Xandro Schenk

MIJN Superboer – Xandro Schenk

SUPERBOER VEUR ALTIED

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. Maandelijks gaan we in gesprek met een Superboer, met deze keer Xandro Schenk.

Het kan verkeren. Xandro Schenk (30) werd vorige zomer gehaald als een aanwinst. De ervaren verdediger moest de defensie van De Graafschap gaan leiden. Trainer Adrie Poldervaart gunde hem echter geen speelminuten. Pas toen Richard Roelofsen het overnam, kreeg Schenk het vertrouwen en dat beschaamde hij niet. “Ik heb het plezier terug.”

Mooie carrière

Hij genoot een groot deel van zijn jeugdopleiding bij Ajax waar hij onder andere met Davy Klaassen speelde. Daarna kwam Xandro Schenk in actie voor Go Ahead Eagles, FC Twente, Al-Batin FC en Vendyssel. Om vervolgens bij De Graafschap neer te strijken. Een mooie carrière die nog lang niet ten einde is, aldus de inwoner van Andelst. “Ik voel me fit en wil nog jaren voetballen.” In Saudi Arabië tekende hij een lucratief 2-jarig contract. “Maar ik werd overvallen door heimwee. Wilde terug naar mijn vriendin en kindje.” Ook in Doetinchem had Schenk een moeilijke fase toen hij lange tijd niet speelde. “Natuurlijk was ik teleurgesteld. Ik had vooraf niet het gevoel dat ik op de bank zou belanden. Dat maakt
me niet zo vrolijk om het zachtjes uit te drukken.” Hij twijfelde niet aan zichzelf maar had onder Adrie Poldervaart geen perspectief op een basisplaats. En dat terwijl het elftal niet draaide. “Het was frustrerend. Je wil voetballen. In de winterstop kon ik op huurbasis in Cyprus aan de slag. Dat ketste echter op het laatste moment af.” Daarna keerden de kansen. Richard Roelofsen nam het over van de zieke Poldervaart en koos wel voor Schenk. “Ik kon het eindelijk laten zien, de resultaten werden daarna gelukkig ook beter.” Al met al heeft hij geen spijt van zijn keuze voor De Graafschap. “Zeker niet. Het is een mooie club met een geweldige aanhang. Zelfs in mindere tijden blijven ze achter de ploeg staan. Het is nu aan ons om ze daar het komend seizoen voor te belonen met promotie naar de eredivisie.”

Ons vragenvuur:

Wat is volgens jou een superboer?
“Spelers en supporters die alles over hebben voor de club zijn Superboeren. Ze gaan er samen voor. Ik mag me Superboer noemen als ik meerdere jaren voor De Graafschap heb gespeeld.”

Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“Dat is geen goede herinnering. Het was in 2013 toen ik met Go Ahead Eagles op de Vijverberg speelde. We verloren met 5-2, Anco Jansen was flink op dreef. De sfeer in het stadion maakte indruk op me.”

Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?
“De thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Een spectaculair duel met alles erop en eraan en natuurlijk een mooie uitslag.”

Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?
Vasthouden aan de lange termijn visie. Het plan onderweg dus niet veranderen. Uitgaan van eigen kracht ook. De huidige selectie heeft een mooie mix van talentvolle en ervaren spelers. Dat moet zijn vruchten gaan afwerpen.”

Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?
“Youssef El Jebli, zonder twijfel. Een geweldige voetballer. Ik was ploeggenoot van hem in Saudi Arabië bij Al-Batin FC. Het zou mooi zijn als hij terugkeert.”

Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen? 
“Uiteraard op en rond De Vijverberg, haha. Ik heb carnaval gevierd in Doetinchem, leuk om een keer mee te maken.”

Wie is de beste ambassadeur van De Graafschap?
“Onze voormalige keeper, Hidde Jurjus. Hij deed veel voor de club en is sociaal betrokken. Kortom, een prima uithangbord.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *