geld en financiën

MIJN Thema – Geld en financiën

Als je zwemt in het geld, heb je meer dan genoeg middelen om in je levensonderhoud te voorzien. Dan kun je het geld laten rollen. Maar er zijn ook mensen waarbij het geld niet op de rug groeit. Juist dán wil je wel waar voor je geld. Dit is nog maar een klein deel van alle spreekwoorden die over geld gaan, ook wel het slijk der aarde genoemd. We hebben dit keer in mijn thema over geld en financiën.

De Achterhoek, ook een welvarende regio

Ons thema deze maand is Geld & Financiën, veel bedrijven in de Achterhoek hebben er wel een link mee. Onze streek ligt weliswaar op forse afstand van het economische hart van het land, toch is de Achterhoek een welvarende regio. De bevolkings- en werkgelegenheidsdichtheid zijn laag, dat geldt ook voor het tempo van economische en demografische groei. Mede daardoor is de gemiddelde waarde van het vastgoed relatief laag. Het bedrijfsleven in Noord- en Oost-Achterhoek is gespecialiseerd in verzorging van de lokale bevolking (zorg en detailhandel) en fysieke productie (industrie, landbouw en in mindere mate bouw).

Het gemiddelde besteedbaar inkomen is lager dan gemiddeld in Nederland. Qua sociale cohesie en leefbaarheid scoort de Achterhoek erg goed. Er zijn veel vrijwilligers en mantelzorgers en de criminaliteit is bijzonder laag. De afstand tot voorzieningen is over het algemeen kleiner dan gemiddeld in Nederland. Het eigenwoningbezit is groot en de woningen zijn nog goed betaalbaar, ook in vergelijking met het gemiddelde huishoudinkomen. Hoe zit het eigenlijk met de inkomens? Het doorsnee bruto jaarinkomen van werkenden in Nederland bedraagt 35.200 euro. In de Achterhoek ligt dat bedrag gemiddeld iets lager. Hieronder de cijfers per gemeente:

Doorsnee jaarinkomen van werkenden:

  • Bronckhorst: € 33.500
  • Oost Gelre: € 33.400
  • Doetinchem: € 33.300
  • Berkelland: € 32.700
  • Oude IJsselstreek: € 32.200
  • Montferland: € 32.200
  • Winterswijk: € 31.500
  • Aalten: € 31.500

Ter vergelijking in Rozendaal (bij Arnhem) is het doorsnee jaarinkomen ruim 50.000 euro, al jaren het hoogste van heel Nederland. Ook Bloemendaal en gemeenten in het Gooi scoren hoog op de ranglijst. In Arnhem ligt het doorsnee jaarinkomen bijvoorbeeld met 34.100 een stuk lager.

Vermogen hoger op platteland

Inwoners van plattelandsgemeenten zijn gemiddeld genomen veel rijker dan stedelingen. Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens bedroeg vorig jaar gemiddeld bijna 50.000 euro duizend (inclusief waarde woning minus hypotheekschuld). De vermogens zijn de afgelopen jaren flink toegenomen door de gestegen huizenprijzen. Hoe hoog het doorsnee vermogen van huishoudens in de Achterhoekse gemeenten in 2019 ligt, zie je hieronder:

Bronckhorst: € 165.900

Oost Gelre: € 109.600

Berkelland: € 106.600

Aalten: € 90.200

Montferland: € 77.400

Oude IJsselstreek: € 74.400

Winterswijk: € 65.000

Doetinchem: € 44.200 Bloemendaal was in 2019 de rijkste gemeente van Nederland, met een doorsnee vermogen van 381.000 euro. Dat is bijna acht keer zoveel als het landelijke gemiddelde van bijna 50.000 euro. Andere gemeenten die hoog op de ranglijst staan zijn: Laren (Noord-Holland), Rozendaal, Heemstede, Bunnik, Bergen (Noord-Holland), Alphen-Chaam, Hilvarenbeek en Oirschot. Daar kunnen ze het geld pas echt over de balk smijten…

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *