Ronald Kwaaitaal

Ronald Kwaaitaal ging met de fiets naar Rotterdam

‘Het fundament is goed’

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer supporter Ronald Kwaaitaal.

De Graafschap beschikt over veel trouwe supporters. Aanhangers die de club door dik en dun steunen, zoals Ronald Kwaaitaal. De Doetinchemmer woont op driehonderd meter van stadion De Vijverberg en volgt De Graafschap op de voet. “Als er verloren is, smaakt een pilsje me niet. Daarom begin ik er dan ook niet aan.”

Geschiedenis

Ronald Kwaaitaal (65) werd geboren in Amsterdam, groeide op in IJsselstein en verhuisde in 1994 naar de Achterhoek. “Ik kwam al regelmatig in de Achterhoek. Het is een prachtige streek met fijne mensen. Als tiener ging ik op de fiets naar Zelhem, daar kampeerde ik op camping Het Zonnetje. Mijn zwager woonde in Doetinchem, wij besloten hem achterna te gaan.” Kwaaitaal werd een rassupporter en heeft sinds 1995 een seizoenkaart. “De Graafschap is een warme club met een gemoedelijke sfeer, ik voel me er thuis.” Bij de thuiswedstrijden is hij er altijd bij. De promoties naar de eredivisie staan hem nog helder op he
netvlies. “Hopelijk gaan we weer snel naar de eredivisie, want daar horen we thuis met onze enorme achterban.” Kwaaitaal haalde het landelijke nieuws toen hij in 2015 met een gewone fiets naar Rotterdam ging voor de wedstrijd Sparta – De Graafschap. “Het was een weddenschap met Jerry van Ewijk. Als hij dat seizoen 20 doelpunten zou scoren zou ik op de fiets naar een uitwedstrijd gaan. Ik deed er nog geen tien uur over. De wedstrijd eindigde in 1-1, we plaatsten ons voor de play-offs en later promoveerden we naar de eredivisie!”

De afgelopen drie seizoenen werden de supporters van De Graafschap niet bepaald verwend. Kwaaitaal verwacht dat er betere tijden aanbreken. “Het fundament is goed. Er zijn veel sponsors en supporters die de club niet zomaar laten vallen, integendeel. Met een goede jeugdopleiding is er volop perspectief. Dat blijkt wel uit de talenten die zijn doorgekomen. Met wat ervaren krachten erbij ziet de toekomst er best goed uit.”

Wat is volgens jou een superboer?

“Iemand die in zowel voor- als tegenspoed De Graafschap blijft steunen. Dat zijn er gelukkig veel.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Ik kampeerde zomers op camping het Zonnetje in Zelhem en ging van daar uit op de fiets naar de Vijverberg. In die tijd (70’er jaren) oefende De Graafschap regelmatig tegen Feyenoord.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?

“De onvergetelijke promotiewedstrijd bij Excelsior waar we na een knotsgekke wedstrijd onder leiding van oud plaatsgenoot trainer Frans Adelaar zijn gepromoveerd naar de eredivisie.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

““Investeren in de jeugd en een goed scouting apparaat opzetten. Bij deze club klopt alles behalve het voetbaltechnische gedeelte. Hopelijk weet nieuwe technisch directeur Peter Bijvelds ook dit onderdeel op te krikken.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Siem de Jong is de ideale man voor rugnummer 10. Maar ook El Jebli zou ik graag zien terugkeren op de Vijverberg.”

Wat moet er direct veranderen bij De Graafschap?  

“Ik zou kiezen voor het 5-3-2 systeem maar dan ook door de gehele club heen. Volgens mij ontbreekt er nog een RVC lid met voetbaltechnische kennis van zaken. Verder moet De Graafschap een voetbalclub blijven en geen “verbinders club” worden. Alle energie steken in het voetbal.”

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen? 

““De Zumpe. Prachtig natuurgebied met uitzicht op de Vijverberg.”

Wie is de beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?  

“Jan Vreman. Is de personificatie van wat De Graafschap zou moeten zijn. Niet lullen maar poetsen, doorgaan en nooit opgeven.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *