Jefta Bresser

MIJN Superboer – Jefta Bresser, hoofd opleidingen

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Jefta Bresser.

Ontwikkelen jeugd levensader De Graafschap

Hij maakt een montere en energieke indruk. Hoofd opleidingen Jefta Bresser (51) uit Gendringen heeft dan ook weinig te klagen. “Het loopt lekker. Er zijn veel talenten doorgebroken. Ik werk iedere dag met plezier bij deze mooie club.”

Hoofd opleidingen

Haen, Brittijn, Neghli, Bouihrouchane, Van der Heiden, Lukassen, Önal. Het is een heel rijtje, spelers die vanuit de jeugdopleiding inmiddels de hoofdmacht hebben bereikt. Uiteraard mag Jefta Bresser daar samen met zijn team trots op zijn. Het is voor een club als De Graafschap essentieel dat talenten zich aandienen. “We doen er alles aan om het maximale uit spelers te halen. Nu is er sprake van een erg succesvolle periode, maar dat kan natuurlijk niet altijd zo zijn. Het gaat meestal toch in golfbewegingen.”

Einde van zijn profcarrière

Jefta Bresser is sinds september 2018 hoofd opleidingen in Doetinchem. Hij kent de club al veel langer. De tiener speelde er in de jeugd. Daarna vertrok hij naar Go Ahead Eagles en bij Heracles Almelo haalde hij het eerste. Een vervelende kruisbandblessure betekende al snel het einde van zijn profcarrière. In 1993 werd de in Terborg geboren Achterhoeker als jeugdtrainer bij De Graafschap aangesteld. Dat deed hij voor verschillende elftallen in totaal elf jaar. Daarna ging de oefenmeester in soortgelijke functies aan de slag bij PSV, Fulham, Zenit Sint-Petersburg, NEC en NAC. Bij die laatste twee clubs was hij tevens assistent-trainer.

Flink geïnvesteerd in de jeugdopleiding

“Het liefst ben ik bezig met de ontwikkeling van jeugdspelers. We willen ze ook als mens laten ontwikkelen, dat is minstens zo belangrijk.” Bresser heeft een duidelijke visie voor ogen. “We willen verzorgd voetbal spelen met een hoge intensiteit, het publiek vermaken en er alles aan doen om te winnen. D’ran!” Bij De Graafschap is hij op zijn plek. “De organisatie staat en er is een goede samenwerking met partnerverenigingen. Er is flink geïnvesteerd in de jeugdopleiding. Zo zijn we gegroeid van twee naar tien fulltime trainers. Het opleiden van spelers is een levensader van de club, dat besef is er. Op die manier kun je waarde creëren in het veld.”

Ons vragenvuur:

  • Wat is volgens jou een Superboer?

“Mensen die de club door dik en dun steunen, ook als het even minder goed gaat. Dat zijn er gelukkig veel en dat is zo mooi bij De Graafschap.”

  • Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“De beslissende nacompetitiewedstrijd tegen FC Den Bosch in 1981. We wonnen met 2-0 door doelpunten van jonkheer Boudewijn de Geer. Ik was tien jaar en vierde het promotiefeestje op de tribune mee.”

  • Wat is je beste/leukste herinnering?

“Dat jeugdspelers die ik onder mijn hoede had, debuteerden in het eerste. Dat zijn echt hoogtepunten. Siem de Jong en Klaas-Jan Huntelaar noem ik dan als voorbeelden.”

  • Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

Het is niet makkelijk om te promoveren, maar als dat gebeurt staat er een stevig fundament. De jeugdopleiding vormt daarbij een belangrijke levensader. Daar kan verder op gebouwd worden.”

  • Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“We hebben veel toppers gezien in Doetinchem. Ik pik Hazem Emam eruit, uit de tijd van het samenwerkingsverband met Udinese. Een technisch mooie voetballer.”

  • Wat moet er direct veranderen?  

“Ik juich het toe als de selectie zich nog meer huisvest op sportpark De Bezelhorst. Daarvoor zouden er dan faciliteiten als kleedkamers, kantoren en gym moeten komen, het zou de binding vergroten.”

  • Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen?

“Dat is golfbaan ’t Zelle in Hengelo. Golf is een leuke sport om te ontspannen.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *