MIJN Verhaal Stichting Bergh

MIJN Verhaal – Stichting Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding

Tijd is kostbaar. Dat besef je pas echt als jij of een van je naasten kanker krijgt. De tijd die je hebt is opeens niet meer vanzelfsprekend. Meer onderzoek is enorm belangrijk. Stichting Bergh doet hier verhaal, in het Zadel voor de Kankerbestrijding is de verzamelnaam voor alle initiatieven die worden ondernomen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, de stichting heeft een ANBI-status en is een van de grootste particuliere fondsenwervers voor het KWF.

De opbrengsten van deze initiatieven gaan rechtstreeks naar wetenschappelijke onderzoeken naar kanker in de Nederlandse (academische) ziekenhuizen. Nieuwe doorbraken in kankeronderzoek geeft mensen met kanker meer tijd. Tijd om te leven.

Bergh in het Zadel werkt onder andere nauw samen met het Radboud Oncologiefonds in Nijmegen en sinds enige jaren ondersteunt de stichting daar onderzoek naar alvleesklierkanker. Een van de twee door Bergh in het Zadel gefinancierde onderzoeken is een project dat sinds 2017 wordt uitgevoerd door de Achterhoekse Esther Markus-Smeets. Esther studeerde medische biologie, maar is ook goed thuis in het schrijven van beeldanalyse software en dat is een combinatie die niet vaak voorkomt. “Meestal zijn collega’s goed thuis op het biologische vlak maar hebben ze moeite om computeralgoritmes te maken en ik kan allebei.” Dat zorgde ervoor dat Esther gevraagd werd om dit onderzoek op zich te nemen.

Slechte prognose

“Een patiënt met alvleesklierkanker heeft een slechte prognose, Slechts vijf procent leeft nog na vijf jaar en goede behandelopties zijn er niet. Het wordt vaak pas laat ontdekt en dan zijn er meestal al uitzaaiingen. Daarnaast is de tumor moeilijk te opereren. Tijdens het eerste project wilden we onderzoeken of we op basis van een PET-scan verschillen in agressiviteit van de alvleesklier zouden kunnen identificeren, zodat je voor een operatie al iets zou kunnen zeggen over de prognose”, legt Esther uit.

De patiënten kregen daarvoor radioactieve glucose (suiker). “Tumoren nemen dat op en lichten daardoor op de PET-scans op. Op het oog zagen we dat er verschillen waren in de opnamen van de glucose. Om de biologische verschillen van die tumoren vast te leggen, sneden we de tumor in dunne plakjes en we kleurden het weefsel met een marker die aangeeft hoe zuur de tumor is. Na de beelden te analyseren met de algoritmes, bleek dat er twee groepen patiënten zijn, een groep met een tumor in een zuurder en een groep met een iets minder zuur milieu. De groep patiënten met een zuurder milieu bleken meer glucose op te nemen en de prognose was slechter.” Tot op heden werd veelal visuele scoring gebruikt om dit soort beelden te analyseren, met gebruik van de zelfgeschreven algoritmes zijn ze tot dit resultaat weten te komen.

Breek de barrière

Tijdens het tweede onderzoek werd de alvleesklierkanker opnieuw onder de loep genomen.
“Die tumorcellen zitten er niet alleen. Ze zitten in een kapsel met andere cellen die niet kwaadaardig zijn. Daaronder bevinden zich ook immuuncellen die de tumor zouden kunnen opruimen. We kijken hoeveel immuuncellen er zitten en of ze beter of slechter tegen het zure milieu kunnen. We kijken ook of er meer of minder van dat kapsel om de tumor zit. Dit kapsel zorgt er namelijk voor dat de behandelingen, zoals chemotherapie, vaak slecht werkt. Het kapsel werkt als een soort barrière en we wilden kijken of we die barrière zouden kunnen breken.”

Om dat voor elkaar te krijgen, werd een antilichaam aan een schadelijke stof gekoppeld en dat werd vervolgens toegediend aan proefdieren met een tumor. “Dat antilichaam bleek goed in de tumoren te binden en om dat molecuul te activeren, moeten we tijdens een operatie met een bepaald licht op de tumor schijnen. Dan pas werkt dat stofje en veroorzaakt het schade aan cellen in de directe omgeving. Zo dringen we het kapsel terug. Daarna moeten we gaan kijken wat het doet met de alvleesklierkanker-cellen, hoeveel immuuncellen eropaf komen en of chemotherapie dan gemakkelijker iets kan uitrichten. Dit zijn vervolgstappen die nog moeten worden gemaakt.”

Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding

Al ruim dertig jaar heeft Bergh in het Zadel veel kleine en grote onderzoeksprojecten naar kanker gefinancierd die voor mooie resultaten en nieuwe behandelopties hebben gezorgd.Sinds 2010 zijn de Ambassadeurs een van de financiële pijlers van Bergh in het Zadel, bedrijven of particulieren die jaarlijks een bedrag van (minimaal) tweeduizend euro sponsoren. In 2012 waren er 55 Ambassadeurs en nu gaat de teller richting de 180. Zo zorgen zij voor een continuïteit aan inkomsten en voor vergroting van de naamsbekendheid van Bergh in het Zadel in deze regio en daarbuiten. Maar vooral is het een echte én hechte groep sponsoren met een groot netwerk. Jaarlijks is er onder andere een Ambassadeurstref, tevens het moment voor de presentatie van een nieuw Ambassadeursmagazine.

Op www.berghinhetzadel.nl is alle informatie over de stichting te vinden.

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Brouwersnös
Erop uit
Online

’t Brouwersnös HopFeest!

Uniek eerste hopfeest in Groenlo. Kom gezellig hop plukken bij Brouwerij Brouwersnös! Aanstaande zaterdag 14 september is iedereen vanaf 15:00 uur welkom om getuige te zijn van de Brouwersnös hopoogst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *