Carolien uit Varsseveld

MIJN Huisdier – Carolien uit Varsseveld en haar dwergkriel kippen

In de Achterhoek leven veel (bijzondere) huisdieren. Het gaat van huisdieren die je vaker ziet tot dieren die je misschien nog nooit hebt gezien. In MIJN Huisdier belichten wij elke maand de huisdieren en hun Achterhoekse baasjes. Huisdier van de maand januari zijn de dwergkriel kippen van Carolien Focking uit Varsseveld.

Carolien vertelt ons over haar Watermaalse baardkrieltjes. Ze komen van oorsprong uit België, uit de plaats Watermaal-Bosvoorde. Zodoende ook hun rasnaam Watermaalse baardkrieltjes. Het zijn één van de kleinste krieltjes die er bestaan. Het haantje weegt ongeveer 600 gram en het hennetje ongeveer 450 à 500 gram. Er zijn ruim 30 kleurslagen. Carolien heeft nu zo’n 10 kleurslagen.

Caroliens kippen

De krielkippen van Carolien variëren van leeftijd. Sommige kippen zijn een half jaar, terwijl anderen 12 jaar oud zijn. De haantjes hebben onder andere namen als Croky en Ollie. Een paar van de dames heten Pareltje, Nugget, Loretta, Quinty, Pam en Sue.

Zeldzaam

Wat de kippen zo bijzonder maakt, is dat het een zeldzaam ras is van de krielkip. Ook zijn ze erg makkelijk tam te maken. Carolien heeft sinds 1995 deze ras van krielkippen in haar tuin rondlopen. Ze fokt ze zelf niet, maar neemt ze over van officiële fokkers. De kippen liepen voorheen standaard in de tuin, maar omdat vogelgriep de laatste tijd steeds vaker voorkomt, is ze er voorzichtig mee en heeft zij de kippen steeds vaker in de ren zitten. Toch probeert er soms wel eentje naar binnen te glippen voor wat lekkers uit de koelkast!

Beestenboel

Ze vindt eigenlijk alles leuk aan de diertjes, maar als ze iets moet kiezen vind ze toch wel het leukst als er kuikens geboren worden. Ze heeft thuis niet alleen de krielkippen. Ze heeft namelijk ook een Nederlands minipaardje, een shetlander en 2 parkieten. Een ware beestenboel dus!

___________________________________________________________________

Oproep: Heeft u een (bijzonder) huisdier of kent u iemand die dat heeft? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staan u en uw huisdier de volgende keer in de schijnwerpers.

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *