MIJN Verhaal – Achterhoekse coverbands maken van elk evenement een feest

In maar heel weinig regio’s in Nederland wordt bij feesten en partijen zo vaak live muziek gespeeld als in de Achterhoek. Bij kermissen, bruiloften of bedrijfsfeesten, er is bijna altijd wel een coverband die de muzikale omlijsting wil verzorgen. Twee coverbands vertellen over hoe en waarom, namelijk Curls on Fire uit Groenlo en Pas op! uit Azewijn.

Curls on Fire, ook bekend als COF, bestaat al elf jaar. Het was op een verjaardagsfeest dat een aantal muzikale vrienden besloot om muziek met elkaar te maken. “Dankzij een goed contact konden we voor het oefenen gebruik maken van de kelder van City Lido. We maakten daar gewoon lekker muziek. Heel lang hadden we niet eens een naam voor de band. Pas toen iemand daar naar vroeg moesten we er een verzinnen. Destijds hadden we drie dames met krullen in de band en zo is de naam Curls on Fire ontstaan en die hebben we recentelijk afgekort tot COF”, vertelt Stefan Zevenhoven.

Kermis

Na een jaar werd in de grote zaal van City Lido het eerste optreden gegeven. Stefan: “Het was gelukkig gezellig druk en het werd een succes. We hebben ons toen als doel gesteld dat het geweldig zou zijn om ooit op een kermis te spelen. Zo’n deinende massa en mensen die helemaal los gaan, dat leek ons wel wat.”

Dat doel werd ruimschoots bereikt. Inmiddels treedt COF bijna wekelijks op. De band bestaat uit leadzanger en gitarist Stefan Zevenhoven, zangeres Meike Ubbink, drummer Mathieu Boomgaars, bassist Thimo Dusseldorp, toetsenist en zangeres Lisa Wellink en gitarist Christian ten Broeke. Meike Ubbink, die ook aan The Voice Kids en The Voice of Holland deelnam, vertolkt de rol van zangeres sinds een jaar.

De band wordt tegenwoordig ondersteund door twee personen van AAA Showtechniek die zorgen voor een perfect afgestemd licht- en geluidsplan op iedere locatie. “Eerst deden we dat allemaal zelf, maar het werd gewoon te veel. Het is fijn dat we ons daar nu niet meer mee bezig hoeven te houden.”

Showelementen

COF speelt 100% live instrumentaal een uitgebreid repertoire en zoekt interactie met het publiek. Ze doen ook special acts en verrassende showelementen. “We proberen overal een geweldige show neer te zetten. Door de verscheidenheid aan leeftijd en smaak binnen de band moet er soms gezocht worden naar nummers die we willen toevoegen aan ons repertoire. De één houdt van Pearl Jam, terwijl ik liefhebber van het levenslied ben. Eerst speelden we alleen maar wat we zelf leuk vonden, maar inmiddels hebben we geleerd welke muziek goed past bij het publiek dat je op een kermis treft of bij het publiek dat naar een bruiloft komt. Een propvolle kermistent, een bruiloft met speciale verzoekjes of een gezellige ouderwetse kroeg, op ieder feest gaat het publiek uit zijn dak. Geen feest is te gek”, vertelt Stefan enthousiast.

Pas op!

Ook Pas op! bestaat ook sinds 2011. Leon Messing vormt samen met bassist Achim Brücker en toetsenist Roel Bolder de uit Azewijn afkomstige basis. “Azewijn is een echt feestdorp en Leon, Achim en Roel zijn daar dus mee opgegroeid. Leon is in het dorp echt een bekende figuur”, vertelt de uit Doetinchem afkomstige drummer Jos Schrauwen die na het eerste optreden van Pas op! door Achim werd gevraagd om mee te doen. Het vijfde bandlid is de uit Gendringen afkomstige gitarist Twan Marcus.

De bandnaam is afkomstig van het vaste stopwoord van Achim, die ‘pas op’ regelmatig gebruikt in zijn conversaties. Hij heeft een belangrijke rol in de band en wordt gekscherend de ‘technisch directeur’ genoemd. Jos: “Alle apparatuur waarmee we voor elk optreden zelf alles opbouwen zijn van Achim en hij zet ook alles klaar. We repeteren elke donderdag in zijn garagebox. Hij is er gewoon altijd.”

Snowpatrol

Pas op! treedt meerdere keren per jaar op. Ze hebben mooie herinneringen aan Nieuwjaarsdag in Mechgelen, Kerst in Silvolde, Paasvuur Etten, Knollenkermis in Netterden, de supporterskantine van de Graafschap en ga zo maar door. “Maar de absolute hoogtepunten voor de band zijn Huntenpop, de Dakloze party in Silvolde, Battle of the Tribute bands in de DRU en Goeie Hemelvaartsdag in Huissen. Daar speelden we onze Snowpatrol Tribute”, vertelt Jos Schrauwen.

Het repertoire houdt niet op bij de triviale popklassiekers. Jos: “We zijn in de basis een rockband en vanaf het begin wilden we in ons repertoire ruimte nemen voor de muziek waar ze zelf van houden. De rest is natuurlijk voor het publiek. Dat levert altijd een hele interessante setlijst op. En dat blijkt te werken. We kunnen alles en zijn daardoor uitgegroeid tot de professionele cover- en feestband die we nu zijn.”

Op www.berghinhetzadel.nl is alle informatie over de stichting te vinden.

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.