Zoeken
Joop

MIJN Superboer – Joop Doornebosch

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek en daarbuiten rekenen op veel sympathie. De Doetinchemse voetbalclub telt een enorme schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer Joop Doornebosch

Je ziet het nog zelden in het hedendaagse betaalde voetbal. Spelers die hun club hun hele carrière trouw blijven. Tientallen jaren geleden kwam het vaker voor. Joop Doornebosch is een goed voorbeeld.

Sympathiek

De betrouwbare doelman van De Graafschap kwam van 1966 tot 1982 maar liefst zestien seizoenen uit voor de Superboeren. “Ik had het in Doetinchem prima naar mijn zin, dus waarom zou ik mijn geluk elders zoeken. Het was een mooie tijd!” Maar ook nu is Joop Doornebosch (77) nog regelmatig op De Vijverberg te vinden. Het gaat bij hem om echte clubliefde, ook na zijn actieve loopbaan. ‘Veur Altijd’ De Graafschap, het is de sympathieke keeper op het lijf geschreven. Hij stond dus lange tijd onder de lat op De Vijverberg en daarna trad hij toe tot de staf als trainer van de A-jeugd en hoofd scouting van het eerste team. “Ook maakte ik enkele jaren de analyses van de volgende tegenstanders voor de hoofdtrainers. De afgelopen vier jaar ontvang ik de scheidsrechters op het stadion en begeleid ze. Leuk om te doen en zo blijf ik betrokken.”

Andere tijd

”Dat de huidige generatie voetballers veel eerder vertrekt om elders hun geluk te beproeven snapt Joop. “Het is een andere tijd. Ik was semiprof en had er een baan in het onderwijs naast. Voor mij een ideale combinatie, het zorgde voor balans tussen geest en lichaam.” Vandaar dat hij niet verkaste, ook al was er interesse. “Maar ik heb er nooit spijt van gehad dat ik in Doetinchem ben gebleven. ” Hij beleefde er prima jaren. De promotie in 1981 na de wedstrijd tegen FC Den Bosch staat nog op zijn netvlies. “Het was een groot feest, ik verloor in alle hectiek mijn schoenen en handschoenen. In 2018 staat er in eens een supporter bij me voor de deur met een handschoen die ik toen kwijtraakte. Bijzonder toch?!” Voor de inwoner van Doetinchem is er maar één club: De Graafschap. “Voetbal is niet weg te denken uit mijn leven en mijn gezin. Het heeft me veel plezier gebracht en nog steeds. De regio, het stadion én de supporters maken De Graafschap tot een prachtige en warme club met de menselijke maat. Ik hoop er nog lang een rol te spelen.

Ons vragenvuur

Wat is en Superboer?
“Dat is iemand die altijd achter de club staat, in voor- en tegenspoed. Ik voel me een echte Superboer.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Als tiener zag ik foto’s van spelers die in tijdschriften en sportbladen verschenen. Verder herinner ik me natuurlijk de kampioenschappen en promoties. En het rapportcijfer 10 van Voetbal International na het uitduel tegen PSV waarin het 0-0 bleef.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“Het moment dat ik van de supporters een krentenwegge aangeboden kreeg na de geboorte van mijn zoon Jordi.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
“Een perfecte organisatie met goed ingevulde posities. Verder is een sterke jeugdopleiding van groot belang.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Voor de nodige doelpunten zouden Eric Viscaal en Gerrie Deijkers niet misstaan.”

Wat moet er direct veranderen als jij het mocht zeggen?
“De organisatie verder professionaliseren.”

Wie is de beste ambassadeur van De Graafschap?
“Die hebben we al in huis: Guus Hiddink, geen twijfel mogelijk.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen