van Zolingen

MIJN Verhaal – Drie generaties Van Zolingen …met de muziek mee!

Wie in de Achterhoek ‘Van Zolingen’ zegt, zegt daar meteen achteraan ‘muziek’. De hele familie Van Zolingen uit Aalten houdt zich met hart en ziel bezig met de muziekscene en staat ook als zodanig in de Achterhoek bekend. Verspreid over drie generaties zijn ze actief als muzikant, zanger, zangeres, organisator, entertainment booker, DJ en tourmanager.

De bodem van deze muzikale familie werd gelegd door Rob van Zolingen, die in 1956 samen met zijn familie (moeder, oma, twee broers) vanuit Indonesië in Gendringen terecht kwam. Al van jongs af aan was duidelijk dat Rob muzikaal was. In de jaren zestig zong en speelde hij gitaar op feestjes van familie en vrienden. In 1968 werd hij gevraagd als gitarist voor een Duitse showband, Perry Combo. “We traden ook op in Duitsland en gingen vaak de hele nacht door. Na vijf jaar besloot ik ermee te stoppen, want het was niet meer te combineren met mijn werk en jonge gezin.” Maar het bleef kriebelen en toen de band The Evening Stars in 1972 op zoek was naar een leadgitarist, vroegen ze Rob. Ruim 21 jaar verzorgden ze optredens tijdens balavonden, kermissen, dorpsfeesten en bruiloften in de Achterhoek en de Liemers.

Fanfare

Rob gaf de liefde voor muziek ook door aan zijn kinderen, Robine, Andy, Gilbert en Maud. “Toen ik een jaar of zeven was kreeg ik een drumstel. Daarvan bond ik de snaredrum om mijn middel en speelde dat ik bij de fanfare zat”, vertelt Andy. Die droom kwam uit, want de fanfare zocht trompettisten. Ze vroegen Gilbert en Andy om bij hen te komen spelen. Andy: “Dat deden we graag en daar leerden we trompetspelen en noten lezen. We hebben jaren bij de harmonie gespeeld.” “Muziek was bij ons thuis altijd de rode draad. We leerden spelenderwijs allerlei instrumenten bespelen. Als mijn vader trompet speelde, vroeg hij mij om hem te begeleiden op keyboard en Andy om mee te spelen op basgitaar.
Er werd altijd gemusiceerd”, vertelt Gilbert. Andy en Gilbert speelden samen in de jeugdband The Grams. Andy als basgitarist en Gilbert speelde destijds keyboard. “Ik kreeg pianoles van Arie van de Ven, de toetsenist van The Evening Stars. Maar ik merkte dat de toetsenist altijd achterop het podium zat en ik
wilde eigenlijk graag vooraan staan. Mijn vader zei dat ik dan gitaar moest spelen. Hij leerde me drie akkoorden, zei dat ik daarmee duizend liedjes kon spelen. Ga het nu maar doen, zei hij.”

Militaire dienst

Andy en Gilbert speelden bij The Grams tot Andy in militaire dienst moest. “Na mijn diensttijd kon ik aan de slag als bassist bij Mellow en met hen verdiende ik voor het eerst geld met muziek maken.” Na twaalf jaar bij Mellow stapte Andy via Never Mind over naar Kaliber. “En daar speel ik nog steeds.” Gilbert werd afgekeurd voor militaire dienst en kon dus zijn carrière in de muziek voortzetten. Hij werd als gitarist opgenomen bij The Evening Stars. “Ze vonden het handig als ik ook basgitaar en saxofoon speelde, dus dat deed ik. Als je zo jong bent ben je net een spons. Je leert zo gemakkelijk!” Op 19-jarige leeftijd richtte Gilbert samen met geluidstechnicus André Krielen zijn eerste eigen band op, de Perfect Showband. Het werd een groot succes. Ze begeleidden en speelden met alle artiesten van Nederland. De omvang van het repertoire is enorm. Gilbert: “Dat is denk ik ook de kracht van een goede commerciële band, dat je alles kunt spelen.” Zijn carrière kende daarna wel een grillig verloop. Om vaker bij zijn gezin te kunnen zijn stapte hij in 2001 over naar Kaliber die veel meer in de Achterhoek en Liemers speelden. Daar speelde hij tot einde van 2004 waarna Andy zijn plaats innam. Tussen 2005 en 2009 gaf hij de band Vibe een boost. Gilbert: “Bij Vibe wilden ze vooral een betere agenda. Daar heb ik voor gezorgd, maar het leek me beter als er een zangeres bij kwam. We dachten die al snel te hebben gevonden en oefenden met haar, maar uiteindelijk paste het toch niet.

Nieuwe leden

Voor de kermis in Gendringen zochten we toen op korte termijn een andere zangeres. Ik heb toen voorgesteld om mijn jongste zus Maud te vragen.” Het leek Maud leuk om te doen. Gilbert: “Iedereen kende Maud natuurlijk in Gendringen en het ging super goed. Het was meteen een goede match.” Maud: “Ik ben toen nooit meer weggegaan. We moesten wel op zoek naar een nieuwe gitarist, want Gilbert ging terug naar de Perfect Showband. Ik ben bij Vibe gebleven tot 2015 en toen hebben we besloten om als vrienden uit elkaar te gaan. Nu doe ik alleen nog invalwerk, als ergens in een band een zangeres zwanger is bijvoorbeeld. En dat is ook leuk.”

Derde generatie

Inmiddels is er ook een derde generatie Van Zolingen actief in de muziekscene, namelijk Gilberts kinderen Jesse en Julie. Jesse: “Ik leerde al jong drummen en bas spelen, maar het leren noten lezen was voor mij een brug te ver. Ik stroomde de techniek in en ging al snel mee als roadie. Ik deed een opleiding podium en evenemententechniek en ben toen de evenementorganisatie ingerold. Dat vond ik het allerleukst,
uit niets iets organiseren.” Met zijn bedrijf LOFT Events heeft Jesse inmiddels een indrukwekkende naam opgebouwd en is hij de drijvende kracht achter dit bedrijf samen met twee vrienden en organiseert hij
hiermee meerdere DJ-concepten en evenementen. Julie is actief als creative producer voor verschillende projecten als videoclips voor artiesten, podcasts en andere media content.

ROXX

Het jaar 2024 belooft een nieuw begin te worden. Gilbert en Andy willen nog één keer een band oprichten. De naam van de nieuwe band is ROXX en daarin komt alles samen. ROXX profileert zich met muzikanten uit drie gerenommeerde bands uit de Achterhoek: Perfect Showband, Kaliber en Hike. Gilbert: “Het is een spannende nieuwe muzikale uitdaging. De eerste optredens staan al vast. We kijken reikhalzend uit naar wat de toekomst in petto heeft voor ons.” Overigens is Gilbert naast muzikant ook entertainment booker bij BVM Buro voor Muziek in Enschede. BVM levert bands, artiesten en DJs voor evenementen in heel Nederland. “Het is een weerspiegeling van mijn passie voor muziek en mijn toewijding aan het ondersteunen van de muziekscene, zowel op het podium als achter de schermen. In de loop der jaren heb ik een enorm netwerk aan connecties opgebouwd en dat is van onschatbare waarde bij het samenstellen van de line-up voor diverse evenementen.”

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *