Martijn Meerdink

MIJN Superboer – Martijn Meerdink

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Martijn Meerdink.

“Als je meer doet dan een ander, zul je meer bereiken.” Het is Martijn Meerdink ten voeten uit. Hij koppelde zijn talent aan een tomeloze inzet. Mede door zijn prima instelling kan de voormalige vleugelspeler terugkijken op een mooie carrière. De Winterswijker schopte het zelfs tot international. “Ik heb alles aan De Graafschap te danken.”

Heerlijke tijd

Martijn Meerdink (47) keerde dit seizoen terug bij De Graafschap. Hij traint als specialistentrainer de jeugdige aanvallers van Onder 17 tot en met Onder 21. “Het voelt als een privilege om jonge spelers beter te maken. Ze te helpen richting eerste elftal, want dat is het grote doel.” Meerdink is blij met zijn terugkeer. “Het voelt heel goed om weer betrokken te zijn bij De Graafschap. Het is een fijne, warme club. Dat heb ik altijd zo ervaren, ook als speler.” In Doetinchem maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal, in het seizoen 1998-1999. “Ik speelde bij WVC en kwam op 13jarige leeftijd in de jeugdopleiding van De Graafschap terecht en doorliep alle jeugdelftallen.” Eenmaal in de selectie ging het snel met de snelle en behendige rechtsbuiten. “Ik was 22 jaar toen ik debuteerde, maar groeide gelijk uit een vaste waarde. Een heerlijke tijd.”

Alle vertrouwen

Na vier seizoenen met De Graafschap in de eredivisie tekende hij bij AZ, een topclub in wording. “Het was voor mij een stap hoger, ik wilde kijken waar mijn plafond lag.” Ook in Alkmaar maakte de Achterhoeker de verwachtingen waar. De ‘wonderploeg’ van Co Adriaanse baarde opzien, maakte het de Top 3 in Nederland lastig en timmerde ook Europees aan de weg. Meerdink was een sleutelspeler en werd zelfs geselecteerd voor Oranje. Marco van Basten liet hem debuteren in de oefeninterland tegen Ecuador. “Ik gaf in die wedstrijd de assist voor het winnende doelpunt van Dirk Kuyt. Natuurlijk was dat een hoogtepunt.” Door de naweeën van een ernstige knieblessure haalde hij niet meer zijn oude hoge niveau. Via FC Groningen beëindigde hij zijn carrière bij De Graafschap. Nu is hij jeugdtrainer van de club en runt hij zijn eigen voetbalschool. Daarnaast volgt en begeleidt hij zijn zoons Mexx (AZ) en Melle (De Graafschap Onder 18). “Hopelijk gaan zij ook slagen als profvoetballer. Ik heb er alle vertrouwen in.”  

Ons vragenvuur

Wat is volgens jou een superboer?
“Iemand die hard werkt en normaal doet. Juist dat DNA verbindt spelers met de mensen op de tribune. Ik voel me zeker ook een Superboer.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“De club hield destijds instuifdagen. Dan werden talenten gewogen. Simon Kistemaker was er bij. Niet veel later lag er een brief van De Graafschap op de deurmat. Ik zat er bij, een geweldig gevoel.” 

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“Mijn debuut onder Fritz Korbach, al werd ik in de rust gewisseld, haha. Maar ook de laatste wedstrijd in mijn eerste periode, thuis tegen PSV. We speelden 2-2 en ik scoorde twee keer.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
Inzetten op de jeugd. De jeugdopleiding staat en het complex wordt opgekrikt, mede door de inspanningen van Guus Hiddink. Een goede zaak. Als er ieder jaar twee jeugdspelers doorbreken heb je goud in handen.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Hij is al vaker hier genoemd: Edwin Godee. Een prachtige, slimme speler op een sleutelpositie. Technisch en tactisch sterk.”

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen? 
“Voetbal is mijn grote passie. Ik ben veel op de velden van FC Winterswijk te vinden. Daar worden de trainingen van mijn voetbalschool gegeven. Heel leuk om te doen!”

Wie is de beste ambassadeur van de club?
“Geen twijfel mogelijk: Jan Vreman. Hij heeft een lange staat van dienst, kent iedereen en ademt De Graafschap.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *