Corrie Nouwens

Corrie Nouwens heeft band met mensen in haar folderwijken

Corrie Nouwens uit Doetinchem verspreidt al heel veel jaren met veel plezier folders en regionale kranten door een groot deel van Doetinchem. Het houdt haar in beweging en ze vindt het heerlijk om buiten te zijn. “En het is ook goed voor je sociale contacten”, aldus Corrie.

Bij sommige adressen geeft Corrie de krant aan de mensen zelf af. ‘We maken dan een praatje en soms drinken we koffie’

Corrie kan zich bijna niet herinneren dat ze geen folders en kranten rondbracht. “Ik bracht ze zelfs nog rond toen ik hoog zwanger was. En toen mijn dochters nog heel klein waren, nam ik ze gewoon in de kinderwagen mee. Later gingen ze mee op een fietsje. Toen ze nog wat groter waren en ze wilden graag iets hebben, kregen ze de kans om wat geld te verdienen met een eigen wijk. We deden het altijd samen. Ik vouwde hun folders en kranten in en ging dan de wijk in dicht bij hun school. Daar spraken we dan af en liepen we samen de adressen af. En als ze een keer niet konden, dan nam ik de wijk gewoon over.”

Vijf wijken folderverspreiding

Tegenwoordig heeft Corrie vijf wijken waarvoor ze de folderverspreiding voor AVO Doetinchem doet. Niet minder dan ruim 800 huishoudens krijgen elke week van haar de folders en de lokale krant in de bus. Daarnaast bezorgt ze in zeven wijken zo’n 2.000 in plastic verpakte folderpakketten. “Ik zit nu in totaal achttien jaar bij AVO. Daarvoor zat ik bij Interlanden en daarvoor bij VSP. Ik vind het leuk om te doen en het is ook belangrijk voor je sociale contacten. Vooral oudere mensen komen graag naar buiten voor een babbeltje”, legt Corrie uit.

Koffie

Bij sommige adressen geven ze de krant aan de mensen zelf af. Corrie: “We maken dan een praatje en soms drinken we koffie. Maar het kan ook gebeuren dat we bij de visboer een visje halen. Daar genieten die mensen zo van. Zo bouwen we met de mensen in onze wijk een band op. En ze missen ons echt als we bijvoorbeeld een keer op vakantie zijn.”

Begrafenis

Die sociale contacten zijn niet alleen voor Corrie belangrijk. “Drie weken geleden hadden we een begrafenis van een omaatje dat altijd met ons praatte en vaak voor ons koffie, thee of water had. Ik bracht haar al elf jaar de krant en de folders. Na haar overlijden hebben de kinderen ons echt gezocht. Gelukkig zagen ze mijn man in de wijk lopen en ze vertelden hem dat omaatje was overleden.”

KNVB- scheidsrechter

Corrie is in Doetinchem een bekend gezicht en steekt heel wat keren haar hand op als ze een rondje door het centrum maakt. “Niet alleen van het folders rondbrengen, maar ik ben ook nog KNVB-scheidsrechter. Ik heb eerst jaren zelf gevoetbald, maar dat gaat niet meer. Scheidsrechteren lukt nog wel. Heel vaak combineer ik het fluiten van een wedstrijd met de folderverspreiding. Na de wedstrijd ga ik even de wijk in, verdeel daar de folders, kom dan terug bij de voetbalvereniging en fluit dan nog een wedstrijd.”

Wegwijs

Behalve bij het bezorgen, helpen Corrie en haar man ook bij het wegwijs maken van nieuwe bezorgers die een nieuwe wijk, waarin zij tijdelijk de bezorging hebben gedaan, van hen overnemen. “Dan kennen ze de wijk alvast een beetje en we wijzen hen waar de brievenbussen zitten, want die zitten soms behoorlijk verstopt.”

Opt-In beleid

Corrie merkt nog niet veel van het Opt-In beleid, waarin veel gemeenten bepalen dat er niks meer ongeadresseerd door de brievenbus mag, tenzij de bewoners een JA-sticker plakken. In de huidige situatie krijgt iedereen alles, tenzij je juist een NEE-sticker plakt, maar dat wordt dus in bepaalde gemeenten anders. “Ik kan mensen niet dwingen om een sticker op te plakken, maar we verspreiden in onze wijken al zo lang de kranten en folders, dat ik precies weet wie wat wil hebben. Als er nieuwe mensen in de wijk komen wonen en ze hebben nog een oude NEE-sticker op de deur, dan bel ik altijd netjes aan om te vragen of ze de krant of de folders willen ontvangen. Daar heb ik geen sticker voor nodig.”

Ook nog een fulltime baan

Wie denkt dat Corrie’s dagen daarmee al vol zijn heeft het mis, want daarnaast heeft ze ook nog een fulltime baan bij de koeriersdienst SBPost. Ze staat vroeg op en gaat dan naar haar werk. “Aan het eind van de ochtend ben ik weer thuis en maak ik de kranten klaar voor de verspreiding. Daarna springen mijn man en ik op onze elektrische fietsen met daarachter fietskarren. We nemen ons hondje mee en gaan een uurtje rond om de kranten weg te brengen.  Daarna stap ik weer in mijn bus en ga ik de middagrit in. Ik vind het heerlijk en hoop het nog heel veel jaren in gezondheid te mogen doen.”

Heeft u een bijzondere hobby of verzameling of kent u er iemand mee? laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *