Eric Redeker

MIJN Superboer – Eric Redeker

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Eric Redeker.

“Ik heb alles uit mijn carrière gehaald.” Eric Redeker (55) kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd als betaald voetballer. In 1990 haalde Simon Kistemaker hem bij de selectie van De Graafschap. De Superboeren werden ongeslagen kampioen in de eerste divisie. Later volgden onder leiding van Fritz Korbach sterke jaren in de eredivisie. “De Graafschap was een jongensdroom die uitkwam.”

Ontwikkeling

Hij speelde in de jeugd voor Sportclub Neede en verkaste als twintiger naar de hoofdmacht van WVC in Winterswijk. Daar maakte de centrale verdediger indruk. “Na een goed seizoen kreeg ik een telefoontje van Simon Kistemaker. Of ik trek had in een avontuur bij De Graafschap”, weet de oud-speler nog goed. Redeker tekende een contract en ontwikkelde zich snel tot basisspeler bij de Superboeren. “We werden gelijk kampioen, ongeslagen zelfs. Een prachtig jaar, waar ik goede herinneringen aan heb.” Het succes kreeg op het hoogste niveau geen vervolg. De Graafschap degradeerde. Maar vanaf 1995 kwam de club ijzersterk terug. Met als hoogtepunt het seizoen ’96-’97. “We beschikten over een prima selectie en er was een klik met trainer Fritz Korbach.”

Na twaalf wedstrijden stond de Doetinchemse verrassing op de derde plek in de eredivisie. “De uitwedstrijd tegen Ajax staat me nog helder voor de geest. Ik scoorde met een kopbal de gelijkmaker, het werd 1-1.” Het was het duel waarin Ali Ibrahim in de slotfase met een magistrale ‘hakomhaal’ de lat boven Van der Sar raakte. Anders was er zelfs een overwinning geboekt in de Amsterdam Arena. Uiteindelijk eindigde De Graafschap dat seizoen op de 8e plaats, de hoogste klassering ooit. Redeker speelde 11 jaar
voor De Graafschap en beëindigde zijn carrière bij Go Ahead Eagles. Hij werkt inmiddels 15 jaar bij Scheffer Badkamers in Zelhem en is actief bij FC Winterswijk. “Daar spelen mijn drie zoons en ben ik lid van de technische commissie.” Hij is niet meer betrokken maar volgt De Graafschap nog wel nauwlettend. “Het is een prima club met een gemoedelijke sfeer. Hopelijk breken er weer snel goede tijden aan, want vorig seizoen was erg teleurstellend.”

Ons vragenvuur:

Wat is volgens jou een superboer?
“Een Superboer staat voor no nonsens, hard werken en met beide beentjes op de grond. Ik heb heel wat jaartjes voor De Graafschap gespeeld en voel me beslist een Superboer.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“Het eerste gesprek voor een contract. Een hele oude bestuurskamer en het spelershome was een houten keet, toch maakte het indruk. Het had zijn charmes.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“De mooiste herinnering is het ongeslagen kampioenschap in het seizoen ’90-’91 onder trainer Simon Kistemaker. Dat jaar heeft veel indruk op me gemaakt.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
Zorgen voor een stabiele basis en een duidelijke visie.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Ik zou Eric Viscaal en Hans van de Haar benaderen voor een technische functie binnen de club, ze hebben een groot netwerk en kunnen De Graafschap verder helpen.”

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen? 
“Bij FC Winterswijk of lekker thuis met mijn gezin.”

Wie is de beste ambassadeur van De Graafschap?
“Ik kan er zo al drie noemen: Guus Hiddink, Erik ten Hag en Jan Vreman.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *