woning

MIJN Droomhuis – Woning met stro, leem, glas en eiken gebinten

Rust, ruimte, natuur, voldoende voorzieningen en een prettige sfeer. De Achterhoek is een fijne streek om te wonen. Aan fraaie woningen geen gebrek. Zo kijken we iedere maand binnen bij een bijzonder huis. Met deze keer een woning van stro en leem in Eibergen.

Eddie Jensen en Ellen Tackenkamp kozen bewust voor een niet alledaags onderkomen. Hun droomhuis beschikt over een afwijkende vorm en bestaat uit stro, leem, glas en eiken gebinten. Maar het heeft meer opvallende elementen. “Een soortgelijk huis is waarschijnlijk nergens te vinden. Wij hebben het in ieder geval nog niet gezien”, zegt het stel. “Het past ons als een warme jas.”

Stierlijk vervelen

Ze woonden en studeerden in hun jonge jaren in Amsterdam. Een bestaan in de Achterhoek was destijds totaal niet aan de orde. “Daar moesten we niet aan denken, no way. We zouden ons stierlijk vervelen, dachten we toen.” Het kan verkeren, want nu is het gezin met twee jonge kinderen in het buitengebied van Eibergen gevestigd en willen ze niet meer weg. “We hebben het hier ontzettend naar onze zin.” Dat is niet zo gek. Ze wonen in een mooi en duurzaam huis op een prachtige plek. “Het is licht, ruim en heeft een heerlijk binnenklimaat. En vergeet de omgeving eromheen niet. Het is allemaal heel geschikt om onze kinderen op te laten groeien. Het was een buitenkans om hier te kunnen bouwen.”

Natuurschoon

“Na onze studie eindigde de huurperiode en wilden we niet in het ook dure Amsterdam blijven wonen”, vertelt Eddie. “We konden tijdelijk buitenaf in Eibergen terecht”, vult Ellen aan die in de Achterhoek opgroeide. “In een woning dat leeg stond op het terrein van het pluimveebedrijf van mijn vader en oom. Zo konden we mooi een oogje in het zeil houden.” Het bedrijf werd beëindigd, de woning gesloopt. Het perceel in het waterwingebied kwam in eigendom van Vitens. “We kregen de mogelijkheid om iets verderop een woning te bouwen op een kavel van zo’n 5.000 vierkante meter met een heel mooi weids uitzicht en volop natuurschoon. Je ziet hier vanuit het huis de reeën, hazen, eekhoorns en veel verschillende soorten vogels, echt genieten.”

Veel mogelijkheden

Ze hadden de vrije hand qua bouwstijl. Het moest stroleembouw worden in combinatie met traditioneel eiken gebintenwerk. Een bouwmethode die eeuwen geleden ook al werd toegepast. Door de constructie waren dragende binnenmuren niet nodig, het zorgde voor veel mogelijkheden qua indeelbaarheid. “Stro en leem staan garant voor ‘ademend’ huis, overtollig vocht wordt in de muren opgenomen. Zo ontstaat een prettig en gezond binnenklimaat met een goede akoestiek. Heel comfortabel.” Er zijn 700 balen stro verwerkt in de muren, de vloer en het dak. Op één plek in de woonkamer is dat zichtbaar, daar hebben de bewoners een waarheidsvenster gemaakt. Ook de vorm van de woning is opvallend. Het heeft het ‘skelet’ van een kippenschuur, of kapschuur. “Het refereert daarmee aan de historie van het gebied en biedt veel ruimte.”

Kas met planten

De afmetingen van het langwerpige en sfeervolle pand zijn 20 bij 6 meter met daarbij flinke overkappingen. Met dat laatste wordt voorkomen dat regen de leem kan wegspoelen. Eén zijde heeft een volledige glazen pui. “Het zorgt voor veel lichtinval. Aan die kant is een overdekte strook afzonderlijk van het huis gecreëerd. “Dat noemen we onze kas. Er komen planten. Het water krijgt een tweede bestemming. Het gaat langs de wortels van de planten, wordt gezuiverd en is daarna geschikt om het toilet door te spoelen. We hebben ons bij de bouw van dit huis laten inspireren door Michael Reynolds. Zijn concept spreekt ons geweldig aan.”

Dankzij een zeer hoge isolatiewaarde blijft de warmte binnen. Terwijl het tijdens hete zomers aangenaam koel blijft. Een airco is niet nodig.” Het duurzame huis wordt verwarmd door een hout-cv kachel in combinatie met een buffervat en wandverwarming, vergelijkbaar met een systeem van vloerwarming. “Een bouwvakker noemde de wandverwarming knuffelmuur. Dat vonden we wel een goede vergelijking, haha.” Een gasaansluiting ontbreekt. Binnenkort willen de bewoners 30 zonnepanelen plaatsen. Dat alles zorgt voor erg lage energiekosten. “De komende tijd gaan we in de tuin aan de slag. Ook daar zien we allerlei kansen.”

___________________________________________________________________

Oproep droomhuis
Heeft u ook een bijzondere woning of kent u iemand met een opvallend huis? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *