MIJN Thema – Wonen

Oktober staat ook wel bekend als de woonmaand. Na het buitenseizoen is het voor veel mensen tijd om binnen aan de slag te gaan energiek orde op zaken te stellen. Het kan gaan om een nieuw interieur, maar sommigen kiezen voor een andere keuken, een schilderbeurt of zelfs een complete verbouwing.

Oktober woonmaand per uitstek

Er zijn verschillende manieren om een dergelijke ingreep te financieren. Het verhogen van de hypotheek is momenteel een populaire oplossing. Immers, de hypotheekrente staat ongekend laag. Zo is mogelijk een groter of luxer huis met meer woonplezier te creëren tegen relatief lage extra maandlasten. Duurzaamheid speelt binnen dit thema een belangrijke rol. Het energieverbruik moet omlaag, dat scheelt in de kosten en is goed voor het milieu. In deze uitgave van MIJN Magazine komen veel aspecten van wonen en woongenot aan bod. Er zijn in ons verspreidingsgebied veel mooie bedrijven die u kunnen helpen met producten of adviezen die met wonen te maken hebben. Zij presenteren zich en geven graag een inkijkje in de mogelijkheden, want die zijn talrijk. Kies voor een bedrijf in de regio en u kunt vertrouwen op prima diensten en producten én een persoonlijke aanpak.

TRENDS

De woontrends voor het nieuwe seizoen.

  • Alles kan en mag. Dat kan een bont geheel tot gevolg hebben. Chroom je niet, het is helemaal hip! Visueel mag het overdadig, want verschillende stijlen en culturen gaan hand in hand.
  • Het gebruik van bloemen en planten in het interieur is hot. Vooral hangplanten zorgen voor een bijzonder karakter. Ze kunnen worden toegepast in open kasten en aan het plafond bijvoorbeeld boven de eettafel. Creëer zo het ‘groene’ gevoel in huis.
  • Stoere materialen en warme kleuren bepalen het beeld. Een wandrek mag in de woonkamer niet ontbreken. Ook goudkleurige accenten, gekleurd glas in combinatie met geborsteld staal, keramiek, marmer, messing en velours stoffen passen bij een eigentijds interieur met een duurzaam karakter.
  • Duurzaamheid en ambachtelijke kwaliteit staan voorop. Consumenten willen authenticiteit en iets unieks. Dat zie je terug in maatwerk. Daarnaast zijn warme, diepe kleuren intrek. Dan moet je denken aan okergeel, chocolade bruin, lila, oud roze en goud.
  • De combinatie van natuurlijke en industriële elementen is trendsettend. Koper en oranje kleuren scoren hier goed bij. Dat geldt ook voor interieurobjecten met bogen en een minimalistische stijl.

ONDERZOEK

In opdracht van Achterhoek ambassadeurs deed Moventum onderzoek naar verschillende zaken die momenteel spelen in de Achterhoek. Het rapport De Achterhoek Spreekt geeft de bevindingen weer. Wat vonden de respondenten belangrijk voor hun woon- en leefgebied. Hieronder enkele conclusies.

  • De top 5 van positieve kanten van de Achterhoek: Rust, ruimte, natuur, gemoedelijk karakter en groene uitstraling.
  • De top 5 van negatieve aspecten van de Achterhoek: openbaar vervoer, bereikbaarheid, weinig winkels, vergrijzing en weinig werkgelegenheid.
  • Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen in de Achterhoek komen wonen? Zorg ervoor dat ze ook een baan kunnen vinden. Maak de regio vindbaar, zorg voor een positief en onderscheidend imago. Stimuleer een betere samenwerking met hogescholen en universiteiten.
  • Wat moet er gebeuren op de woningmarkt? Creëer meer woningen voor jongeren. Maak de huizen energiezuiniger en zorg voor geschikte huisvesting voor ouderen.

De Achterhoek ten voeten uit

Rust, ruimte en natuurschoon

Rust, ruimte en volop natuurschoon. Wonen in de Achterhoek wordt zeer gewaardeerd. Mensen die vanuit de Randstad richting Oost-Gelderland komen, zijn vaak razend enthousiast. Ze verhuizen om de hectiek van het westen van het land te ontvluchten en komen hier thuis, zoals ze het zelf noemen.  Naast de eerder genoemde positieve kenmerken van het gebied, beschikt de Achterhoek over een prima voorzieningenniveau en is het goed bereikbaar. Door de ‘import’ blijft het inwonertal redelijk op peil, al werd er een tijd geleden gewaarschuwd voor een daling. Maar hoeveel inwoners telt de Achterhoek eigenlijk? Dat ligt eraan hoe je het telt. De volgende gemeenten rekenen zichzelf onder de Achterhoek: Doetinchem, Winterswijk, Doesburg, Oost Gelre, Lochem, Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Winterswijk, Oude IJsselstreek, Montferland en Zutphen. In totaal gaat het dan om zo’n 390.000 inwoners. Bestuurlijk is overigens een andere indeling actueel. De Regio Achterhoek (Achterhoek Board) bestaat uit zeven gemeenten: Doetinchem, Winterswijk, Oost Gelre, Aalten, Berkelland, Bronckhorst en Oude IJsselstreek met ruim 265.000 inwoners.

Aantal woningen De Achterhoek telt ongeveer 115.500 woningen. Hiervan is 22 procent sociale huur, 8,5 procent particuliere huur en 69,5 procent koop. 44 procent van de huizen is gebouwd vóór 1970. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in de Achterhoek ligt op 208.000 euro.

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *