Frank Lukassen

MIJN Superboer – Frank Lukassen

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Frank Lukassen.

De Graafschap is de favoriete club van oud-speler Frank Lukassen, kind van de streek. De dynamische middenvelder groeide in de jaren negentig bij de Superboeren uit tot een onmisbare schakel. Trainers als Simon Kistemaker, Frans Körver en Frits Korbach deden maar al te graag een beroep op de onverzettelijke speler.

Trots

Of hij zich een Superboer voelt? “Wanneer je als kind wedstrijden van De Graafschap hebt bezocht en van je 17e tot je 31e bij de club hebt gespeeld, lijkt mij het antwoord helder: natuurlijk! Frank Lukassen (55) groeide op in de Achterhoek en woont en werkt er nog steeds. De inwoner van Ulft is momenteel als wijk- en complexmedewerker werkzaam bij Sité Woondiensten. Hij is als speler van oud-De Graafschap nog betrokken en bezoekt af en toe duels van de Zebra’s. Wat weet hij nog van het seizoen ’90-‘91? “We werden onder De Kist ongeslagen kampioen, een unieke prestatie. Helaas raakte ik 1 of 2 wedstrijden voor de kampioenswedstrijd geblesseerd.” Hoe kijkt hij terug op zijn carrière? “Met een erg voldaan gevoel, het was een geweldige tijd met veel bijzondere momenten. Ik ben supertrots op mijn afbeelding
op de achterzijde van de Roodbergen tribune. De Graafschap zit in mijn hart.” Lukassen sloot zijn carrière af bij Heracles. “Dat had ik natuurlijk liever bij mijn ‘eigen’ De Graafschap willen doen. Maar ik kwam er na een langdurige blessure niet meer aan de bak. Kon toen voor 2,5 jaar tekenen bij Heracles waar Jan Smit voorzitter en Frits Korbach trainer was. Een mooi periode, maar het kon bij lange na niet tippen aan mijn tijd in Doetinchem.” Wat kenmerkt De Graafschap? “Niet lopen zeiken maar samen de schouders eronder en met alles wat je in je hebt presteren. Kreet van Kistemaker: gewoon je kloten eraf werken. Ik hoop dat ze de slechte start weg kunnen poetsen en er dit seizoen nog iets in het vat zit.”

Ons vragenvuur

Wat is volgens jou een superboer?
“Het gevoel om samen met mensen die in en rond de Graafschap de club een warm hart toedragen en een bepaalde mentaliteit vertegenwoordigen.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“Samen met mijn buurjongen en vriend Hans Bresser op de fiets naar De Graafschap. Thuis papiersnippers knippen, warming-up bekijken van de spelers toen nog aan de zijkant van het stadion en op de Groenendaaltribune gingen de snippers de lucht in. Als klein jongetje nog een handtekening van Johan Cruijff kunnen bemachtigen na de wedstrijd De Graafschap – Ajax.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“De 8e plek in de eredivisie in 1997 onder Fritz Korbach. Dat seizoen speelde ik alle 34 competitiewedstrijden. Tijdens de winterstop stonden we zelfs op plek 3.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
“Visie hebben en daar aan vasthouden. Een goed voorbeeld is Heracles. Daar werd elk jaar een stapje omhoog gemaakt door met capabele mensen te werken of aan te trekken. Zuinig zijn op de centjes, en natuurlijk ook een beetje geluk.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Edwin Godee, spelbepaler pur sang en een geweldige mentaliteit, verzaakte nooit. Ook gewoon een hele goeie gast en past in elk elftal.”

Wat moet er direct veranderen bij De Graafschap?  
“Denk dat de goodwill rond De Graafschap geweldig is. Club moet altijd in beweging zijn en streven naar verbeteringen. Karakter van de club dient altijd centraal te staan.”

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen? 
“Ergens aan zee of thuis met de hele familie/vrienden, aan de keukentafel.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *