Raymond Willemsen

MIJN Superboer – Raymond Willemsen van De Gelderlander

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer clubwatcher Raymond Willemsen.

Hij zag velen komen én gaan. Clubwatcher Raymond Willemsen (57) van De Gelderlander volgt De Graafschap al bijna 33 jaar. Een supporter voelt hij zich niet. “Als ik supporter was, zou ik dit werk niet mogen en moeten doen. Je moet wel objectief blijven. Als puber was ik supporter. Als journalist niet meer.”

Passie voor zijn werk

In het seizoen 1990-1991 deed Raymond Willemsen uit Terborg voor De Graafschapbode verslag van zijn eerste wedstrijd, De Graafschap-FC Wageningen. Een spectaculair duel dat in 4-4 eindigde. Inmiddels staat de teller op zo’n 1.250 wedstrijden. Het verveelt allerminst. “Het blijft hartstikke leuk om te doen. Zo lang je passie hebt voor je werk, maakt het niet uit of je dat werk lang doet. Ik kan me nog steeds verheugen op een primeur of op een belangrijke wedstrijd. Niet minder dan 30 jaar geleden.”

Anekdote

Wat maakt de club zo bijzonder? “De Graafschap is een volksclub met een geweldige aanhang. Daarnaast zijn de mensen ook nog steeds normaal. Geen besloten trainingen, geen arrogant gedrag. De directie is enorm benaderbaar. Dat vind ik geweldig fijn.” Welke trainer maakte de meeste indruk? “Fritz Korbach. Hij had een grote mond, maar was een bijzonder aardige, benaderbare man. Met Fritz heb ik enorm veel gelachen en altijd contact gehouden. Jammer dat hij alweer elf jaar geleden is overleden.” Je hebt natuurlijk genoeg leuke voorvallen meegemaakt. “Ja, zoals in 2003 toen verkeerde De Graafschap onder trainer Peter Bosz in degradatienood. Hij had een geheim trainingskamp belegd. Henk Evenblij van De
Telegraaf en ik wisten waar. Ik stond klaar op de parkeerplaats op De Vijverberg toen de spelersbus vertrok en reed er achteraan. De spelers vonden het prachtig en zaten achterin de bus te zwaaien. Bosz was echter woedend.” Heb je nog een leuke anekdote? “Ik nam eens een paar Afrikaanse proefspelers mee naar de training op Klein Milanello, de accommodatie van Gaanderense Boys. Onderweg opende één van hen – Amadu – met een vaartje van tachtig kilometer per uur het achterportier van de auto om onverschillig de restanten van een appel naar buiten te gooien. Dat er ook een raam opengedraaid kon worden, was de Ghanees onbekend, haha.”

Ons vragenvuur:

Wat is volgens jou een Superboer?

“Iemand die de club door dik en dun steunt, dus ook in slechte tijden. Aan de publieke belangstelling te zien, zijn er daar een heleboel van.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Met mijn vader achterop de fiets van Terborg, door De Wrange, naar De Vijverberg voor de oefenwedstrijd De Graafschap-Feyenoord. Dat moet in 1971 zijn geweest, ik was toen 6 jaar.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?

“De vele trainingskampen in januari aan de Turkse Rivièra. Het nieuws lag er bijna altijd voor het oprapen en het was ook vaak enorm gezellig, omdat journalisten en sponsors in het spelershotel verbleven.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

Een beter beleid voeren. Een trainer vinden die echt bij de club past, de laatste jaren is daar niet goed over nagedacht. En de club moet zo doorgaan met de jeugdopleiding. Dat doen ze momenteel perfect.”

Wat moet er direct veranderen?  

“De club moet nog veel meer een Achterhoeks gezicht krijgen. ‘Wat van ver komt is lekker’ hebben ze hier veel te lang gedacht.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Eric Viscaal. Die kon geweldig voetballen, maar was ook een persoonlijkheid. En Edwin Godee, een stylist én een teamspeler.

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen?

“Op de voetbalvelden in de regio. Het is er sport, sociale omgang, gezelligheid en soms een biertje. Net het echte leven.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *