Levi Schoppema

MIJN Superboer – Levi Schoppema

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek en daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Levi Schoppema.

Zelfverzekerd, energiek en ambitieus. Levi Schoppema leeft voor het voetbal en heeft zijn zinnen gezet op een lange profcarrière. De Doetinchemmer staat pas aan het begin van zijn loopbaan, maar kenners hebben er hoge verwachtingen van. Ook trainer Jan Vreman ziet veel in de talentvolle verdediger. “Het vertrouwen van de trainer doet me goed. Dat is een extra motivatie.

Niet onwennig

Levi Schoppema (19) ontwikkelt zich razendsnel. Aan het eind van het vorig seizoen maakte hij zijn eerste speelminuten onder trainer Richard Roelofsen en onder Jan Vreman stond hij gelijk in de basis als linkerverdediger. Hij heeft zijn draai meteen gevonden, het lijkt of de jonge Superboer er al tijden staat. “Het voelt zeker niet onwennig. Natuurlijk heb ik gezonde wedstrijdspanning, maar het verlamt me niet. Ik weet wat ik moet doen, daar ligt de focus.” Wat ook meespeelt, is dat hij bekende gezichten naast zich ziet. Met Philip Brittijn, Basar Önal, Stan Wevers, Devin Haen en Anis Yadir speelde hij jarenlang samen. Allemaal jongens van een generatie die om het kampioenschap speelde en de gouden lichting is gaan heten. “Natuurlijk voelt dat vertrouwd, we kennen elkaar door en door. Voordeel is dat je bent ingespeeld op elkaar. Hopelijk gaan we daar de vruchten van plukken.”

Offensief

Levi was tot vorig jaar altijd linkerspits, maar vorig jaar werd hij als linksback geprobeerd, dat pakte prima uit. “Ik was een ouderwetse buitenspeler. Mijn kansen op speeltijd als verdediger zijn groter. Vandaar dat ik de handschoen oppakte. Ik kan me offensief manifesteren, de nieuwe positie bevalt me.” Het bracht zijn carrière in een stroomversnelling. Ook omdat routinier Alexander Büttner aan het begin van het seizoen werd doorgeschoven naar het middenveld. “Daardoor kwam de positie als linksback vrij.” Inmiddels heeft Vreman Büttner weer op zijn oude positie gezet en Levi op de bank beland. Hij heeft er vertrouwen in dat dit seizoen beter wordt dan vorig jaar. “Er staat een goed en hecht team. We gaan onze stinkende best doen en willen graag de play-offs halen. Wellicht is promotie dan mogelijk.” Op de lange termijn droomt hij van de Premier League. “Dat is toch de mooiste en grootste competitie. Dromen mag toch?!”

Ons vragenvuur

Wat is volgens jou een superboer?
“Dat is iemand die hart voor de club heeft. Spelers, staf, supporters, sponsors. Zelf voel ik me zeker ook Superboer. Ik kom uit Doetinchem en speel al vanaf mijn 9e bij De Graafschap.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Ik was 9 jaar toen ik gescout werd. Ik kan me nog goed herinneren dat er een brief in de bus lag dat ik mee mocht trainen bij De Graafschap. Dat gaf een euforisch gevoel. Ik had toen al een droom om profvoetballer te worden.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“Het trainingskamp met het jeugdteam, ik was 11 jaar, naar Engeland. Dat maakte wel indruk, de eerste keer wat langer van huis af. We verbleven in Londen, het was reuzegezellig en we speelden o.a. tegen Crystal Palace.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
“Dan moet alles kloppen, want de KKD telt gerenommeerde clubs. Je hebt een goede selectie en staf nodig. Als je promoveert kan extra geld voor een kwaliteitsimpuls zorgen om ook op het hoogste niveau mee te kunnen.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Mark Diemers en Karim Tarfi zijn goede middenvelders, die kunnen wel iets toevoegen.”

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen? 
“Ik kom graag in de stad voor een hapje of drankje. Ook ga ik wel naar de bioscoop in Doetinchem. Actiefilms zijn favoriet.”

Wie is de beste ambassadeur van de club?
Dat vind ik moeilijk. Bennie Jolink is de eerste die bij me opkomt. De club kan volgens mij altijd op hem rekenen.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *