Wout Kuiper

Laatbloeier Dave Bus, speler uit de streek

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De Doetinchemse voetbalclub telt een enorme schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer oud-speler Dave Bus!

‘Warme club met doe maar normaal gedrag’

Dave Bus mag met recht een laatbloeier worden genoemd. Op 26-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal. Daarvoor speelde de inwoner van Lichtenvoorde voor Longa ’30 en hoofdklasser HSC ’21. Bij De Graafschap had Bus het prima naar zijn zin. “Het is een warme club met doe maar normaal gedrag. Dat past bij me.”

Dave Bus (43) kijkt met een goed gevoel terug op zijn voetbalcarrière. “Het was een prachtige tijd. Ik ben supertrots, heb altijd heerlijk onbevangen gespeeld en genoten van iedere dag.” Hij bereikte pas op latere leeftijd op het hoogste niveau. “Ik heb geluk gehad dat de club het in mij zag zitten. Toen Ik werd gehaald als breedteversterking voor de eerste divisie. Toen werd het toch eredivisie. De Graafschap promoveerde op miraculeuze wijze in de slotronde van de nacompetitie. Dat gebeurde door een doelpunt van Michael van der Kruis in de laatste minuut tegen Excelsior. Zo kwam ik gelijk in de eredivisie te spelen met direct 33 wedstrijden.

Ik heb iedere dag geprobeerd het maximale uit mezelf te halen. Dat is aardig gelukt als boertje uut de Achterhoek.” Hij speelde vier seizoenen voor De Graafschap en toen was er ineens interesse van Aberdeen. De Schotse topclub huurde hem. “Dat was een onvergetelijke ervaring. Grote stadions met 80.000 mensen erop, zoals tegen Celtic en Glasgow Rangers. Voor de UEFA Cup speelden ze tegen Bayern München, prachtig.” Na dat avontuur speelde Bus nog vier seizoenen bij Go Ahead Eagles waar hij zijn carrière afsloot. Nu is hij voor het derde jaar assistent-trainer bij Longa ’30. “Zo kan ik toch betrokken blijven en iets terugdoen voor deze mooie club.”

Wat is volgens jou een Superboer?

“Dan denk ik gelijk aan Sjoerd Weikamp. Toen ik destijds speler was van de Graafschap nam hij het woord namens de supportersvereniging. Het gevoel dat hij de spelers van de Graafschap destijds mee gaf was hartverwarmend, dat is me altijd bij gebleven.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Trainen op de Veldhoek met grote sterren zoals Ruslan Valeev, Jonny van Beukering, René Bot en Garry De Graef. Genieten, heerlijk onbevangen gas erop.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?

“He eerste jaar in de eredivisie, het trainingskamp in het Turkse Belek en het kampioenschap 2006-2007.”

Doe je nog wat bij de club?

“Ik heb enkele jaren 4 stoelen gehad en ben sponsor geweest. Op deze manier kon ik iets terugdoen voor de Graafschap en genieten van het voetbal en de sfeeracties van de supporters.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

Dat blijft altijd een uitdaging. Uiteraard moeten er een groter stadion komen, meer spelers budget en nog meer binding en saamhorigheid in de regio.  Het is erg belangrijk om spelers uit de regio door te zien groeien naar het 1e elftal. Mensen willen herkenning zien op het veld als dat op eredivisie niveau kan, is mooi meegenomen.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Lasse Schöne en Klaas-Jan Huntelaar zouden dit team en de supporters iets heel moois kunnen bieden.”

Wie is beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?

“Ik ben altijd een groot fan geweest van Bennie Jolink.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *