Siem de Jong

MIJN Superboer – Siem de Jong

Cirkel rond voor Siem de Jong

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Siem de Jong.

Met Siem de Jong heeft De Graafschap een schat aan ervaring in huis gehaald. Maar dat niet alleen. Hij is gedreven, doelgericht en heeft een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. “De missie is duidelijk: promotie naar de eredivisie. Natuurlijk brengt dat druk met zich mee, maar daar loop ik niet voor weg.”

Siem weer terug naar De Graafschap

De cirkel is rond, terug in Doetinchem. Siem de Jong verliet De Graafschap toen hij 16 jaar was. Hij koos destijds voor de jeugdopleiding van Ajax. Daarna volgde een imposante carrière. De aanvallende middenvelder werd vier keer kampioen met Ajax en speelde voor Newcastle United, Sydney FC, FC Cincinnati en SC Heerenveen. Ook kwam hij 6 keer voor Oranje in actie. En nu dus De Graafschap, zijn jeugdliefde. Om zijn loopbaan op een positieve manier af te sluiten. “Ik leg de lat hoog. Zie het als een uitdaging om met De Graafschap iets moois neer te zetten. We hebben een goede groep met veel talent, hopelijk komt dat er dit seizoen uit.”  

De Graafschap won het van andere clubs

Er waren meerdere clubs die belangstelling hadden voor Siem De Jong, ook in de eredivisie. Hij koos bewust voor De Graafschap. “Het voelt naast Ajax toch als mijn club. Ik ben bijna naast het stadion opgegroeid. Mijn ouders wonen er nog steeds. Die band heeft zeker een rol gespeeld bij mijn beslissing. En ik wilde liever om promotie spelen dan tegen degradatie.”

Broertjes Siem & Luuk

Hij speelde ooit bij PSV samen met zijn jongere broer Luuk. Bij De Graafschap zien ze een hereniging wel zitten. “Kom je ook naar De Graafschap?”, grapte Siem toen hij in Doetinchem zijn handtekening had gezet. “De stap van Barcelona naar de Keuken Kampioen Divisie was toch iets te groot voor hem, haha.” Het werd dus PSV.

Niet seizoensstart waarop werd gehoopt

De resultaten waren in het begin erg matig. Rechtstreekse promotie lijkt een utopie. “Natuurlijk viel de start zwaar tegen. Dat heeft absoluut met vertrouwen te maken. Als het kantelt, kunnen we zeker nog een rol van betekenis spelen. Daar gaan we alles aan doen.”

Ons vragenvuur:

  • Wat is volgens jou een Superboer?

“Loyale mensen die een hart voor De Graafschap hebben en alles voor de club willen geven.  Ik voel me deels ook een Superboer, heb de club altijd gevolgd.”

  • Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Ik speelde voor DZC ’68 en werd gescout door De Graafschap toen ik 11 was. De proeftrainingen kan ik me nog goed herinneren, dan wil je toch indruk maken.”

  • Wat is je beste/leukste herinnering?

“Dat ik op het trainingsveld, waar nu het parkeerterrein is, lekker aan het voetballen was met leeftijdsgenootjes. Luuk deed ook mee. Verder dat ik een band heb onderhouden met veel vrienden vanuit de jeugdopleiding.”

  • Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

Aan de grote trouwe achterban ligt het niet. Het heeft de laatste jaren erg tegengezeten, veel pech. Promoveren met een goede groep en die bij elkaar houden, kan voor de ommekeer zorgen.”

  • Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Dan noem ik uiteraard mijn broer Luuk, haha. Die pikt zijn goals wel mee.”

  • Wat moet er direct veranderen?  

“De club heeft het gewoon goed voor elkaar. Als je de binding met de regio nog verder weet te vergroten, kan dat een positief effect hebben op het budget.”

  • Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen?

“We wonen in Amstelveen, maar ik overnacht regelmatig mijn ouders hier in de straat van het stadion. Onland en Koekendaal zijn favoriet om te wandelen. En onze dochters zijn er dol op de speeltuin.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *