Basar Önal

MIJN Superboer – Basar Önal

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Basar Önal.

Hij is de revelatie van de afgelopen maanden. Basar Önal, pas 18 jaar, maakt een prima indruk in de hoofdmacht van De Graafschap. Met goals en assists is de jeugdinternational van Turkije erg belangrijk. Voor de groeidiamant lijkt een mooie toekomst in het verschiet te liggen.

Vlieguren

Zijn debuut was een bijzondere ervaring. Op 18 maart gooide Jan Vreman, die het roer net had overgenomen van Reinier Robbemond, Basar Önal voor de leeuwen in de thuiswedstrijd tegen MVV. “We hebben een goede band, ik speelde bij hem Onder 18. Zonder ook maar één training bij de selectie zat ik op de bank en mocht ik invallen. Veel weet ik me er niet meer van te herinneren, behalve dat we met 1-3 verloren.” Vreman liet de talentvolle aanvaller vlieguren maken en bij de huidige oefenmeester Adrie Poldervaart is Basar al uitgegroeid tot een vaste waarde. Hij is overtuigd van zijn kwaliteiten, maar de snelheid van zijn ontwikkeling verbaast hemzelf ook. “Natuurlijk had ik dat niet verwacht. Het is wel mooi dat Philip Brittijn het al voorspelde. Hij zei, ‘je moet hard blijven werken, dan kan het snel gaan.’ Ja ja, dacht ik dan. Zo’n vaart zal het niet lopen. Zo zie je maar.”

Ambitieus

Hij is behendig, snel, heeft oog voor medespelers en pikt zijn doelpunten mee. De sympathieke Doetinchemmer, een echte straatvoetballer, is lastig te bespelen voor tegenstanders. Met zijn dribbels kan hij iets creëren, belangrijk in het hedendaagse voetbal. De oorsprong ligt op het pleintje Wildenborch in de woonwijk De Huet. “Daar heb ik heel wat partijtjes gespeeld. Iedere dag na school gelijk voetballen totdat het donker werd. Met mijn oudere broer en zijn beste vriend oefende ik langdurig op aannames en kaatsen.” Het heeft geholpen, zijn techniek is een sterk punt. Waar ligt zijn plafond, is de vraag. “Voorlopig voel ik me op mijn plek, ik speel hier al tien jaar en houd van De Graafschap. Ik ben zeker ambitieus en ga er alles aan doen om zo ver mogelijk te komen. Mijn ultieme droom is om ooit te spelen in de Premier League. Dat zou echt geweldig zijn!”

Ons vragenvuur:

  • Wat is volgens jou een Superboer?

“Een supporter die De Graafschap altijd steunt. Ik zie er misschien niet zo uit, maar ik voel me wel degelijk een Superboer, haha.”

  • Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Toen ik werd gescout door De Graafschap. Ik speelde bij DZC ’68 in de E’tjes en was 8 jaar. De brief maakte indruk. Daarna vertelde ik het apetrots natuurlijk aan mijn teamgenoten en op school.”

  • Wat is je beste/leukste herinnering?

“Mijn eerste doelpunt als profvoetballer, vorig seizoen tegen Helmond Sport. Een ander hoogtepunt was de reis met Onder 13 naar Londen, we speelden er wedstrijden tegen FC Crystal Palace en FC Millwall. Een onvergetelijke ervaring.”

  • Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

“De club doet het juiste. Er is tijd nodig om ons verder te ontwikkelen. Er staat een fantastisch team, een goede trainer en een prima technisch directeur. Nog even geduld dus. Je moet het als een marathon zien in plaats van een sprint.”

  • Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Youssef El Jebli. Hij speelt nu in Saudi-Arabië, maar zou gezien zijn kwaliteiten niet misstaan in ons elftal.”

  • Wat moet er direct veranderen?  

“Wat mij betreft niets. De faciliteiten zijn uitstekend en ook de jeugdopleiding onder leiding van Jefta Bresser staat als een huis.”

  • Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen?

“Het pleintje op de Wildenborch op De Huet waar ik woon. Lekker chillen met vrienden, muziekje op en zonnepitten eten.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *