Richèl Hogenkamp

MIJN Superboer – Richèl Hogenkamp

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Richèl Hogenkamp.

Oud-tennisprof Richèl Hogenkamp (31) maakte vorig jaar een opmerkelijke ommezwaai. De Doetinchemse beëindigde haar carrière en werd teammanager van De Graafschap. Een jaar later zegt ze geen moment spijt te hebben van die stap. “Ik werk voor de mooiste club van Nederland.”

Toptennisser

Ze werd drie keer Nederlands kampioen bij de senioren en piekte met plaats 94 op de wereldranglijst. Jarenlang lag de focus op tennis voor Richèl Hogenkamp. Vorig jaar stopte ze abrupt. Het is nu een heel ander leven voor haar, in positieve zin dan. “Als tennisser ben je veel weg. Het reizen de hele wereld over mis ik zeker niet. En de laatste periode was ik blessuregevoelig. Dat werkte ook mentaal door. Ik heb er het maximale uitgehaald.”

Snuffelstage

Het stoppen als topsporter werd bespoedigd door de kans die ze kreeg bij haar favoriete voetbalclub. “Ik was voor een snuffelstage bij De Graafschap en toen kwam de vacature vrij. Een mooie nieuwe uitdaging, dacht ik gelijk.” Zo werd ze de opvolger van Marc Teloh als teammanager. Een functie die haar op het lijf geschreven is. “Het bevalt inderdaad uitstekend. Je bent een schakel tussen de spelersgroep en het kantoor en regelt van alles. Van tegenstanders voor oefenwedstrijden tot en met de bus. Je moet ervoor zorgen dat alle randvoorwaarden in orde zijn, zo kan ik bijdragen aan een topsportcultuur.” Het is een mooie mix met zeker ook een sportief aspect, zegt ze. “Heel leuk om te doen, geen dag is hetzelfde! Als tennisprof regelde ik zelf al mijn zaken, was in feite mijn eigen teammanager. Nu doe ik dat voor anderen in het groot.”

Spinnekop

Dat ze uitgerekend voor De Graafschap koos, mag geen verrassing heten. “Ik ben geboren en getogen in Doetinchem en was als kind al supporter van de club. Vanaf mijn 8e had ik een seizoenkaart. Dan stond ik met mijn moeder en tante op de Spinnekop, met een krukje anders kon ik niet over het hek kijken, haha.” Ze volgde de club altijd, ook als ze in het buitenland was. “Dan keek ik livestreams op mijn hotelkamer. Nu ik zo betrokken ben, beleef ik de wedstrijden nog fanatieker.”

Ons vragenvuur

Wat is volgens jou een superboer?
“Een speler die er vol voor gaat, zodat hij zich niets kan verwijten. Zijn broekje mag na afloop niet meer wit van kleur zijn, haha.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“De wedstrijden als jong meisje op de Spinnekop dus. En de rellen na afloop van de wedstrijd tegen Vitesse. Het was een dreigende sfeer met politiepaarden. Als supporters kwamen we in de verdrukking. Daar heb ik toen wel slecht van geslapen.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“In zijn algemeen de mooie sfeer in het stadion. Als de supporters er massaal achter gaan staan, zorgt dat steeds weer voor kippenvel.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
Dat is uiteraard een financieel verhaal. Eerst promoveren. Dat kan met een goede mix tussen jonge talenten en gearriveerde spelers. De ouderen moeten de ondergrens bewaken en zorgen dat er geleverd wordt.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Purrel Fränkel, een prima verdediger. Hij speelde twee periodes voor De Graafschap en maakte indruk met zijn tomeloze inzet.”

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen? 
“In de stad, Doetinchem is erg gezellig. Lekker een terrasje pikje of een hapje eten in de Grutstraat. En ik ontbijt regelmatig met mijn oma in de stad.”

Wie is de beste ambassadeur van de club?
“Dan noem ik de complete achterban. We doen het met zijn allen. De mooie sfeer zorgt voor het positieve imago.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *