Mariska Vossers

MIJN Huisdier – Mariska Vossers en haar geiten

In de Achterhoek leven veel (bijzondere) huisdieren. Het gaat van huisdieren die je vaker ziet tot dieren die je misschien nog nooit hebt gezien. In MIJN Huisdier belichten wij elke maand de huisdieren en hun Achterhoekse baasjes. Huisdier van de maand maart zijn de geiten van Mariska Vossers uit Harreveld

De huisdieren van de maand maart zijn de vijf Nederlandse landgeiten, vier dwerggeiten, twee schapen en twee boerderijkatten van Mariska Vossers (41) uit Harreveld.     

Plek genoeg voor een huisdier

‘Het is een uit de hand gelopen hobby’. Mariska had vroeger thuis altijd al dwerggeiten. ‘Ik heb altijd gezegd, als ik ooit weer in het buitengebied kom te wonen dan wil ik weer dwerggeiten’. In 2018 is Mariska in het buitengebied van Harreveld komen te wonen en in 2020 kregen ze de eerste 2 dwerggeiten. In juli 2020 besloten ze er 2 bij te kopen. Eenmaal daar aangekomen hadden ze ook 2 Nederlandse landgeiten te koop. Na even nadenken en onder het mom van ‘ach we hebben plek genoeg’, heeft ze ook deze 2 meegenomen. Inmiddels lopen er bij Mariska na een aantal geboortes 5 landgeiten, 4 dwerggeiten, 2 schapen en 2 boerderijkatten. Laatstgenoemde houden de schuur muis/rat vrij.

Namen en leeftijd

Landgeiten: Betsie 4 jaar, Hermien 2 jaar, Toosje 3 jaar, Anton 2 jaar en Dora is 1 jaar oud. De dwerggeiten: Uk is 3,5 Jaar, Pim is 2 jaar en Lizzy en Juultje zijn beide 3 jaar oud. Schapen Diny en Tiny zijn 2 jaar oud en de twee boerderijkatten heten Knabbel en Babbel en zijn beide 6 maanden oud.

Vrolijk huisdier

De huisdieren van Mariska zijn allemaal super tam en een aantal houdt erg van knuffelen en aandacht. ‘Het is iedere ochtend genieten om de hokken los te doen. zodat ze weer lekker naar buiten komen. Er zijn altijd vrolijke snuitjes die op je wachten’. De geiten en schapen  zijn gek op hun gevulde hooiruiven en als het zonnetje schijnt kunnen ze daar heerlijk van genieten. Ze lopen regelmatig achter elkaar aan te rennen of moeten weer opnieuw bepalen wie er de baas is. Dit gaat er soms hard aan toe met de horens tegen elkaar. De landgeiten lopen samen met de schapen en de dwerggeiten lopen apart. De beide bokken (Anton en Pim) zijn gecastreerd zodat ze deze konden houden. Voorlopig komt er geen bok bij lopen, ze hebben even geen plek meer voor uitbreiding, maar wie weet ooit in de toekomst geeft Mariska aan.

Weetje

De Nederlandse landgeit, zoals de Veluwse landgeit nu wordt genoemd, is het enige van oorsprong Nederlandse geitenras dat nog voorkomt. De geit komt voor op schilderijen uit de 16e eeuw, op schoolplaten, in de boekjes van Ot en Sien en op het leesplankje van Hoogeveen.

Fokken

De Nederlandse landgeit is een dier dat met uitsterven werd bedreigd. Vanaf 1900 werd de landgeit met geïmporteerde rassen gekruist, zoals de saanen en de toggenburger, met als doel de melkproductie te vergroten. Na de Tweede Wereldoorlog was de landgeit bijna uitgestorven. In 1958 werden de laatste twee exemplaren afkomstig uit het Goois Natuurreservaat aan Diergaarde Blijdorp geschonken. De toenmalige directeur Dr. A.C. van Bemmel ging fokken met deze en enkele andere landgeiten, die nog voldoende van het type hadden. In 1971 gingen vier geiten en vier bokken naar het Rijksinstituut voor Natuurbeheer in Leersum, waar ermee verder gefokt werd. Dit koppel groeide in omvang en er kon worden geselecteerd op het oorspronkelijke type, zoals dat werd afgeleid uit oude afbeeldingen op schilderijen. In 2000 zijn er ruim duizend landgeiten in Nederland. De Nederlandse landgeit staat op de lijst van zeldzame huisdierrassen.

___________________________________________________________________

Oproep: Heeft u een (bijzonder) huisdier of kent u iemand die dat heeft? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staan u en uw huisdier de volgende keer in de schijnwerpers.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *