Colyn

MIJN Superboer – Simon Colyn

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Simon Colyn

Vuile meters maken. Strijden voor een resultaat. Blijven gaan. Het karakter van Simon Colyn (22) past bij De Graafschap. “Het begint allemaal met hard werken, dat moet altijd de basis zijn”, zegt de aanvallende middenvelder. Die instelling in combinatie met zijn veelzijdigheid kan hem ver brengen. Via De Graafschap hoopt de Canadees een stap hogerop te maken.

Guus Hiddink

Het duurde deze zomer even voordat Simon Colyn tekende bij de Superboeren. De leiding van De Graafschap was erg gecharmeerd van het talent die zelf nog wel even twijfelde. Het liefst had hij zijn carrière bij een eredivisionist vervolgd. Guus Hiddink speelde een rol om Colyn toch over te halen. Uiteindelijk tekende hij voor twee jaar in Doetinchem. “Het was achteraf de juiste beslissing. Ik ben zeer goed ontvangen, voel me hier op mijn plek. De Graafschap is een club naar mijn hart. En er zit potentie in deze selectie. We hebben een fris en evenwichtig elftal dat hongerig is naar succes. We maken echt kans op promotie, dat besef is er.”

Druk erop

Simon Colyn is een rustige jongen. Hij spreekt een paar woorden Nederlands, maar kan het wel goed verstaan. “Ik krijg les en wil het Nederlands zo snel mogelijk onder de knie hebben.” De speler is een voetbalglobetrotter ondanks zijn jonge leeftijd. Hij groeide op in zijn geboorteland Canada. Zijn moeder is Nederlands en zijn vader Canadees, ze hebben een bloemenzaak. Zijn grote passie werd voetbal en geen ijshockey. “Mijn oudere broers speelden soccer, dat wilde ik ook.”

Hij bleek talentvol want Vancouver Whitecaps (club op het hoogste niveau, de MLS) wilde graag met hem in zee. “Ik doorliep er de jeugdopleiding en tekende er mijn eerste profcontract toen ik 15 was.” In 2020 werd Colyn verhuurd aan het Italiaanse SPAL. Daarna verkaste hij naar Jong PSV. Daarmee speelde hij de afgelopen twee seizoenen in de KKD. “Ik koos deze zomer uiteindelijk voor De Graafschap. Dat is beter voor mijn ontwikkeling. Hier staat iedere week de druk erop, ik wil bepalend zijn. Slagen als prof, daar heb ik alles voor over. Mijn eerste doel is de eredivisie, het liefst volgend seizoen al.”

Ons vragenvuur

Wat is volgens jou een superboer?
“Iedereen die een onderdeel is van De Graafschap. Ik merk dat velen zeer betrokken zijn met de club. En de supporters zijn erg close to the players.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“De wedstrijd met Jong PSV tegen De Graafschap, twee jaar geleden. Ik scoorde en het was ook nog eens mijn eerste officiële goal op Nederlandse bodem. Dat zal ik niet snel meer vergeten.” 

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“Het duel thuis tegen FC Eindhoven eerder dit seizoen. Brigata Tifosi vierde het 20-jarig bestaan met een prachtige sfeeractie met o.a. de Joker. Dat maakte enorm veel indruk op me. En ik scoorde de 2-1 de winnende treffer, hele mooie avond.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
Het zal minder wisselvallig moeten. Er zitten soms nog matige wedstrijden tussen. Misschien heeft dat ook wel met de jonge ploeg te maken. Daarnaast moeten we nog meer geloof, zelfvertrouwen hebben.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Voor meer goals zou Klaas-Jan Huntelaar een prima optie zijn, die kon er wat van.”

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen? 
“Ik woon in het centrum van Zevenaar. Daar kom ik wel eens in de stad. Maar over het algemeen is het voetballen, trainen, Nederlandse les en thuis zelf koken. Waar ik van houd? Vla en stroopwafels vind ik erg lekker, haha.”

Wie is de beste ambassadeur van de club?
“Dan wil ik graag Jan Vreman noemen. Hij speelde hier zelf vele jaren en is ook als trainer al lang aan de club verbonden. Ik leer veel van hem. Voor mij is Vreman de Superboer bij uitstek.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *