duurzaamheid

Maar er moest wel het een en ander gebeuren. De boerderij was gedateerd en moest flink onder handen worden genomen. Het stel schakelde daarbij een architect in, om de eigen ideeën uit te werken. Het achterhuis was voorzien van een moderne uitbouw en heeft daardoor een metamorfose ondergaan. “Van het achterhuis zijn maar twee muren overeind gebleven”, vertelt Jeroen. Het nieuwe deel beschikt over twee lagen en is op een bijzondere manier verbonden aan de oude boerderij. “Het was best een zoektocht om oud en nieuw op een mooie en functionele manier samen te laten gaan”, weet Jeroen nog goed. “De huidige oplossing zorgt voor een organisch geheel. En veel meer leefruimte, heel prettig.” Een lichtstraat tussen het oude en nieuwe gedeelte zorgt voor lichtinval.

De grote glazen pui geeft zicht op de landerijen. “Vanuit de woonkamer is het prachtig wegkijken. Daar is bewust voor gekozen.” Ook het voorhuis werd aangepakt, al bleven authentieke jaren 50 elementen behouden. De nieuwe bewoners maakten ook een duurzaamheidsslag, van energielabel F naar label A+++. “We zijn van het gas af en verwarmen en koelen met een aardwarmtepomp. Dat gebeurt door middel van vloerverwarming. Het zorgt voor een constante temperatuur en een aangenaam binnenklimaat”, legt Jeroen uit. De boerderij werd uitstekend geïsoleerd, er kwamen voorzetwanden en het glas werd in HR++ of zelfs triple uitgevoerd. Op het dak van de schuur liggen 34 zonnepanelen. Zo werd de oude boerderij comfortabel gemoderniseerd en energieneutraal. “We wonen op een geweldige plek in een knusse boerderij met een eigen verhaal. Dit is inderdaad ons droomhuis.”

Jeroen en Sandra hebben ook de oude Zondagschool, iets verderop, in bezit, daar hebben ze een duurzaam vakantiehuis van gemaakt. “Dat is eveneens een bijzonder project geweest. De voormalige zondagschool, een monument, is ook van het gas af, je voelt er de historie.” En er is een 8 persoons vakantiewoning in aanbouw met de naam Paviljoen Esch. “Dat wordt een stijlvolle eco vakantiewoning, biobased en circulair. Beide woningen staan op www.eco-logies.nl , ons zelf ontwikkelde platform voor duurzaam overnachten. We hebben de smaak te pakken als het om duurzaamheid gaat. Want dat is de toekomst!”

Bekijk hieronder de video van deze prachtige woning:

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons ook weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *