Zoeken
Achterhoekse

MIJN Verhaal – Achterhoekse lekkernijen en geheime familierecepten in ‘koken met geliefde Achterhoekers’

Maureen Konink uit Zelhem vond het altijd al heerlijk om te koken. Ruim tien jaar geleden ontdekte ze de Achterhoekse keuken en maakte ze uit het kookboekje Potdeurmekare gerechten. Maureen: “Wij waren maar met zijn tweeën en dus werd steeds een deel van de maaltijden uitgedeeld. Al snel werd me gevraagd waarom ik er niet iets mee ging doen. Maar ik wist niet wat.” Het duurde nog tot de coronatijd, maar toen ging Maureen er toch mee aan de slag.

Maureen kan zich het moment nog goed herinneren. “Ik had een proefabonnement van Hello Fresh en daar was ik mee aan het koken. Het smaakte allemaal prima, maar eigenlijk verlangde ik naar wat mijn moeder vroeger maakte. Ik miste ook het samenzijn en dat mocht op dat moment natuurlijk ook niet. Toen besloot ik om mijn familie een berichtje te sturen om hun lievelingsrecept bij mij in te leveren, zodat ik daar voor Kerst een boekje van kon maken. Zo kon iedereen elkaars recepten maken.”

Terwijl ze daarmee bezig was, bedacht Maureen dat ook de Zelhemse horecaondernemers het lastig hadden en ze wilde hen er daarom graag bij betrekken. “En zo groeide het idee en besloot ik het boek met gerechten uiteindelijk Achterhoek-breed te maken.” Ze wilde wel eerst onderzoeken of het haalbaar was. “Ik heb overlegd met mijn moeder en ik heb mijn zusje, die graag fotografeert, gevraagd of ze foto’s wilde maken van het gerecht en van mijn moeder en mij terwijl we bezig waren met koken. Het was echt leuk en daardoor werd ik nog enthousiaster.”

Recepten van oma

Maureens moeder stelde daarna voor om een tante te vragen, want die had nog recepten van oma. “Ik belde die tante en toen ik bij haar op de thee was om erover te praten, kwam een vriendin van haar op visite. Die vond het zo’n geweldig verhaal dat ze spontaan aanbood om mee te doen, want zij had ook nog een bijzonder recept. Zo kwam van het een het ander. Via familie, vrienden en collega’s kwam ik uiteindelijk door heel de Achterhoek en zo ontstond ook de titel: Koken met geliefde Achterhoekers.”

Overal maakte Maureen Achterhoekse gerechten. Daarbij werden het liefst lokale producten gebruikt. “Als je door de Achterhoek rijdt, zie je bijvoorbeeld een kraampje waar jam wordt verkocht of potjes honing van een imker. De Achterhoek heeft zoveel mooie ingrediënten”, vertelt Maureen.

Enige moeite

Bij elk gerecht hoort een bijzonder verhaal, maar met Balkenbrij had Maureen zelf wel enige moeite. Ze gruwelde bij het idee van in bouillon gekookte slachtresten van het varken. “Het recept kwam van mijn broer, die slager en keurmeester is. En als je het maakt zoals het in het boek staat, dan is het echt een potje lekker! Ook dankzij het rommelkruid. Dat is kruid dat vroeger ontstond doordat zakken van bepaalde kruiden die in een winkel bijna leeg waren bij elkaar werden gedaan en gemengd werden verkocht. In het recept staat hoe je rommelkruid moet maken.”

Geheime familierecepten

Het is inmiddels niet alleen een boek met Achterhoekse gerechten, maar ook met speciale ‘geheime’ familierecepten en het verhaal van de mensen over hoe het recept is ontstaan. In haar werkzame leven is Maureen in dienst bij het sociaal domein van de gemeente Doetinchem en het schrijven van het boek vindt ze een mooie aanvulling daarop. Maureen: “Ik ben wel echt een mensenmens en bij het maken van het boek komt echt allemaal samen. Het is mooi om de mensen in hun kracht te zetten en ze een podium te geven, als we bij hen thuis samen het recept gaan maken. Fotograaf Marieke Kornegoor en ik werden overal leuk ontvangen en de mensen staan zo trots in hun keuken en genieten er echt van. Dat vind ik geweldig.”

Eindfase

Inmiddels is het boek in de eindfase. “Het wordt ongeveer 200 pagina’s dik en ik ga het zelf uitgeven. Daarom heb ik een grafisch vormgever in de arm genomen. Die is al een heel eind op streek, want alles wat ik klaar had, stuurde ik naar hem toe om het op te laten maken. De tekst moet nog door een eindredacteur gecheckt worden, want ik heb nog nooit eerder een boek geschreven. Op dit moment ben ik met de laatste recepten bezig. Eind dit jaar moet het boek verschijnen en dan hoop ik dat het in alle Achterhoekse boekhandels en boerderijwinkels verkrijgbaar zal zijn. Het is allemaal behoorlijk intensief, maar het is voor mij nu al geslaagd.”

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen